תמיכה רפה מארה"ב: על הצבא לשחרר את מורסי
מורסי מוחזק בבידוד יותר משבוע אך רק עתה קוראת וושינגטון לשחררו, בחצי פה. אחרי שגרמניה דרשה "לא להגביל את חופש התנועה שלו", הודיעה ארה"ב כי היא תומכת בעמדה - אך טרם החליטה אם מורסי עדיין הנשיא החוקי. עשרות אלפים מתומכיו הפגינו בקהיר
תשעה ימים לקח לארה"ב לתמוך פומבית בשחרור הנשיא המודח מוחמד מורסי – וגם זאת היא עשתה בחצי פה. אחרי שגרמניה הצהירה אתמול (ו') חד משמעית כי הצבא המצרי שמחזיק את מורסי בבידוד מאז הדחתו, חייב "להפסיק להגביל את חופש התנועה שלו", נשאלה דוברת מחלקת המדינה האמריקנית מהי עמדתה בעניין. "אנחנו מסכימים", היא השיבה.
עוד בחדשות העולם:
מלחמה בין מתנגדי אסד? 'ננגב איתם את הרצפה'
סנואודן מבקש מקלט מרוסיה: "יפסיק להדליף"
טוויטר מסייעת לצרפת לאתר מצייצים אנטישמים
עד היום דרשו האמריקנים לשחרר את כל העצורים הפוליטיים משורות האחים המוסלמים, אבל נמנעו מלנקוב בשמו של מורסי עצמו. הערב הסכימה הדוברת ג'ניפר פסקי שיש צורך לשחרר את הנשיא המודח, וחזרה באופן כללי על העמדה האמריקנית שמתנגדת ל"מעצרים שרירותיים של חברי האחים המוסלמים", אשר פוגעים לטענתה בניסיון לקדם תהליך פוליטי כוללני.
משרד החוץ הגרמני פרסם אתמול בצהריים הודעה, שבה הפציר ברשויות במצרים לאפשר גישה של ארגונים בינלאומיים אמינים וניטרליים לנשיא המודח. "כל צורה של רדיפה פוליטית תהיה מזיקה מאוד לעתיד של מצרים. אנחנו קוראים להסיר את ההגבלות על מורסי ומאיצים בכל הכוחות הפוליטיים, במיוחד ראשי האחים המוסלמים, להימנע מאלימות ומהסתה לאלימות", נכתב בהודעה.
הדוברת האמריקנית נשאלה גם אם ארה"ב תכיר בו כנשיא לאחר שחרורו, וענתה: "זו כמובן החלטה של העם המצרי, כפי שאמרנו כבר כמה פעמים. אנחנו עובדים בשיתוף ממשלת המעבר ואנחנו יכולים לאשר שהשגרירה בקהיר אן פטרסון נפגשה גם עם הנשיא הזמני", הוסיפה פסקי.
"אנחנו מכירים בכך שהנשיא מורסי נבחר בבחירות דמוקרטיות, השאלה היא לא רק מה שקרה בקלפיות", היא הבהירה. "למרבית המעברים לדמוקרטיה לוקחים שנים להכות שורשים ולהתייצב, במיוחד לאחר עשרות שנים של משטר רודני. אנחנו ממוקדים בעידוד כל הצדדים להתקדם קדימה".
מורסי הועבר ממקום למקום בשעות שלאחר הדחתו הדרמטית ועתה שוהה במתקן כלשהו, בחסות הצבא. לטענת השלטון החדש, הדבר נועד כדי להבטיח את ביטחונו אולם במקביל, יש סימנים לכך שהממשלה הזמנית נערכת להעמידו לדין. כך למשל, מסרו גורמים רשמיים במצרים כי התביעה במדינה תחקור את החשדות שלפיהם מורסי ברח מהכלא בזמן מהפכת 2011 נגד חוסני מובארק בסיוע ארגון חמאס.
הקריאות לשחררו של מורסי הושמעו אתמול גם על-ידי אלפים מתומכיו, שהפגינו אל תוך הלילה ברחובות הסמוכים למסגד בקהיר. הם הניפו תמונות של הנשיא המודח מורסי, צעקו סיסמאות נגד הצבא וכינו את מפקד הצבא עבד אל-פתח א-סיסי "בוגד". בפני המפגינים אף נאם איש דת סלאפי שהתחייב להישאר ברחובות עד שמורסי יחזור לשלטון: "אנו מוכנים להישאר פה חודש, חודשיים, שנה ואפילו שנתיים". השבוע יותר מ-50 מפגינים תומכי מורסי נהרגו בעימותים עם הצבא.
קודם לכן התראיין בנו של מורסי, אוסמה, לרשת CNN והביע ביטחון בכך שאביו, "המנהיג הלגיטימי של מצרים, ישוב לכסאו". מורסי הבן כינה את הדחת אביו "הפיכה נגד הדמוקרטיה, נגד החוקה ורצון העם. שר ההגנה אמר למיליוני
האזרחים שיצאו לקלפיות והכריעו לגבי החוק - 'אתם לא יודעים מה טוב לכם, אני יודע מה טוב לכם'. אף אחד, לא אמריקני ולא אף אחד אחר יכול להגדיר זאת כמהפכה, כיוון שמהלך שבו הצבא משליט את חוקיו אינו נחשב כזה".
ארצות הברית, לעומת זאת, עדיין מסרבת לקבוע אם הדחתו של מורסי מהשלטון הייתה הפיכה צבאית, בשל ההשלכות המשפטיות של העניין. מוקדם יותר השבוע הבהיר דובר הבית הלבן, ג'יי קרני, כי "זהו מצב מורכב. אובמה מודאג מהרחקת מורסי מהשלטון על ידי הצבא, אבל מיליוני מצרים השמיעו טענות כלפי מורסי ולא חושבים שזו הייתה הפלת משטר. אנחנו ניקח את הזמן הדרוש לקבוע כיצד לקרוא למה שהיה".
Read this article in English