שתף קטע נבחר

יד 1 מצבא קטן: טנקים, סטי"לים וכלי טיס למכירה

השינויים הדרמטיים שיעברו על צה"ל במסגרת התוכנית הרב-שנתית "תעוזה", צפויים להביא להיפרדות כלי לחימה שיוצאו משירות. בעולם כבר לוטשים עיניים

התוכנית הרב-שנתית החדשה "תעוזה ", שגיבש הרמטכ"ל רב-אלוף בני גנץ , תהפוך בסיסים וימ"חים בצבא למגרשי מכירות: טנקים, נגמ"שים, ספינות קרב, כלי טיס מבצעיים שונים, כלי רכב לוגיסטיים, תותחים ומערכות אש של חיל האוויר צפויים לצאת לגמלאות בשנתיים הקרובות במסגרת צמצום מערכים שלמים בצבא. הדבר ייעשה כחלק מהשינויים הדרמטיים שיעברו על צה"ל עם הפיכתו לצבא קטן, קל, גמיש ומרושת יותר טכנולוגית לעומת העבר.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

יעלון: שוקל לבטל צווי הגיוס שקיבלו אלפי חרדים

שוב תקיפת חייל חרדי בי-ם: "עוף מכאן, חרד"ק"

 

שר הביטחון משה (בוגי) יעלון, שלחם על חלק מאותם כלים שצה"ל ישבית, תמך אתמול בתוכנית והזכיר שאותם קרבות מיום הכיפורים פחות רלוונטיים בעת הנוכחית. בחודשים הקרובים ינהל סגן הרמטכ"ל, אלוף גדי אייזנקוט, את תהליך ההפרשה והסגירה של אותן יחידות גדולות, רובן ממערך המילואים. בזמן שחלק מהלוחמים עצמם צפויים להתפזר ביחידות אחרות בצבא ומאחרים ייפרד הצבא, הכלים עמם שירתו ונלחמו עשויים לעבור לשירות מעבר לים.

 

חלק מאותם כלים בני עשרות שנים, ומי שינהל את "עתידם" יהיה משרד הביטחון. במשרד מעורבים כבר כעת בתהליך הנרחב שיימשך כמה שנים, במהלכו, בראש ובראשונה, ינסו למכור את אמצעי הלחימה הכבדים, לרוב למדינות בדרום אמריקה, באסיה או באפריקה. למדינות כמו סרי לנקה, צ'ילה ואקוודור כבר נמכרו בעבר מטוסים ומסוקים ישראלים ישנים כגון הסקייהוק, הכפיר והענפה.

 

 

הכלים הכבדים צפויים להישאר בבסיסים ולעבור תחזוקה שוטפת על-ידי צה"ל, עד שיימכרו, לעתים במשך שנים, ועד שיוחלט אם שווה יותר כבר לא להמתין, ואז הן ייגרטו על-ידי קבלן חיצוני של משרד הביטחון, ויימכרו כגושי ברזל מותכים בלבד ובארץ. כחלק מפעולות השיווק, משרד הביטחון יוסיף את אותם כלים ישנים לקטלוג המוצרים הביטחוניים תוצרת ישראל המופץ לצבאות זרים, תחת הקטגוריה "עודפים".

 

בנוסף, משלחות מחו"ל עשויות לבקר בבסיסים ולהתרשם מקרוב מאמצעי הלחימה שלמכירה, ואם תבוצע עסקה, הכסף יחזור לטובת צה"ל. במצב של עסקה, מערכת הביטחון תציע גם הדרכה על הכלי שיימכר, אם הצבא שירכוש את הכלים יהיה מעוניין בכך. בעבר נרשמו עסקאות מסוג זה בעשרות מיליוני

דולרים, אך כעת, בשל הירידה של צבאות רבים בעולם ברכש, הסיכוי למכירת אותם כלים ישנים, פחת. אפשרות נוספת היא שחלק קטן מאותם טנקים או מטוסים ישנים, ימסר לתצוגות בכניסה לבסיסים, לכיכרות בערים או כ"שלדות צעצוע" בגני ילדים.

 

כלי הטיס הישנים שייפרדו מחיל האוויר יצטרפו ל-44 סקייהוקים שהוצאו למכירה. צה"ל אגב, לא רק מוכר כלי לחימה ישנים ישראלים, אלא גם משתמש בכלים משומשים. בשנים האחרונות נקלטו בצה"ל אלפי ג'יפי האמר אמריקאים ששימשו את צבא ארה"ב בלחימה באפגניסטן ובעיראק, וכחלק מנסיגת הכוחות ושובם לארה"ב, אותם כלי רכב הועברו לצה"ל.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
בדרך למגרש המכירות? (ארכיון)
צילום: AFP
מומלצים