לאן נעלמו הלוח הירוק והגיר באקדמיה?
את מקומו של הלוח הירוק המסורתי תפסו בעשורים האחרונים הלוח המחיק, מקרן השקופיות ובקרוב גם לוח אלקטרוני. למרות שעל פי הדעה הרווחת מדובר בעיקר בסיבה בריאותית מתברר שהכל סובב סביב הנוחות. האם המרצים מתגעגעים ללוח והגיר?
הלוח והגיר כבר כמעט נעלמו מהכיתות בקמפוס ולמעשה כיום רק מעטים המרצים שממשיכים להשתמש בעזרים המסורתיים עליהם שר שמוליק קראוס. את מקומו באקדמיה וגם בעסקים קטנים תפס הלוח המחיק שנחשב "בריא" ואסתטי יותר.
- לכתבות נוספות בערוץ הלימודים
הלוח הירוק המסורתי הופיע לראשונה לפני כאלף שנה בכיתת לימוד בהודו. במשך מאות שנים לאחר מכן הוא שימש כאמצעי להוראה בכיתות בבתי הספר ובמוסדות להשכלה גבוהה.
"הלוח המורכב מחומר מוצק כגון צפחה והגיר כלי הכיתוב, התאימו לסוג ההוראה המסורתי", מסביר פרופ' אלן סולומון, דיקן המחלקה להנדסת תוכנה במכללה האקדמית להנדסה SCE. "המרצה עומד ליד הלוח ומדבר, והסטודנט רושם במחברת לקראת לימוד בבית אחר כך. לפעמים סטודנט שאל שאלה, אבל רוב המאמצים לעורר עניין ומוטיבציה היו באחריות המרצה, בעוד שתפקיד הסטודנט היה פסיבי".
לשאלת ynet האם הסיבה המרכזית להיעלמותו של הלוח הירוק היא בריאותית משיב פרופ' סולומון כי "כתיבה על הלוח הירוק ומחיקתו גרמו לעננים של אבק. היו מחקרים שהעידו על סכנות של מחלת אסטמה וסיכונים אחרים, גם למרצה וגם לסטודנט. אבל עד לשנות ה-60, לא הופיע תחליף והלוח המסורתי שלט בחינוך לכולם".
הלוח המחיק הראשון: דיו רעיל
בזמן שילדי הפרחים הטיפו לכולנו לצאת ולעשות אהבה, התפתחה בעולם החינוך טכנולוגיית הלוח המחיק, או ה-White Board בעגה הצחה. בתחילה היה נפוץ שימוש בדיו שיוצר מכימיקלים רעילים והדיף ריח חריף. שיטה זו הוחלפה לאחר מכן בסוגים שונים של אלכוהול.
הטכנולויה של ה"מחיק היבש" עודדה תקשורת בין המרצה לסטודנטים בגלל מהירות ויעילות הכתיבה וניקיון הלוח. החל משנות ה-70 נכנסו לכותלי האקדמיה מקרני השקופיות ולאחר מכן גם המחשבים. אלה הדירו את הלוח הירוק והגיר משימוש בחדרי הלימודי ואולמי ההרצאות.
"אני כמרצה מעדיף את הלוח המחיק שמאפשר עבודה נקיה ומסודרת יותר מעבודה מול לוח הגירים", מוסיף פרופ' סולומון. "ללוחות גיר יש מספר חסרונות. הגירים יוצרים סימנים על הלוח בעת המחיקה, ולקראת סוף ההרצאות כבר קשה מאוד לסטודנטים לראות את מה שכתוב. גם ענני האבק העלו סיכונים של מחלות כמו אסטמה וסרטן, שכן מדובר בחלקיקים שנכנסים לריאות באמצעות הנשימה".
מהם יתרונות הלוח המחיק בהקשר זה?
"ניתן לכתוב באותיות גדולות והלוח נשאר נקי גם לאחר מחיקות רבות, ולאחר הרצאה של שלוש שעות. בעבר, אחד מחומרי הבסיס שהיו בטושים היה Tuluene, שהוא חצי רעיל, והריח החזק שלו גורם לתחושות פיזיות לא טובות. לפני מספר שנים הוחלף חומר הבסיס לאלכוהול וכיום כמעט אין לטושים ריח".
אין סכנה לבריאותם של מורים
בשנת 2006 נכתב מסמך ממשלתי לקראת דיון בוועדת החינוך, התרבות והספורט בנושא "סכנה למחלת סרטן למורים מהשימוש בגיר". בפניות לוועדת החינוך נטען בשעתו, כי מורים שהשתמשו במשך שנים בגיר במהלך עבודתם חלו בסרטן ובמחלות אחרות. ועדת החינוך נדרשה לנושא בכנסת החמש-עשרה, ובשל החשש מקיומו של קשר בין שימוש בגיר לתחלואה, הוחלט לבחון את הנושא מבחינה מדעית.
אחת המסקנות במסמך בעקבות בדיקה של המרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות בשיתוף האגף לפיקוח על העבודה במשרד העבודה והרווחה ומשרד החינוך (2002) היא שלא נמצאה עדות לקיומה של סכנה מיידית או סכנה לטווח ארוך לבריאותם של מורים עקב חשיפה תעסוקתית לאבק גיר.
קביעה זו תקפה גם כיום ולכן לא חל שינוי במדיניות משרד החינוך בנושא. מסיבה זו, בחוגים מסויימים באוניברסיטאות ישנן כיתות שעדיין ניתן למצוא בהן את הלוח הירוק המסורתי כמו למשל בפקולטה למדעים מדוייקים באוניברסיטת תל-אביב. נראה שהסיבה המרכזית לשימוש ההולך וגובר בלוח המחיק היא בעיקר הנוחות.
לוח וגיר - שמוליק קראוס
כאמור לוחות גיר משמשים כיום כאביזר מיתוג וקידום מכירות בבתי קפה, מסעדות, פאבים ואפילו בחנויות. גודלו וצורתו של הלוח השתנו וכיום נהוג להשתמש בלוחות קטנים מבעבר, בלוחות רצפה ולוחות דו צדדיים.
השלב הבא: לוח אינטרקטיבי
ומה המרצים מעדיפים? "אני בתור מרצה רוצה להרגיש חלק מהכיתה", מסכם פרופ' סולומון. "השקעת זמן בניקיון הלוח מפריע למהלך השיעור וגובה זמן ארוך. אין ספק שהטכנולוגיות העתידיות הלא רחוקות, בשילוב בינה מלאכותית וההתפתחויות התקשורתיות יאפשרו למרצים אפשרות עבודה הרבה יותר טובה ומהירה. אפשר להסתכל על ה'איי-פד' ולראות שרק לפני חמש שנים לא היה קיים. אנחנו, בתור מרצים, צריכים להיות מאוד מהירים ולעמוד בקצב של הסטודנטים".
במה זה בא לידי ביטוי?
"אפשר לדמות את הנושא להדפסת התלת מימד. כשאני רוצה להסביר גיאומטריה תלת ממדית, אני יכול ללחוץ היום על כפתור במדפסת התלת מימד ולאחר 30 דקות להוציא גוף ולהראות לסטודנטים על מה מדובר. במכללה כבר עברנו לפני שנים רבות ללוח המחיק. בין היתר, בשל היתרונות שמניתי קודם".
האם נראה לוחות אלקטרוניים בעתיד?
"החל מהמאה ה-21 טכנולוגיית המחשוב יצרה לנו את הטכנולוגיה של הלוח האינטרקטיבי, שבו יכולים המרצה והסטודנט לדבר דרך הלוח המרכזי ודרך המחשב האישי. שימוש בטכנולוגיה זו מאפשר גם לימוד לא רק מול כיתה אחת, אלא מול קבוצות בתוכנה ומול יחידים. הצעד לקראת עולם זה כבר התחיל, ולפי תקציבים והתפתחות הטכנולוגיות יגדיר את הכיתה והחינוך העתידי".
בהכנת הכתבה השתתף אריאל ורובל