מי יצליח להוריד את מחירי הדיור?
השבוע הציעו משרדי האוצר והשיכון, עם רשות מקרקעי ישראל, תוכנית להוזלת דירות: הסכמים לפיתוח שכונות חדשות ברחבי הארץ, במסגרתם הדיירים לא יצטרכו לחכות לבנייה של כבישים, פארקים ומוסדות חינוך. אך נראה שהדרך להוזלה עוד ארוכה
על רקע הדיונים על תקציב משרד הבינוי והשיכון, שלפו השבוע משרדי האוצר והשיכון תוכנית להוזלת דירות : הסכמי גג לפיתוח שכונות חדשות, כך שהדייר יקבל מפתח לדירה בשיטת "הכל כלול". על פי התוכנית, לא יהיה צורך לחכות למוסדות חינוך, מתנ"סים, כבישים מחלפים ופארקים - הכל יוכן מראש. אך האם התוכנית להוזיל מחירים תעבוד? לא בטוח.
אוהד דנוס, יו"ר לשכת השמאים, סבור כי קיימות לא מעט בעיות מרכזיות שמטרפדות את יישום מדיניות משרד השיכון. לדבריו, הבעיות בן היתר הן "הרפורמה בתכנון ובבנייה שנתקעה, היעדר מלאי קרקעות מתוכננות באזורי הביקוש, קושי ביישום הרפורמה ברשות מקרקעי ישראל, היעדר קידום מספק של תוכניות התחדשות עירונית, אי קידום של נושא הבנייה להשכרה, טיפול לקוי בסוגיות האשראי והעובדים בענף הבנייה והצהרות על ירידות מחירים דרמטיות צפויות שלא התממשו".
השמאי ארז כהן סבור שהסיבה לכך שמחירי הדיור לא יוזלו בקרוב, נעוצה בעובדה שבשנה החולפת נרשמה ירידה בשיווק קרקעות לבניית יחידות דיור על ידי רשות מקרקעי ישראל (לשעבר מינהל מקרקעי ישראל) - משיווק קרקעות לבניית 27 אלף יחידות דיור בשנת 2011, לשיווק קרקעות לבניית 16 אלף יחידות דיור בלבד בשנת 2012. כמו כן, יעד שיווק קרקעות המדינה ירד מ-35 אלף יחידות דיור ל-25 אלף יחידות דיור.
"הירידה הדרמטית של קרוב למחצית בשיווק קרקעות של המינהל בשנה האחרונה לעומת השנה הקודמת, מלמדת כי השיטה בה המדינה ומשרד השיכון משתמשים במינהל מקרקעי ישראל כספסר מטעמן, עובדה שגרמה בשנים האחרונות לעליית מחירי הקרקע והדיור באופן דרמטי, פשטה לחלוטין את הרגל - ובסופו של דבר המדינה היא שתפסיד בגדול",
לדבריו, "גם העובדה שהמדינה הורידה את יעד השיווק מ-35 אלף יחידות דיור אשתקד ל-25 אלף יחידות דיור בלבד כיום, מלמדת כי אנחנו צפויים להחרפת המחסור בדיור ולסכנה ממשית של עליית מחירים נוספת בשוק נדל"ן קפוא, עם עלייה במספר מחוסרי הדיור וסכנה מוחשית למשבר בשוק המשכנתאות. על המדינה להחליף את הדיסקט וכמה שיותר מהר".
סיבה נוספת שעלולה לטרפד את תוכנית השיכון ומקרקעי ישראל להוזיל מחירים נעוצה בכך שתוכניות רבות דומות תקועות כבר שנים. הנה למשל, בהתאחדות בוני הארץ מציגים לא אחת את תוכניתם להורדת מחירי הדירות - בנייה של מיליון דירות במסגרת פרויקטים של התחדשות עירונית ופינוי-בינוי. מדובר בתוכנית שהפכה כבר לפני 15 שנה ליעד לאומי, אך את הפרויקטים הגמורים אפשר לספור על יד אחת.
בכלל, בישראל ניסו לאורך השנים מודלים מגוונים של שותפות ציבור כגון "בנה ביתך", פתרון להקמת צמודי קרקע תוך הוזלת מחירים - אך גם הוא נעצר. אפילו מכרזי "מחיר למשתכן" לחיילים משוחררים עובדים בעירבון מוגבל, משום שמאז תחילת השנה עוד לא יצאו לפועל מכרזים כאלה. בשורה התחתונה, נראה כי הדרך לפתרון מצוקת הדיור עוד ארוכה.
בשבוע הבא יפורסמו תוצאות משאל הנדל"ן של לוח WinWin מקבוצת "ידיעות אחרונות", בשיתוף משרד השיכון, שבודק מה ההצעות שלכם לפתור את מצוקת הדיור בישראל. רוצים להשפיע? למילוי השאלון לחצו כאן