גברים באוטובוס: דיס-לייק לאיך שאתם יושבים
דף עם סיפורי הטרדות באוטובוס יחד עם צילומים של מפשעות של גברים ש"משתלטים על המרחב" הגיע ל-2,500 לייקים ב-10 ימים. למה באו הגולשים? מנהלת בעמוד: "מדובר בנושא כאוב שיש לנשים רבות צורך לדבר ולשתף לגביו, רוב הגברים באמת אינם מודעים לתופעה הזאת"
אוטובוס: מתחנה א' לתחנה ב', באמצע חולקים את אותו חלל עם קבוצה של אנשים שאנחנו לא מכירים. עם החיכוך, השפשוף, הצעקות, כי גם אתה צריך לשמוע על מה אני מדבר, בדיוק לאחר שסיימתי להתעצבן מחוסר ההתחשבות שלך ו- "אחי אפשר את הספורט".
לתוך המרחב הישראלי הלוהט הזה נזרק לפני עשרה ימים עמוד פייסבוק בשם "גברים באוטובוס ". עמוד שנושאו יחסי המינים והמגדרים באוטובוס והוא מציג את עצמו כ"מקום לשתף תמונות וסיפורים על פישוקי רגליים, חיכוכים בטעות-או-שלא, הטרדות מיניות ומגדריות, גברים זרים שנרדמים לך על הכתף, צועקים בטלפון כאילו הם בבית, נדחפים לפניך בעליה לאוטובוס (..) אנחנו מזמינות גברים שמעוניינים לקחת אחריות על ההתנהגות שלהם לראות בדף הזה מדריך "אל תעשה" להתנהגות באוטובוסים".
את העמוד מפעילות מספר פעילות פמיניסטיות - "נשים, גברים וג'נדרקוויריות/ים (שלא מזדהים כגברים או נשים). יש ביננו ביסקסואליות, פאנסקסואליות ולסביות. הרקע המשותף בין כולנו הוא האקטיביזם הפמיניסטי", כך מספרת מנהלת מהעמוד ל-ynet מחשבים.
מדריך המפשעות
יש להניח כי התיאור של הדף, אם היה נאמר באיזו ישיבת הנהלה היה קוצר בעיקר מבטי בוז. מה כבר יכול להיות מעניין בעמוד נודניקי על נימוס באוטובוס? אז זהו, כנראה שהיו צריכים להזמין גם נשים לאותה ישיבה דמיונית. לעמוד הזה יש כבר 2,500 לייקים. מה יש בו בפועל? קודם כל סיפורים קשים על הטרדה מינית ואונס בדומה לדף אחת מתוך אחת. כמו כן, מופיעים בעמוד צילומי מפשעות של גברים שיושבים בפישוק קל, תמונות של גברים שמניחים רגליים על המושבים ותמונות שגורמות למאמץ די גדול של המגיבים במציאת מה לא בסדר כאן, משל היה הדבר למצוא את הכלב בציור השבועי לילד.
מנהלות העמוד אגב, גם מראות לעתים חוסר סבלנות לשאלות, וטרולינג - אין צורך לציין - ייחסם מיד. גם אפשרות לכתוב על הקיר של העמוד אינה קיימת. מנהלת בעמוד מסבירה כי מדיניות "אפס הסבלנות" לגבי טרולים נובעת מהרצון ליצור מרחב שבו נשים יוכלו "להרגיש בטוחות לשתף חוויות קשות בלי לחשוש לביקורת או האשמה"
יש האומרים שהדף הזה הוא בכלל טרול
"ההאשמה שמטרתו של העמוד היא רק להכעיס, או שהוא למעשה פארודיה, היתה מוזרה לכולנו, אבל באופן בסיסי יותר, לא הכי מפתיעה. בחרנו לדבר על נושא שנתפש כמובן מאליו, וגם שרמת הפגיעה בו נתפשת כנמוכה יחסית. בכך שבחרנו להאיר נושא כל כך שגרתי לכאורה, למעשה העמדנו בשאלה את יחסי הכוחות בין נשים לגברים במרחב הציבורי. פתאום משהו שהוא לכאורה מובן מאליו - שלגברים צריך להיות נוח באוטובוסים, ואילו נשים מצופות לצמצם את עצמן ואת הנוכחות שלהן עבור אותה נוחות - נמצא תחת ביקורת"
יש גם שחושבים שזה פשוט דף נגד גברים
"צריך להבין שרוב הגברים באמת אינם מודעים לתופעה הזאת - בגלל שנוח להם באוטובוסים, הם מניחים שנוח לכולן ולכולם, ושלמעשה הכל בסדר. כאשר אנחנו בוחרות לדבר על התופעה הזאת, ולבקר את ההתנהלות של גברים במרחב הציבורי, אנחנו מעמידות בשאלה את הפריווילגיות שלהם, דבר שיכול להיות מאוד מרגיז לאדם שרגיל לאותם תנאים".
סיפור הצלחה
את ההצלחה הגדולה של הדף הבנות לא צפו. "לא העלנו על דעתנו שהעמוד יגיע לפופולריות כזאת", מתארת המנהלת. עוד היא מציינת ש"גם לא צפינו מתקפת טרולים ברמה כזאת". מבחינת המספרים, הן חשבו שיהיו כמה מאות לייקים. "העובדה שהעמוד זכה לכזאת פופולריות", אומרת המנהלת, "מעידה על חשיבות הנושא ועל חשיבות הדיבור עליו. כנראה שהצלחנו לקלוע למקום כאוב, שיש לנשים רבות צורך לדבר ולשתף לגביו".
האם אכן זה שהבעיה קיימת מסיק כדי להביא כל כך הרבה קהל? יש להניח שלא. מדובר גם בשילוב הזה של "זה באמת נכון" עד "זה הזוי" מה שקורה שם ועד ללא יאומן שהדף הזה אמיתי וכמובן - אני עושה לייק כדי להיות טרול.
ובסופו של דבר השאלה היא לא אם אנחנו נסכים לכך או לא, אם התופעה קיימת או ראוי שנדבר עליה - אלא האם מה שקורה שם מעניין, והאמת שכן, יש שם שיח בוטה וכוחני שעוסק בזוטות משעשע ומעצבן לפרקים. הוא מצליח לרדד חוויה אנושית לתוך פייסבוק באמצעים של אותו פייסבוק - תיוג וצילום, כדי לדון בתופעה אמיתית: לא קל להיות אישה במרחב הציבורי הישראלי, לא קל להיות אישה באוטובוס.
או גבר
וכרגיל, כשיש תופעה אז יש גם פארודיות ומחוות. העמוד הפארודי ישראלים וישראליות באוטובוס שעלה לפני שבוע טוען בדרכו שככל הנראה חוסר הנימוס דווקא הוא תופעה ישראלית. וגם צקצקנות הרשת. והנה מסמנים לנו באוזנייה, כי מתחרה ישיר מגיע. שמו "נשים באוטובוס" והוא מן הסתם גורס שנשים כמו גם גברים, עשויות לתפוס את המרחב בצורה בלתי מנומסת. 112 לייקים ערכו של החבר, יתוש על על העורף של פמיניסטית. בום. והוא מת.
ומה עם המרחב הספסלי הגברי הנשלט על ידי ייצוגים פאריאכליים מסומני מיקום? אין לנו מושג מה כתבנו עכשיו אבל הנה דף עם יותר מ-1000 לייקים. על תפיסת משהו על ידי משהו. כלומר פארודיה על זה.
"שכח" לסגור הדלת
וגם שפנפנים עשויים להיות בעייתיים. חמודים חמודים, אבל באוטובוס שוכחים. העמוד הזה הוא ככל הנראה פארודיה.
ומתחרים לשפנפנים הם החתולים. אולי החיה שהכי חודרת למרחב הציבורי והאינטרנטי, הכי לא מודעת ומכילה את השאר. חתולים על לפטופים קוראים לדף ואם האוטובוס הוא מיקרוקוסמוס של הציבוריות המינית הישראלית, הלפטופ הוא הדגמה של הטריטוריאליות החצופה של החתולים. הממ, נישתי מדי אתם אומרים? לא מספיק לעמוד? אז זהו שברוכים הבאים לאינטרנט. יש מקום לכולם בנסיעה המוזרה הזו.
בהכנת הכתבה השתתף אהוד קינן (כי אביב נחסם מהעמוד "גברים באוטובוס")