רעבים ללחם: החיטה במצרים תספיק רק לחודשיים
אחרי שנתיים וחצי של טלטלות פוליטיות נראה כי הבעיה החמורה ביותר במדינה הערבית היא שמלאי החיטה שלה הולך ואוזל. כך חשף שר שכיהן במשטרו של הנשיא המודח מוחמד מורסי
"למצרים יש מלאי של חיטה מיובאת שיספיק לפחות מחודשיים". כך התריע היום (יום ה') שר האספקה בממשלתו של נשיא מצרים המודח מוחמד מורסי וחשף כי המחסור בחיטה חמור יותר ממה שהעריכו בתחילה.
עוד חדשות בעולם :
מדענים יצרו עכברים עם כרומוזומים אנושיים
חשף גניבת ענק, מת בכלא - והורשע לאחר מותו
נמצא כתב מהקדומים בעולם, אבל אלה מילים?
השר לשעבר באסם עודה התראיין לסוכנות הידיעות רויטרס מאוהל המחאה בקהיר שבו הוא שוהה ביחד עם אלפים מתומכיו של מורסי, שזועמים על הדחתו של הנשיא האיסלאמיסטי בהפיכה צבאית. לדבריו, למצרים, שמייבאת מדי שנה כ-10 מיליון טון מטרי של חיטה, יש רק 500 אלף טון מטרי מהגידול המבוקש ביותר במדינה הערבית.
בשנתיים וחצי האחרונות עברה מצרים טלטלות פוליטיות רבות שהראשונה שבהן הייתה הדחתו של הנשיא חוסני מובארק והאחרונה - לפי שעה - הייתה הדחתו של מורסי מהשלטון על ידי הצבא. במהלך אותה תקופה של חוסר יציבות פוליטית סבלה מצרים ממשבר כלכלי חמור, התיירים והמשקיעים הזרים ברחו ויתרת מטבע החוץ התרוקנה והקשתה על המדינה לייבא מזון ודלק.
יבואנית החיטה הגדולה בעולם
מצרים היא יבואנית החיטה הגדולה בעולם והשלטונות מממנים חלק גדול ממחיר הלחם ל-84 מיליון תושבי המדינה. כיום עולה כיכר לחם במחיר של פחות מסנט אמריקני אחד.
הלחם היה במשך שנים רבות נושא רגיש ביותר במצרים. בשנת 2008 התמודד מובארק עם משבר חריף ביותר במדינה כשמחירי החיטה המאמירים גרמו למחסורים גדולים. אף שהיא מגדלת בעצמה חיטה, מצרים זקוקה לכמויות עצומות של חיטה זרה ובה כמות גדולה של גלוטן כדי להכין ממנה קמח שמתאים להכנת לחם.
ארגון המזון והחקלאות של האו"ם (FAO) אמר היום שאי הסדר הנוכחי במצרים והמחסור ביתרות מטבע חוץ יגרמו למחסור חמור במזון במדינה הערבית. אחרי שמשטר מורסי הודח בשבוע שעבר, איחוד האמירויות הערביות, סעודיה וכוויית הבטיחו למצרים סיוע של 12 מיליארד דולר בכסף מזומן, הלוואות ודלק.
אולם, כלכלנים טוענים כי הסיוע ייתן לקהיר רק כמה חודשים של מרווח נשימה כדי לתקן את כלכלתה ולא יותר.מאז חודש פברואר הפסיקה מצרים לרכוש חיטה ממדינות זרות - התקופה הארוכה ביותר זה שנים שבה היא נעדרה משוק זה עד שערב ההפיכה הצבאית הורה שר האספקה של מורסי, עודה, לרכוש חיטה מחו"ל. "למרות כל המחלוקות הפוליטיות בין הצדדים, המחיר הבינלאומי של החיטה היה טוב מאוד ורכשנו כ-180 אלף טונות מטרי של חיטה", אמר השר המודח.