ללכת על בטוח: לשמור על בית בטיחותי לילדים
החופש הגדול כבר בעיצומו, הילדים מבלים שעות ארוכות בבית והשעמום עלול לגרום לפגיעות בטיחות. רגע לפני שמסתיימות הקייטנות, אספנו מגוון בעלי מקצוע שיספקו לנו טיפים כיצד להפוך את הבית למקום בטוח יותר עבור הילדים. מדריך
לפי נתוני עמותת "בטרם" לבטיחות ילדים, פציעות של ילדים קורות דווקא בבית שנתפס בתור המקום הבטוח ביותר עבורם. כשני שליש מהאשפוזים של ילדים עקב פגיעה, מיוחסים לתאונות בית ופנאי: 38.1% מנפילות, 6.8% מהרעלות, 6.1% ממכה קהה, 4.8% מכוויה, 4.6% מנשיכה או עקיצה ו-3.6% מחתך או דקירה.
- כתבות נוספות של מדריכי המקצוענים
- לכתבות נוספות במדור בית ישראלי
- לכתבות נוספות בערוץ הנדל"ן
של ynet
אז האם הבית שלכם בטוח לילדים? מומחים בענף טוענים כי יש הרבה מה לשפר ולעשות בתחום. שלומי וקנין, קבלן שיפוצים בחברת תקן חברה קבלנית, מספק כמה הצעות לשמירה על בטיחות הילדים בבית.
"בבתים שיש בהם מדרגות, ניתן להתקין דלת כניסה קטנה לגרם מדרגות - כדי שהילד לא יטפס או יירד. בחדר הרחצה יש לשים מדרכי גומי למניעת החלקה. אפשר להרכיב מעין פינות גומי על פינות השולחן למניעת פגיעות ראש. מבחינת ידיות של דלתות - כדאי שתמיד אפשר יהיה לפתוח את הדלת משני הצדדים, ולא להשתמש בידית מרובעת. בעקרון, בזמן שיפוצים - לכל דבר יש תקן שמתייחס גם לבטיחות הילד בבית, החל מרווחים במעקות, דרך חומרים לבנייה ועד משטחי ריצוף למניעת החלקה".
איתן שושנוב, חשמלאי בחברת חשמל הכיכר, מפרט לגבי בטיחות חשמל בבית בכלל ולילדים בפרט. "אנשים לא מודעים בכלל לכל נושא ההארקות (חיבור חשמלי מלאכותי דרך גוף מוליך, ש.פ). צריך לעשות בדיקת הארקות תקופתית לא רק עבר בטיחות הילדים אלא גם למען בטיחות כל יושבי הבית. כדאי לעשות בדיקת מערכת חשמל ולבדוק מפסק פחת, נקודות חשמל חשופות או אלתורים בכבלים. אני, למשל, רואה הרבה כבלים מאריכים לא תקניים - וזה מסוכן".
"בנוגע לבטיחות ילדים בחשמל", ממשיך שושנוב, "כמובן שיש צורך במכסי הגנה לשקעים; יש לוודא שלא יהיו שקעים שבורים בבית; ויש להרחיק מהישג ידם של הילדים מכשירי חשמל כמו קומקום או תנור. יש כיום שקעים שלא מאפשרים להכניס סיכות או דברים אחרים כי צריך להכניס את כל הפינים ביחד לשקע - אחרת הוא לא 'מוציא' חשמל. בבתים חדשים זה כבר סטנדרט, אבל בישנים זה לא קיים - וכדאי להחליף".
לעבוד לפי התקן
בתחום האינסטלציה יש כיום התקן מומלץ, המגביל את טמפרטורת המים ל-50 מעלות צלסיוס וכך מונע כוויות אצל ילדים. אבישי וקחי, אינסטלטור בעל ותק של 30 שנה בחברת אבישי שירותי אינסטלציה, מסביר כי "חשוב לא לתת לילדים להתקלח לבד ולהתאים להם את המים. יש להסביר לילדים הגדולים כיצד מכוונים את המים ובכלל להתאים את המים לפני שנכנסים כדי להימנע מכוויות".
לדבריו, "עד גיל 7-8 רצוי שהילדים לא יתקלחו ויווסתו את המים לבד. באמבטיה כמובן צריך להיזהר מהחלקה. אם רואים רטיבות בקיר, זה אומר שיש בעיה של חדירת מים - וכדאי להזעיק בעל מקצוע לפני שהמצב יחמיר. לפעמים הרטיבות נובעת מהדירה שלכם, אבל דרך הרצפה - הרטיבות דווקא מגיעה לתקרה של השכן מלמטה. זה יכול להיות מסוכן לכם ולשכנים".
חשוב שתהיה בבית גישה נוחה מחדר ההורים לחדר הילדים, אך במקביל נרצה גם למנוע מהילדים גישה לחדרים מסוימים בבית, עם או בלי השגחה. יניב דביר, מנעולן ותיק בחברת אומן המפתח, מסביר כי לגבי גישה למקומות מסוכנים בבית, "מנעולים שמותקנים כסטנדרט בדלתות הפנימיות הם תוצרת סין ולא ברמה הכי גבוהה. הייתי ממליץ להחליף למנעולים אחרים, תוצרת הארץ, ובכל מקרה כדאי להחליף מדי כמה שנים על מנת שהמנעול לא יחליד, כמו כן חשוב לשמן כל כמה חודשים את הלשונית".
לדבריו, "ניתן להתקין מעין אקורדיון גומי בצד הציר, כדי שאצבעות הילדים לא יתפסו בדלת. בחלונות חדרי ילדים חשוב להתקין סורג למניעת נפילות. על מנת למנוע גישה מילדים קטנים לארונות המכילים אקונומיקה או חומרים מסוכנים אחרים, יש חובקים שתופסים את ידיות הארונות כדי שהילדים לא יוכלו לפתוח. לגבי ילדים קצת יותר גדולים שרוצים לנעול את החדר מבפנים, כדאי להסב את הדלת לנעילה עם צילינדר בעל כפתור בצד הפנימי - שאפשר תמיד לפתוח מבפנים. חשוב גם לשמור מפתח ספייר מחוץ לחדר אצל ההורים לשעת חירום".
יפעת צימרמן, סמנכ"לית השיווק של חברת המקצוענים, מוסיפה כי "בשבוע שעבר הוציא מכון התקנים הישראלי מסמך טיוטה לבית בטוח לילדים. המסמך כולל את כל ההגדרות והמאפיינים להערכת דירוג הבטיחות של הבית וכולל התייחסות לחלונות שמצריכים סורג, בטיחות בחדרי האמבטיה ושירותים, כמו למשל התקנת חסם טמפרטורת מים, דלת שנפתחת לפתיחה מבחוץ ועוד. בתקן החדש יש התייחסות לבטיחות בחשמל, אש ואמצעי חימום בבית ועוד. להורים כדאי מאוד להיעזר בו בעת שיפוצים או מעבר דירה".
עוד בנושא:
- בדיקת הארקה: הבדיקה שתציל את חייכם
- הדברה חכמה: לשמור על הילדים ובעצם על כולם
- לפני הבום: מה עושים עם פיצוץ בצנרת?
גן חיות - בבית
סכנה נוספות בבית יכולה להגיע דווקא מחיות לא קרואות. זוג היונים המקסים שמקנן בשלווה על אדן החלון, ואולי אף דוגר על הגוזל העתידי, עלול להוות מפגע תברואתי לא קטן. אייל ברינג מחברת נשר הרחקת יונים מסביר: "הבעיה עם היונים היא בעיה אסתטית ותברואתית, שכן הן נושאות טפילים, קרציות וכינים. לא כל היונים נושאות מחלות וקרציות, אבל יש כאלו שכן ועדיף לא להתקרב".
לדבריו, "היונים נושאות 60 מחלות שיכולות לעבור לבני אדם. האוכלוסיות הרגישות יותר הן ילדים עד גיל 5 שהמערכת החיסונית שלהם טרם פותחה במלואה, מבוגרים מעל גיל 60 שהמערכת החיסונית שלהם נחלשת, וגם נשים בהריון או אלרגניים ובעלי מחלות נשימה שונות. אם בניית הקן עוד בעיצומה, עדיף לנקות את המקום לפני שהוא נבנה ואז לקרוא לבעל מקצוע. בכל מקרה, אנחנו מנקים את המקום ושמים רשת גמישה או דוקרנים, תלוי במשטח המטופל, על מנת שהיונים לא יחזרו".
איציק חיים, מדביר בחברת ירוק בעיניים, אומר כי "לפני ההדברה יש לפנות את כל הבית מצעצועים ושאר דברים שילדים קטנים מכניסים לפה. צריך להרחיק את הילדים מהבית כמובן וגם את שאר בני המשפחה. רק אחרי 6 שעות אפשר לחזור לבית, אך אם התינוק עוד זוחל על הרצפה - אז לחזור רק אחרי 48 שעות. לגבי בעלי חיים כמו כלבים וחתולים שמסתובבים כל היום על הרצפה, ולעתים אוכלים ממנה, רצוי לחכות 8 שעות אחרי גמר ההדברה".
לדבריו, "בנוגע לביצוע ההדברה עצמה, יש חומרים שיותר בטיחותיים להדברה אשר אינם פוגעים בבעלי דם חם כמו בני אדם וכלבים. כמובן יש להקפיד שלמדביר יהיה רישיון מהמשרד להגנת הסביבה. יש באתר המשרד רשימת מדבירים מאושרת לפי מספר רישיון או שם המדביר, ומומלץ גם לבקש ממנו להציג תעודה. כמו כן, בקשו שישאיר לכם הוראות בטיחות הכוללות תשובות על שאלות כגון באיזה חומר בדיוק השתמשו המדבירים וכן ואת מספר הטלפון של מרכז הרעלות ארצי".
גם הדברת עכברים או חולדות צריכה להיעשות בדרך בטיחותית, זהירה וחכמה. לדברי חיים, "יש להכניס רעלים לתיבות האכלה שרק חולדה או עכבר יכולים להיכנס אליהן. המנה עצמה תקועה על שיפוד בתוך התיבה, כך שהעכבר לא יכול להוציא את הרעל איתו החוצה, וגם התיבה עצמה מקובעת ברצפה עם דבק או בורג. זה רעל מושהה, אז ייקח לעכבר כמה ימים למות - ואז כבר תשימו לב לכך וכדאי להתקשר למדביר שיפנה אותו. יש גם מלכודות קפיץ שהורגת את העכבר ויש מלכודת כלוב. לרוב לא שמים מלכודות כלוב כי מדבירים לא יודעים מה לעשות עם העכבר החי. להשליך אותו סתם אי אפשר - כי הוא יחזור לבית".
ייעוץ נוסף לגבי בטיחות הבית לילדים תוכלו למצוא באתר המקצוענים