ממשל אובמה כושל ומסכן את ישראל
הפסיביות בסוריה, הגמגומים במצרים, האובססיה הפלסטינית. המדליפים מוושינגטון מנסים להצביע על הכשלים - ודוחקים את אסד לפינה. אבל לא הם יספגו את הטילים, אלא הישראלים
המדיניות האמריקנית כלפי המזרח התיכון נעה בחודשים האחרונים מכשל למכשלה, ובעיקר מאובדן עצות לשגיאות מביכות. חוסר היכולת של ממשל אובמה לעצב תגובות ראויות להתפתחויות מרגיז לא רק את תומכי ארה"ב באזור, אלא גם את המערכת הפוליטית והתקשורת באמריקה עצמה.
עוד בערוץ החדשות:
אסד נדחק לעימות: "ההדלפות מארה"ב מטרידות"
נתניהו מחזיר את איראן למרכז: "לא אחכה"
אפקט מורסי: גם תוניסיה ומרוקו רעבות למהפכה
אפילו כלי תקשורת שנחשבים לתומכים מסורתיים של הנשיא, כמו הניו יורק טיימס, מותחים ביקורת קשה על היעדר מדיניות ובעיקר התנהלות כושלת סביב סוריה. זה לא הכול. המאמצים שמשקיע מזכיר המדינה ג'ון קרי בניסיון להביא את בנימין נתניהו ואת אבו מאזן לשולחן המו"מ זכו כבר לכינויים כמו "אובססיביים" או "פתטיים". בינתיים, במצרים רותח שר ההגנה א-סיסי על האמריקנים שלתחושתו ממשיכים לתמוך בנשיא המודח מורסי.
ממשל אובמה, לפחות בהתחלה, נכנע לכל מיני ארגוני זכויות אדם עד שהבין שתמיכה במורסי גם נוגדת את האינטרס האמריקני באזור, גם נוגדת את האינטרסים של המדינות הערביות הסוניות, בעיקר במפרץ, וגם אינה מוצדקת מפני שהצבא המצרי אינו מעוניין לשלוט במצרים, אפילו אם יגישו לו את השלטון על מגש של כסף. סיסי רוצה להישאר מאחורי הקלעים ולא להיות פרעה חדש.
מי שסייע לממשל אובמה להבין את הנקודה היו דווקא בכירים בישראל, בהם שר הביטחון משה (בוגי) יעלון, שדיבר עם מקבילו שר ההגנה צ'אק הייגל, וכן היועץ לביטחון לאומי יעקב עמידרור.
עדות נוספת לבלבול בוושינגטון היא ההדלפות של פקידים עלומים בפנטגון על פעולות שביצע צה"ל לכאורה בסוריה. במאי דאגו להדליף לכתבת הצבאית של CNN שחיל האוויר על תקיפת הטילים האיראניים ליד דמשק, ובסוף השבוע דיווחה אותה כתבת, ובהמשך כלי תקשורת נוספים, שישראל פגעה מהאוויר בטילי חוף-ים הרוסיים יאחונט שאוחסנו מצפון מזרח ללטקיה.
במאי התנצלו בכירים בממשל, והבטיחו שההדלפות לא יישנו. ישראל הבהירה אז לאמריקנים שהפרסום עלול להכריח את אסד לירות מטחי טילים הרסניים לישראל כדי שלא להיתפס כמשת"פ ולאבד את שארית הלגיטימיות שלו כשליט ערבי. ואז הגיעה ההדלפה האחרונה. תדהמה ניכרה בצמרת הישראלית.
תירוצים ריקים מתוכן
שוב נשאלה השאלה: למה עשו זאת אותם פקידי פנטגון? התשובה לא מעודדת - גם בפעם הקודמת וגם בסוף השבוע הסיבות כנראה פוליטיות, כחלק מהוויכוח בתוך הפנטגון: האם ארה"ב צריכה ויכולה לפעול צבאית כדי להפסיק את הטבח בסוריה, או להימנע מפעולה וגם להתעלם מהפעלת הנשק הכימי מצד אסד, למרות איומי אובמה?
יו"ר המטות המשולבים, הגנרל מרטין דמפסי, טען שיידרשו לצבא ארה"ב 700 (!) גיחות אוויריות כדי לשתק את מערך הנשק נגד מטוסים בסוריה ולאפשר אזור ללא טיסה. בדרך זו הכריעו ארה"ב ובעלות בריתה בעבר את עיראק, ואת הסכסוכים בקוסובו ובלוב. אבל אמריקה היום לא רוצה עוד מלחמה, אחרי שכבר נחלצה מעיראק והיא מנסה לצאת בעור שיניה מאפגניסטן. לכן משתמשים ראשי הממשל בתירוצים שונים שמספקים להם הגנרלים של הפנטגון, כדי לא לפעול.
ההדלפות שמצביעות על הצלחות של פעולות ישראליות בסוריה בעצם חושפות עד כמה ריקים מתוכן התירוצים של ממשל אובמה. מכאן שלפי הערכות שונות, ההדלפות האלו נעשו כדי להביך את הממשל, הן על-ידי מי שחושבים שהמערב צריך לפעול צבאית בסוריה, והן על-ידי גורמים פוליטיים, אנשי המפלגה הרפובליקנית, שמשתמשים בכל אמצעי ובכל הזדמנות כדי לנגח את ממשל אובמה.
המצב הזה מרתיח את הדרג המדיני בישראל מפני שההתנגחויות הפנימיות בארה"ב מעמידות את אזרחי ישראל בסכנה אמיתית ומוחשית. ההדלפות מצמצמות את מה שמכונה "מרחב ההכחשה" של אסד, שממש אינו רוצה להסתבך עכשיו בעימות עם ישראל.
בלי להתייחס לשאלה אם ישראל אכן פגעה באותו מחסן טילי יאחונט, ברור לגמרי שעצם ההדלפה מוושינגטון עשויה לדחוק את אסד להגיב באופן שיזיק לישראל וגם יסכן אותה. פקידים אמריקנים, בלהט הוויכוח הפנימי, משסים את ישראל וסוריה זו בזו, וזה ממש לא לגיטימי מצד מעצמת החסות שלנו. הם לא יספגו את הטילים אלא אנחנו.
זו אינה הפגיעה היחידה שסופגות ישראל ומדינות אחרות מאובדן העשתונות המדיני וההתנהלות השלומיאלית של ארה"ב. אבל כולם נאלצים לבלוע ולשתוק כי אין לנו מעצמת חסות אלטרנטיבית.