שתף קטע נבחר

 

קשקשים: כל הדרכים להימנע ולהיפטר מהם לתמיד

זו אחת התופעות הפחות נעימות והפחות אסתטיות שיש. הקשקשים גורמים לגירוד ובעיקר לנזק חיצוני ואסתטי. למה הם מופיעים, האם ניתן להימנע ומהן דרכי הטיפול היעילות?

קשקשים בשיער היא אחת התופעות המעיקות והלא נעימות שאנחנו מכירים. כמחצית מהאוכלוסייה הבוגרת סובלת ממנה, והיא מוחרפת בכל פעם שהשיער מתייבש, כמו לאחר צביעה, הבהרה, החלקה וגם אחרי רחצה בבריכה שמכילה כלור.

 

 

התופעה מתבטאת בקילוף תאי עור מתים מהקרקפת, והיא שכיחה יותר בקרב בעלי עור שמן. הסיבה להיווצרות קשקשים הינה נוכחות מסיבית של פטרייה בעור הקרקפת, הגורמת להתקלפות תאי עור המלווה לעתים בגרד.

 

קיראו עוד כתבות בערוץ פארם נט

 

תופעת הקשקשים הינה סוג של הסבוריאה - מחלת עור דלקתית שכיחה, הנובעת מהפרשה מוגברת של בלוטות החלב ומתבטאת בשטחי עור אדומים המכוסים בקשקשים יבשים או שומניים, ובתחושת צריבה וגרד.

 

ד"ר אורן כץ, מומחה למחלות עור ומין מסביר כי קשקשים בקרקפת הינה תופעה נפוצה ויכולה להיות גם ביטוי של מספר מחלות עור כמו סבוריאה או פסוריאזיס. אצל חלק מהאנשים זה יכול להתחיל ולהיגמר כקשקשים בלבד.

  

סבוריאה מופיעה בעיקר באזורי ה-T של הפנים (מצח, גבות, צידי האף), קו השיער ובעור הקרקפת, אך יכולה להופיע באזורים נוספים כגון איזור החזה.

 

לחץ ושינויים הורמונליים יכלים לגרום להופעת הקשקשים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לחץ ושינויים הורמונליים יכלים לגרום להופעת הקשקשים(צילום: shutterstock)

 

הסיבות להופעת הקשקשים

קובי כהן, רוקח סופר-פארם, מסביר כי למרות שכיחות תופעת הקשקשים מעט ידוע על הסיבות להופעתה. "כפי הנראה מספר גורמים מעורבים בהיווצרות הקשקשת. היא חלק מהתופעות המלוות את מחלת העור, סבוראיק דרמטיטיס (Seborrheic dermatitis).

 

"בין הגורמים להופעת הקשקשים ניתן למנות רמות הורמונליות (נפוצה יותר בגברים מאשר בנשים), זיהומים פטרייתים בקרקפת, חסרים תזונתיים וגורמים על רקע עצבי", הוא מסביר.

 

הוא מוסיף כי ידוע שמצב נפשי יכול להחמיר סימפטומים של סבוריאה לרבות חומרת קשקשת בקרקפת. מבחינת זיהומים פטרייתיים קיים קשר בין שמרי הפטריה Malassezia לבין איזורים בגוף שעשירים בהפרשות חלב (בעיקר בראש ובאיזור הפנים). וזוהי הפטריה שנמצאת קשורה בהופעת הקשקשת.

 

דרכי הטיפול המומלצות

לדברי כהן, מקובל לטפל בקשקשים בסוגים שונים של שמפו. חלקם מכילים חומרים פעילים תרופתיים ואחרים הם על בסיס טבעי. שמפו המכיל את המרכיב Zinc pyrithione (נמצא במותגים כגון הד אנד שולדרס, אלביב, קליר) הוא החומר השכיח והמוכר ביותר לטיפול בקשקשים.

 

"אין צורך במרשם רופא ואין צורך לקנות אותו דווקא בבית מרקחת. החומר Zinc pyrithione הוא חומר שעוזר לפרק את העור הקרני בקרקפת וזה עוזר להפחית את הקשקשת", מסביר כהן.

 

שמפו המכיל Coal tar כגון אלפוסיל שמפו ומרכך, ופוליטאר: מכיל חומר שעוזר לפרק את העור הקרני ובכך לסייע בהפחתת התופעה של הקשקשים. השימוש מוגבל עד שלוש פעמים בשבוע.

 

סבוסל: מכיל את החומר הפעיל סלניום סולפיד. לחומר זה יש פעילות נוגדת פטריות. יש להשתמש בין פעם עד פעמיים בשבוע בתכשיר זה. תכשיר הזה גם יכול לסייע בטיפול בפטריית שמש (tinea versicolor) מקובל להשתמש בשמפו זה בין פעמיים לשלוש פעמים בשבוע.

 

לייף פרופשיונל: מכיל את החומר הפעיל Octopirox שהוא חומר בעל פעילות נוגדת פטריות. השמפו איננו מכיל SLS ובכך לא גורם ליובש בקרקפת.

 

סבומדיס שמפו: מועשר בתמצית אגוז עץ הסבון המכילה חומרים פעילים המשמשים כסבון טבעי ובעלת פעילות אנטי-דלקתית ואנטי-פטרייתית.

 

לקטופיל שמפו ומרכך טיפוליים נגד קשקשים: מכילים שני רכיבים פעילים לטיפול בפטריות, בעלי יעילות מוכחת מחקרית להגנה מפני קשקשים. המוצרים מבוססים על נוסחה ייחודית בעלת pH מאוזן, מכילים חומרי לחות איכותיים כגון חומצה לקטית, לקטוז ולקטווקס המטפלים בבעיית היובש וכן קומפלקס של סיליקון וויטמיניםB3 ו-B5 המותיר את השיער רך וזוהר.

  

סבומדיס קרם לחות לקרקפת: הינו מוצר ייחודי המכיל תערובת צמחים רבים בעלי פעילות אנטי-דלקתית, אנטי-פטרייתית ופעילות המווסתת את הפרשת בלוטות החלב. מהווה טיפול יעיל גם במצבי אדמומיות וגרד של הקרקפת שאינם תוצאה של סבוריאה.

 

טיפול משולב בשני המוצרים מטפל ומונע יצירת קשקשים, מפחית גרד, גירוי ואדמומיות המאפיינת סבוריאה של הקרקפת

 

פיטוסיליק, שמפו על בסיס טבעי מבית פיטו-פריז: מכיל חומצה סאליצילית, המופקת מעץ הערבה. חומצה סאליצילית עושה פילינג עדין ומקלפת את העור המת בקרקפת וגורמת לניקוי הקרקפת והסרת הקשקשים מהשיער.

 

סבוקלם: שמפו נגד קשקשים עוזר במקרים של קשקשים וגם במקרים של עור מגורה ועוזר למנוע גרד ויובש.

 

קמילוטרקט: שמפו נגד קשקשים מכיל תמציות טבעיות מעלי ספרד, עלי מרווה, עלי רוזמרין ומפרחי קמומיל. השמפו הזה מרגיע ומשקם את הקרקפת, מקל על הגרד והקשקשת וכן ממריץ את השיער.

 

שמפו על בסיס אובליפיחה ושמפו על על בסיס שמן עץ התה (חברת שביט): לשמן עץ התה יש פעילות אנטיספטית וכן פעילות נוגדת פטריות ובכך הם מטפלים בקשקשים. לאובליפיחה יש יעילות בשיקום קרקפת פגועה.

 

כהן אומר כי אם התכשירים לא עוזרים, לפעמים יש לפנות לרופא עור על מנת לעבור אבחון מקיף יותר וקיימים גם תכשירים שמחייבים מרשם למטרה זאת. בד"כ מדובר בשמפו נגד פטריות כגון ניזורל, קטוזול ואגיספור שהם שמפואים עם פעילות נוגדת פטריות.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
קשקשים. גומים לגירוד ולנזק אסתטי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים