שתף קטע נבחר
 

מענק ירושלים: קונים יצטרכו לגור בדירה 10 שנים

ועדת הכספים גילתה כי בחוזר שהופץ לבנקים בנוגע למתן מענק בסך 100 אלף שקל לרוכשי דירות בבירה, "הגניב" האוצר תנאי חדש לזכאות - התחייבות לגור בדירה ולא למכור אותה כ-10 שנים ממועד הרכישה. באוצר טענו שהמטרה למנוע מהרוכשים לסחור בדירות תוך שנה-שנתיים ולשלשל לכיסם את המענק

סערה פרצה היום (ד') בוועדת הכספים של הכנסת: זאת לאחר שנודע לה במקרה כי משרד האוצר הפיץ לבנקים חוזר הנחיות לתשלום מענק הדיור לרוכשי דירות בירושלים בסך 100 אלף שקל - והגניב לתוכו את התנאי לזכאות, לפיו רוכש הדירה מתחייב לגור בה ולא למכור אותה במשך לא פחות מ-10 שנים ממועד הרכישה. זאת בניגוד לרוח הדיון בבג"ץ בסוגיה זו, ומבלי ליידע את הוועדה לפני שאישרה את החוק שמאריך את תוקף ההטבה עד 15 ביולי.

 

כתבות נוספות על מענק ירושלים בערוץ הנדל"ן :

 

את קיומו של התנאי בחוזר ההנחיות חשפה ח"כ מרב מיכאלי (עבודה), והדבר גרם למבוכה בקרב נציגי האוצר ומשרד השיכון - וחולל את הסערה בשולי הדיון על תקציב משרד השיכון. המהומה גברה, כשהתברר כי החוק שאושר בוועדה לפני כשבועיים נשלח למליאה לקריאה שנייה ושלישית, אך טרם עלה להצבעה, מבלי שניתן לכך הסבר. בוועדה לא נתנו על כך את הדעת בגלל עומס הדיונים המרתוניים ברוב סעיפי חוק ההסדרים.

 

מהדחיה הבלתי צפויה הזאת עולה כי עצם קיומו של החוק תלוי עכשיו על חוט השערה. זאת, מאחר שהוא אמור להיכנס לתוקף רק אם יפורסם ברשומות עד 15 ביולי. אבל מצב זה מוטל עתה בספק. המועד האחרון לפרסומו חל ביום ב' הבא, ובינתיים הוא לא נמצא על סדר היום של ישיבת המליאה שמתקיימת היום, האחרונה בשבוע זה. ביום ב' הבא, המועד הקרוב ביותר, המליאה מתכנסת רק ב-16:00 אחר הצהריים, ולא בטוח שניתן יהיה להספיק לאשר את החוק ולפרסם אותו באותו ערב עד חצות הלילה.

 

אם החוק לא יתקבל ולא יפורסם, הוא יחזור לוועדה להליך חקיקה חדש. בינתיים ירוויחו ממצב זה רק רוכשי הדירות שהתבססו על זכאותם למענק, וגם כאלה שהתכוונו לרכוש אך טרם התקשרו בעסקה. הם ירוויחו זמן כשאין מועד חוקי אחרון להטבה. גם לחוזר הנחיות הזכאות שנשלח לבנקים לא יהיה תוקף.

 

טענה: "האוצר עובד על הוועדה"

בסערה שחולל החוזר ניסה נציג האוצר, אריאל יוצר, להצדיק את מגבלת 10 שנות הבעלות על הדירה שנכנסה לחוזר כתנאי לזכאות, בכך שהיא תמנע מרוכשי הדירות לסחור בהן תוך שנה-שנתיים ולשלשל לכיסם את המענק הנדיב. ח"כ מיכאלי טענה שהמגבלה סותרת את עמדת בג"ץ בעתירת זכאי המענק, שדרשו הכרה רטרואקטיבית בזכאותם, ועל כך השיב יוצר כי לא ניתנה לגביה שום פסיקה. לדבריו, האוצר אמנם העלה את התנאי בדיון, אבל משך אותו נוכח ההתנגדות שהוא עורר.

 

לטענות של חברי הוועדה לפיהן האוצר "כאילו הגניב את התנאי מאחורי גבם" ולא גילה את כוונתו בעת הדיון שערכו על הצעת החוק, השיב יוצר כי היא מסוג הפרטים שלא נהוג להכניס לחוק הראשי. לדבריו, הוא נובע מהסמכות שהחוק נותן לשר האוצר בהתייעצות עם שר השיכון להסדיר את פרטי ביצוע הזכאות למענק. הנוהל הזה התקיים, לדבריו, בפועל וכבסיס להנחיית הבנקים בחוזר שהפיצה החשבת הכללית.

 

חברי הוועדה, בראשם ח"כ יעקב ליצמן (יהדות התורה) היו"ר לשעבר, דחו את טענותיו ותקפו את האוצר ש"עובד על הוועדה". יו"ר הוועדה, ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי), ביקש להרגיע את הרוחות בהצעת פשרה שמקבלת את עקרון המגבלה - אבל מצמצמת אותה ל-3 שנים. הוא ביקש את הסכמת נציג האוצר. יוצר הגיב בחצי פה, אבל סלומינסקי פירש את התגובה כהסכמה.

 

החוק שגורלו נותר תלוי על בלימה נולד מהצעת האוצר ומהלחץ הציבורי להוציא את ירושלים מביטול מענקי המקום שתוכנן החל מראשית 2013, אבל נדחה ל-5 במאי בגלל הבחירות לכנסת. הצעת החוק האריכה את תוקף המענק לרוכשי דירה בירושלים עד 15 ביולי מבלי לפגוע בזכאותם של רוכשים שהתקשרו בעסקאות לפני 5 במאי. כאמור, אם הכנסת לא תספיק לאשרו ולפרסמו עד יום ב' הבא, הציבור לא ייפגע ואפילו ירוויח זמן עד שיתקבל חוק אחר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי מנדלבאום
ירושלים. ישתלם לקנות דירה בסוף?
צילום: אלי מנדלבאום
צילום: גיל יוחנן
ח"כ מרב מיכאלי. חשפה את התנאי וחוללה סערה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים