המצבות שהצילו יהודי וינה מהנאצים נחשפות
הנאצים הורו לשטח את בית הקברות העתיק של וינה, אך במבצע חשאי הסתירה קבוצה של יהודים את המצבות. איש מהם לא שרד ומקום המחבוא לא נודע - עד עכשיו
ב-1943 פקדו הנאצים בווינה להרוס את בית הקברות היהודי העתיק של העיר ולנתץ את המצבות שהעידו על מאות שנות קיום יהודי שם. אבל הקהילה היהודית פעלה, אנשיה הטמינו את לוחות האבן והסתירו אותן מידי הנאצים. כעת, כ-70 שנה מאוחר יותר, הן נחשפות.
מנהיגי הקהילה היהודית בווינה היום טוענים שגילוי המצבות שאבדו יכול להפוך את בית הקברות הישן לאתר שישתווה לבית העלמין היהודי הידוע של פראג, העתיק מסוגו.
קשה למצוא את בית הקברות, שהכניסה היחידה אליו היא דרך בית אבות ציבורי ברובע התשיעי של וינה. מצבות ששוחזרו מציצות מבעד העשב הגבוה, ועליהן חקוקות אותיות שחוקות בעברית. אך מנהיגי הקהילה טוענים שמתחת לאדמה טמונות מצבות אחרות, שכבה על שכבה.
בית העלמין הוקם במאה ה-16 והיו בו כ-900 מצבות עד 1938, כשהנאצים עלו לשלטון ונתנו לאנטישמים יד חופשית לזרוע הרס במקום. אנשי הקהילה אומרים כי לא ידוע בדיוק כמה מצבות הוטמנו על ידי הקבוצה הקטנה של יהודים וינאים שהיו נחושים להציל את מורשתם מידי הנאצים. הם מספרים כי לא ידועים להם פרטים נוספים על המעשה החשאי, שכן איש מהמשתתפים לא שרד את השואה, ומיקום המצבות לא היה ידוע – עד עכשיו.
לאחרונה נסרקה הקרקע באמצעות רדאר כחלק ממיזם שחזור, וכעת משוכנעים בקהילה שמתחת לפני האדמה קבורות מאות מצבות. 20 מצבות הוצאו מהאדמה בשבועות האחרונים.
ריימונד פסטנבאואר מארגון הקהילה היהודית אמר כי הוא מאמין שתחת האדמה טמונות רבות ממאות המצבות החסרות וכי ניתן לחלצן ולשחזרן. מנהיג הקהילה, אוסקר דויטש, אמר שגילן של חלק מהמצבות מגיע ל-500 שנה ושהן יוצאו בשבועות הקרובים. עם זאת, שיפוצן ייארך שנים.
יותר מ-185 אלף יהודים חיו בווינה לפני סיפוחה של אוסטריה לגרמניה ב-1938. חלק מהקהילה היגרה, אך 65 אלף נשלחו למחנות ההשמדה. רק כ-2,000 שרדו. היום חיים באוסטריה כ-15 אלף יהודים, רובם בווינה.
לאחר שניסו במשך עשורים לצייר את מדינתם כקורבן של הנאצים, בשנים האחרונות מכירות ממשלות אוסטריה בתפקיד המשמעותי שמילאה ארצם בפשעים הנאצים. בהצהרה שפרסם האחראי על השיקום מטעם מועצת העיר וינה נכתב כי שחזור בית הקברות יהיה "עוד פיסה מהפסיפס של התמונה הכללית" של ניסיונותיה של וינה לבנות מחדש את עברה.
פסל שניצב בחזית אחת המצבות
צילום: AP
פסטנבאואר. מאות מצבות ממתינות
צילום: AP
מומלצים