שתף קטע נבחר
 

אם הרמטכ"ל הגזים בקיצוץ - נשלם מחיר כבד

התוכנית הרב שנתית של צה"ל מהפכנית מדי ועלולה להביא לתוצאות קשות. מנגד, בטווח הארוך שינוי תפישת ההפעלה של הצבא הוא חיוני. כך או כך, ידי השרים ירעדו לפני אישור הקיצוץ

התוכנית הרב שנתית החדשה של צה"ל נקראת "תעוזה" וכשמה כן היא. הקבינט הביטחוני שיכונס בקרוב על ידי ראש הממשלה כדי לדון בה לא יתקשה להבחין שמעצבי תוכנית העבודה לבניין כוחו של צה"ל נטלו סיכונים בצורה חסרת תקדים, על גבול הבלתי סביר. מה שהציבור והתקשורת מסרבים להבין ולהפנים הוא שהפעם לא מדובר בתרגיל "עז" טיפוסי (עז שמציבים על שולחן הממשלה ומוציאים אותה ברגע שנערי האוצר נכנעים להפחדות לובשי המדים ונותנים להם את מבוקשם). הפעם, כך ניתן להתרשם, ראשי מערכת הביטחון וצה"ל רציניים, ומתכוונים - אפילו להוטים - לממש את התוכנית המהפכנית. רציניים מדי לטעמי.

 

 

כדאי שהשרים שיתבקשו לאשר את תוכנית העבודה הצה"לית לחמש השנים הבאות יבחנו אותה היטב ויוודאו שהם מבינים את משמעויותיה, שכן בתוכנית מהפכנית-חסכונית זו אין טיפה של יתירות. אם שגו הרמטכ"ל בני גנץ וסגנו האלוף גדי אייזנקוט, ועמם אלופי המטה הכללי, בהנחות היסוד שעליהן מתבססת התוכנית, ובהערכתם את יכולותיו של צה"ל, אכלנו אותה. אנו עלולים בעוד שנתיים – כן, כבר בעוד שנתיים – להיקלע למצב שבו צה"ל, במשך שבועות ארוכים, אינו מצליח להכריע בחזיתות הלחימה בעוד העורף סופג מטחים של אלפי רקטות וטילים מדי יום. מצב דומה לזה שהיה במלחמת לבנון השנייה רק עם תוצאות קשות הרבה יותר.

 

לא מדובר בסכנה קיומית למדינת ישראל, אבל השחיקה בחזית ובעורף עלולה להיות גדולה. כזכור, גם במלחמת לבנון השנייה ישראל אמנם השיגה הרתעה אבל במשך 34 ימים לא הצלחנו לסיים את הלחימה מול חיזבאללה בניצחון חד משמעי. אחת הסיבות העיקריות לכך הייתה העובדה שאותה מלחמה תפסה את צה"ל תוך כדי ביצוע רפורמות מרחיקות לכת שתכננו הרמטכ"ל דאז דן חלוץ ומטהו במבנה צה"ל ובתפיסת ההפעלה שלו.

 


ישראל עלולה לעמוד בפני תוצאות קשות יותר ממלחמת לבנון ה-2 (צילום: AP) (צילום: AP)
ישראל עלולה לעמוד בפני תוצאות קשות יותר ממלחמת לבנון ה-2(צילום: AP)

 

אינני מנסה לומר שזה בהכרח מה שצפוי אם יבצעו את "תעוזה", אבל הסכנה קיימת. לשם איזון צריך לציין כי רבים הסיכויים שביצועה והשלמתה של התוכנית יקפיצו בעוד כמה שנים כלפי מעלה את יכולות צה"ל להכריע מלחמה במהירות – גם אם תהיה בשתיים ואפילו בשלוש חזיתות.

 

ארבעה תנאים לחיסכון 

"תעוזה" מתוכננת להביא גם חיסכון משמעותי במשאבי כוח אדם ותקציבים. אבל לשם כך צריכים להתקיים ארבעה תנאים:

 

א. שהנסיבות במדינות השכנות ובאיראן לא יכפו בקרוב על צה"ל להתמודד עם מתקפה בהפתעה של צבא או צבאות סדירים (צריך לקחת בחשבון שזה עלול לקרות אפילו בתנאים הנוכחיים בסוריה ובמצרים).

 

ב. שהממשלה תעמוד בהתחייבותה להזרים לצה"ל תקציבים שיגדלו וילכו מ-2015 ואילך. החלטה עקרונית בעניין זה כבר התקבלה בממשלה, צריך רק לדאוג שתמומש.

 

בתוכנית אין מספיק כסף להגנה רב שכבתית (צילום : אלעד גרשגורן, ידיעות אחרונות) (צילום : אלעד גרשגורן, ידיעות אחרונות)
בתוכנית אין מספיק כסף להגנה רב שכבתית(צילום : אלעד גרשגורן, ידיעות אחרונות)

 

ג. ששר הביטחון משה (בוגי) יעלון, הרמטכ"ל גנץ ואלופי המטכ"ל ידאגו אישית שבמהלך ביצוע הרפורמות ימשיך צה"ל לשמור על הכשירות והמוכנות של היחידות הלוחמות ברמה הנוכחית.

 

ד. שוושינגטון תתגייס פעם נוספת לסייע לישראל במימון רכש כמות קריטית של סוללות ליירוט טילים ומלאי גדול של טילים מיירטים מכל הסוגים. ב"תעוזה" אין מספיק כסף להקמה של מערכת הגנה אקטיבית רב-שכבתית יעילה.

 

אם יתקיימו תנאים אלה ברמה סבירה של מימוש, יהיה בעוד כארבע שנים למדינת ישראל צבא כחוש אך מודרני וקטלני; כזה שמסוגל להרתיע עימות רבתי, מעניק מרחב תמרון לקברניטים המדיניים, ומסוגל להכריע מלחמה במהירות אם וכאשר תפרוץ. אם אין לממשלה כוונה לעמוד בתנאים אלה, עדיף שהרפורמה הגלומה בתכנית "תעוזה" לא תבוצע. מפני שצה"ל, בגלל קיצוץ תקציבו, יירד כמותית כבר בשנים הקרובות בכל מרכיבי הכוח הישנים והמתיישנים שלו, ואילו הפיצוי באיכות יגיע רק מאוחר יותר.

 

במקביל לקיצוץ, צה"ל מצפה לרכש גדול של חימוש מדויק (צילום: Getty Images   ) (צילום: Getty Images   )
במקביל לקיצוץ, צה"ל מצפה לרכש גדול של חימוש מדויק(צילום: Getty Images )

 

מדובר ברכש כמויות גדולות של חימושים מדויקים וחסינים משיבוש באוויר וביבשה, פיתוח מהיר של יכולות מודיעין וסייבר חדשות, ושדרוג חיל הים - ממשמר חופים לזרוע לוחמת שמשפיעה גם על קרב היבשה. תקופת המעבר שתחל בעוד שנתיים תהיה השלב הקריטי, בין השאר מפני שהירידה בסד"כ (סדר הכוחות) של צה"ל עלולה לכרסם בהרתעה מול אויבים קרובים (חיזבאללה למשל) או רחוקים (איראן).

 

דרוש: צבא גמיש וזריז

אבל המרכיב החשוב ביותר של "תעוזה" אינו הירידה בהיקף הסד"כ וגם לא איכות מערכות הנשק והחימוש שיבואו במקום. ההברקה החשיבתית היא תפישת ההפעלה החדשה של צה"ל, המבוססת על העיקרון של הפעלת כל כוחו וזרועותיו במשולב אל מול כל האתגרים וזירות ההתמודדות. השינוי הזה נחוץ מפני שבגלל הקיצוץ הכמותי ביחידות לוחמות ובפלטפורמות (טנקים, מטוסים וספינות קרב), פיקוד אחד או זרוע אחת של צה"ל כבר לא מסוגלים להתמודד בכוחם העצמאי עם מספר משימות מורכבות בגזרתן. מצב זה יחייב את צה"ל על כל זרועותיו ויכולותיו לפעול כדי להכריע בחזית שבה יהיה המאמץ העיקרי ולבלום בשאר הגזרות.

 

התוכנית חסרה הצטיידות במערכות הגנה לטנקים (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
התוכנית חסרה הצטיידות במערכות הגנה לטנקים(צילום: דובר צה"ל)

 

במילים פשוטות, יחידות השריון והחי"ר יפעלו ביחד עם חילות האוויר והים כדי לדכא את ירי הרקטות על העורף. מטוסי חיל האוויר, יחד עם ספינות חיל הים, יטפלו בטילים הרוסיים המודרניים למיניהם וכן הלאה. לשם כך צריך צה"ל להיות גמיש בהפעלה וזריז מאוד במעבר ממשימה למשימה, והעיקר לא לבזבז זמן יקר וכסף על אש סטטיסטית. לכל טיל שעולה מאות אלפי דולרים צריכה להיות כתובת בדיוק של מטר או שניים.

אגף המודיעין, שעבר מהפיכה דרמטית בשנים האחרונות, מספק כבר היום אלפי מטרות כאלה לכלים היורים והמסתערים של כל הזרועות. הוא גם מסוגל לייצר מטרות תוך כדי לחימה.

 

לצורך יישום תפישת הפעלה זו אמור צה"ל לשנות את ההיערכות הגיאוגרפית הבסיסית של האוגדות שלו באופן שיאפשר להן לפעול מהר על פי התוכניות המבצעיות. לרשות המטכ"ל יעמוד אגרוף משוריין יבשתי גדול שאותו אפשר יהיה להפעיל מקצתו או כולו לטובת מה שייחשב למאמץ העיקרי.

 

גם פעולות בעומק כבר לא יהיו חלום באספמיה. רק חבל שההצטיידות של חטיבות השריון במערכות הגנה לטנקים מפני טילים אינה בעדיפות גבוהה ב"תעוזה". מערכות אלה מצילות חיים ומאפשרות לכוחות המשוריינים למחוץ במהירות אויב שמפעיל טילים חדישים נגד טנקים - בין שזה חיזבאללה בלבנון ובין שאנשי "ג'בהת א-נוסרה" בסוריה.

 

הרבה העזה ויצירתית גלומים בתוכנית "תעוזה". עכשיו מגיע הרגע המכריע שבו יקבעו שרי הקבינט ואנשי האוצר את גורל התוכנית המהפכנית הזו ואת סיכויי הצלחתה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבישג שאר-ישוב
הרמטכ"ל בני גנץ
צילום: אבישג שאר-ישוב
מומלצים