פיצה, ג'חנון וגם פיתה! אופים ללא גלוטן
רות טרכטמן החליטה לפנק את ילדיה חולי הצליאק בכל טוב ולא לחסוך מהם שום מאכל שכולל במקור גלוטן. את מתכוניה היא איגדה בספר הבישול "טעים ללא גלוטן". קבלו טעימה של מתכוני ג'חנון, פיצה, חטיף ביסלי, פיתות ועוד, כולם ללא גלוטן
פיצה נטולת גלוטן
מה יותר כיף מפיצה ביתית מפוצצת בתוספות? ברוטב עגבניות עם גבינת מוצרלה, אנשובי, זיתים, בצל או פלפלים, הכל הולך, למסיבה או סתם לארוחת ערב. מתכון מנצח להמצאה הנפוליטנית נפלאה.
המרכיבים ל-4 פיצות עגולות גדולות:
1 כוס תערובת קמח ללחם (נטול גלוטן)
1 כוס קמח תפוחי אדמה
3 כוסות קמח קונדיטור
1 כוס קמח אורז מלא
1 כפית גואר גאם או קסנטאן גאם
1/4 כפית גרעיני דלעת טחונים
1/2 כוס קמח טפיוקה
1 כפית משפר אפייה
2 כפות מחוקות מלח
3 כפות שמרים יבשים
1 כף סוכר
2 כוסות מים פושרים
3/4 כוס שמן
אופן ההכנה:
- מנפים את הקמחים, העמילן וגרעיני הדלעת. מוסיפים מלח ומשפר אפייה ומערבבים היטב. יוצרים גומה במרכז תערובת הקמחים ובה מניחים את השמרים, הסוכר וחצי כוס מים פושרים. מכסים עם הקמח שמסביב. מוזגים בהדרגה על התערובת עוד אחד וחצי כוסות מים פושרים ושמן ולשים עד לקבלת בצק רך. מכסים את קערת הבצק בניילון ומניחים להתפחה למשך כשעה.
- מחלקים את הבצק לארבעה חלקים שווים ומרדדים כל חלק לעלה עגול על נייר אפייה מקומח קלות. מורחים רוטב לפיצה ומוסיפים תוספות. מניחים כ-15 דקות לתפיחה נוספת.
- מחממים תנור ל-170 מעלות, ובתוכו תבנית גדולה הפוכה. מניחים את נייר האפייה עם הפיצה על התבנית ההפוכה, ואופים כ-10 דקות. מעבירים את מצב האפייה לגריל ואופים עד שהגבינה מבעבעת.
פיתות אפויות בסיר חשמלי
היא עגולה, שטוחה ומתמלאת בשמחה בכל טוב. קבלו את הפיתה: לניגוב, לטבילה או למילוי. הפתרון הים תיכוני האולטימטיבי לאכילה מהירה ומשביעה. לפיקניק, לים או סתם לארוחת עשר בבית הספר, כיס לחם שיכול להפוך בכיף גם לפיצה לעצלנים, לטוסט מהיר הכנה או למקלות זעתר מלוחים
המרכיבים ל-12 פיתות:
1.5 כוסות תערובת קמח ללחם (נטול גלוטן)
1.5 כוסות קמח תפוחי אדמה
2 כוסות קמח קונדיטור
1 כוס קמח אורז מלא
1 כף מלח
2 כפות שטוחות שמרים יבשים
1 כף סוכר מומס בחצי כוס מים פושרים
2 כפות גרעיני דלעת טחונים
1/4 כוס שמן זית
1.5 כוס מים פושרים
1 שקית אבקת אפייה
אופן ההכנה:
- מנפים את הקמחים וגרעיני הדלעת לקערה, מוסיפים את המלח ואבקת האפייה ומערבבים היטב. יוצרים גומה במרכז תערובת הקמחים ובה מניחים את השמרים, מוזגים סוכר מומס במים ומכסים עם הקמח שמסביב. מוזגים את השמן והמים לקערה ולשים היטב עד לקבלת בצק במרקם אחיד ורך. במידת הצורך ניתן להוסיף במהלך הלישה נוזלים.
- מכסים את הבצק ומניחים להתפחה במקום חמים כשעה. בתום תהליך ההתפחה חוזרים ולשים את הבצק פעם נוספת וממנו יוצרים כדורים בהתאם לגודל הפיתות הרצויות. את הכדורים מכסים ומניחים בצד למשך 15 דקות להתפחה נוספת.
- גוזרים נייר אפייה ל-4 ריבועים. מרדדים כל כדור בנפרד על נייר אפייה לצורת פיתה בעובי של 7 מ"מ. מניחים את הבצק בסיר חשמלי שחומם מראש כשנייר האפייה למעלה, מקלפים את נייר האפייה וסוגרים את הסיר לכ-3 דקות. כשהפיתה מתנפחת ומזהיבה הופכים אותה. לאחר שהפיתה מזהיבה מצידה השני, מוציאים אותה מהסיר, מניחים על מגבת נקיה ומכסים במגבת.
לחמניות גבינה ללא גלוטן
הן אהובות על ילדים ומבוגרים ומתאימות לארוחות בוקר מפנקות, בראנץ' עם חברים או סתם ימים של כיף שבהם בא לכם לחדש ולגוון.
המרכיבים ל-20 לחמניות:
1.5 כוסות תערובת קמח ללחם (נטול גלוטן)
3 כוסות קמח קונדיטור
3/4 כוס קמח טפיוקה
1 כפית מלח
1 שקית אבקת אפייה
1/2 כפית אבקת סודה לשתייה
100 גרם חמאה רכה
3 ביצים
250 גרם גבינה לבנה רכה
100 גרם גבינת מוצרלה או צהובה מגוררת (ניתן לערבב)
100 גרם גבינה מלוחה מגוררת
לציפוי:
1 ביצה טרופה
שומשום/פרג/קימל/ קצח/גרעיני חמנייה
אופן ההכנה:
- מערבבים היטב את כל החומרים היבשים - קמחים, מלח, אבקת אפייה, אבקת סודה לשתייה. מוסיפים בזה אחר זה את החמאה, הביצים והגבינות ולשים לבצק רך וגמיש. בידיים מקומחות בוצעים מהבצק 20 כדורים, ויוצרים צורת לחמנייה רצוייה.
- פורשים נייר אפייה בתבנית ועליו מניחים את הלחמניות במרווחים של 2 ס"מ זה מזה. פוחסים מעט ומברישים בביצה טרופה. מלמעלה ניתן לפזר שומשום, פרג, קימל, קצח או גרעיני חמנייה. מכניסים לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות ואופים כ-30 דקות עד להזהבה. היזהרו מאפיית יתר שעלולה לייבש את הלחמניות.
ג'חנון נטול גלוטן
שכבות על שכבות של בצק שנאפה לאט וממלא את הבית בניחוחות מעוררי תיאבון. הג'חנון התימני הוא הפינוק של שבת בבוקר. עם ביצה חומה ליד ומטבל של עגבניות מרוסקות, קשה לעמוד בפיתוי.
המרכיבים ל-5 יחידות
1 כוס תערובת קמח ללחם (נטול גלוטן)
2 כוסות קמח קונדיטור נטול גלוטן
1/2 כוס קמח תירס דק
1 שקית אבקת אפייה
1 כף מלח
1.5 כפות סוכר
1 כף סיבים תזונתיים
1 כפית גרעיני דלעת טחונים
1 כפית גואר גאם או קסנטאן גאם
1 כף סילאן
1.5 כוסות מים
1/4 כוס שמן
100 גרם חמאה רכה
אופן ההכנה:
- מערבלים באמצעות וו לישה קמחים, אבקת אפייה, סוכר, סיבים, גרעיני דלעת טחונים, גואר גאם ומלח. מוסיפים לתערובת סילאן מהול בחצי כוס מים וממשיכים לערבל. מוסיפים בהדרגתיות את שארית המים עד לקבלת בצק לא דביק. מכסים ומניחים בצד ל-30 דקות.
- מחלקים את הבצק לחמישה חלקים ומכל חלק יוצרים כדור. את הכדורים מברישים בשמן ומניחים בצד לעוד 20 דקות. משמנים את משטח העבודה, באמצעות הידיים פותחים כל כדור לעלה דק ומורחים עליו 20 גר' חמאה. מקפלים שליש עלה מימין לכיוון האמצע ולאחר מכן את אותה הפעולה מצד שמאל. מקפלים את השליש העליון ולאחריו את התחתון באותו האופן. את הריבוע שהתקבל מותחים מעט ומגלגלים לצורתו הסופית של הג'חנון. עוטפים כל יחידה בנייר אפייה ומגלגלים בנייר אלומיניום.
- שומרים במקרר שעה לפחות לפני האפייה או מקפיאים עד לשימוש. אופים במשך לילה שלם או כשמונה שעות בחום שבת. רצוי להוסיף ביצים קשות עטופות בנייר אפייה מעל ליחידות הג'חנון. הביצים יקבלו לאחר האפייה צבע חום בהיר וטעם מעט מתקתק
נשנוש מסיבות נטול גלוטן
במסיבות לקטנים ולגדולים, בימי הולדת, בבריכה או בחוף הים גם לצרכני מזון נטול גלוטן מגיע לנשנש בכיף. במחלקות המזון המיוחדות בסופר מגוון המוצרים תחת קטגורית הנשנושים אפסי ולכן המתכון הזה הוא פתרון נפלא לכשל שוק.
אפשרויות לתערובות תבלינים מומלצות: גריל עוף, פפריקה מתוקה/חריפה, מלח. אבקת פלאפל מוכנה/קמח חומוס, קמצוץ כורכום, מלח, פלפל. צ'ילי מתוק גרוס, תבלין לפיצה.
שימו לב: איטריות האורז יכפילו את נפחן במהלך הטיגון. מה שכן, איטריות רחבות (כמו פוזילי או פנה) יש לבשל כ-4 דקות, לסנן ולייבש לפני הטיגון. ועוד משהו: במהלך ההקפצה רק חלק מהתבלינים נתפסים על האיטריות.
המרכיבים:
200 גרם אטריות או מקלות אורז/תירס (דקים או רחבים)
תערובת תבלינים
שמן לטיגון
אופן ההכנה:
- מכינים תערובת תבלינים על פי הטעם. שמים בערך כף וחצי מכל תבלין, רבע כפית מלח ופלפל. שוברים את האיטריות לחתיכות קטנות של 3 ס"מ ומטגנים כל פעם קומץ במחבת חם עד להשחמה.
- מוציאים את האיטריות בעזרת כף מחוררת למסננת, זורים את התבלינים על האטריות בעודן חמות תוך כדי ערבוב בתנועת הקפצה, טועמים ומתקנים תיבול. מעבירים לכלי מרופד בנייר סופג. מצננים ושומרים בכלי אטום.
- המתכונים מתוך הספר "טעים ללא גלוטן" מאת רות טרכטמן. הוצאת ב.דיזיין - מורן בויס ויעל רון. לפרטים ורכישת הספר: www.gfbook.co.il