ארמסטרונג ועוד תשע: פרשיות סמים מהעבר
פרשת גיי ופאוול הזכירה לנו עוד כמה מקרים חמורים של שימוש בחומרים אסורים בספורט. המירוץ המלוכלך של בן ג'ונסון, רעל העכברים שנטל המרתוניסט והאתלטית ששינתה את מינה. רשימה מפוקפקת במיוחד
המכה הגדולה שנחתה אתמול (א') על האתלטיקה העולמית עם פירסום הידיעות על השימוש בחומרים אסורים של שניים מגדולי האצנים בהיסטוריה, טייסון גיי ואסאפה פאוול הזכירה לכולנו את האיום הגדול של הסמים על הספורט והאמון שלנו בו כצופים.
עוד ב-ynet ספורט:
בכל מקום בו יש תחרות סביר להניח שיהיו גם רמאים וגם הספורט נאלץ להתמודד לאורך השנים עם מקרים רבים של ספורטאים אשר סללו את דרכם לניצחון בעזרת חומרים אסורים לשימוש ששיפרו את ביצועיהם. השיטות לסימום רק הולכות ומשתכללות עם השנים, והמעבדות המספקות את החומרים האסורים מוצאות דרכים להערים על הבדיקות שהופכות לקפדניות יותר ויותר.
כמעט אין אירוע ספורט גדול בעולם אשר שמו לא נקשר עם עבירות סמים כאלו או אחרות. הידוע ביותר לשמצה הוא מירוץ הטור דה פראנס, הנחשב לאחד מתחרויות הספורט הקשות בעולם, אך גם האולימפיאדה ואפילו המונדיאל ידעו רמאים כאלו או אחרים.
קצרה היריעה מלהכיל את כל פרשיות הסמים החמורות שידע הספורט העולמי, אך קיבצנו עבורכם 10 מהמפורסמות שבהם. חשוב לציין כי נמנענו מציון ספורטאים שעננת הסמים מרחפת מעליהם אך מעולם לא הוכח כי אכן השתמשו בחומרים אסורים. כל הספורטאים הנכללים ברשימה הודו, נתפסו ו/או הורשעו בבית דין בשימוש בסמים.
1. לאנס ארמסטרונג
הספורטאי הגדול בהיסטוריה שהודה בשימוש בסמים, ספק אם אי פעם מישהו יוכל להדיח אותו מראש הרשימה המפוקפקת. לא רק שאלוף הטור דה פראנס שבע פעמים השתמש בסמים ממריצים, הוא עשה זאת באופן שיטתי וניהל רשת סימום ענפה בקבוצתו. עננת הסמים ריחפה מעל ארמסטרונג לכל אורך הקריירה שלו, אך הוא הכחיש זאת בתוקף והצליח להערים על הבדיקות בהן לא נכשל מעולם. לאחר חקירה מקיפה שנערכה בעניינו, הוא הורשע על סמך נסיבות ראייתיות וכל זכיותיו בטור דה פראנס נשללו ממנו. מאוחר יותר, הוא הודה בביצוע העבירות בראיון אצל אופרה ווינפרי ועזב את קרן הצדקה המפורסמת שלו למען המלחמה בסרטן, Livestrong.
2. בן ג'ונסון
כיום ריצה של 9.79 שניות
ב-100 מטרים כבר לא גורמת לאף אחד להרים גבה, אבל ב-1988 ששיא העולם עוד עמד על 9.83 שניות (וגם הוא נמחק לאחר מכן), ריצה שכזו נחשבה כקפיצה אל עבר העתיד. אלא שזמן קצר לאחר שקבע הספרינטר הקנדי את אותה תוצאה מדהימה דאז, הוא נתפס על שימוש בסטרואידים ומדליית הזהב נשללה ממנו והועברה לקרל לואיס.
אותו לואיס אגב נכשל בעצמו בבדיקת סמים במבחנים האמריקאים לקראת אותה אולימפיאדה, בנוסף חומרים מטבוליים נמצאו בבדיקת שתן של לינפורד כריסטי שזכה במדליית כסף ודניס מיצ'ל שסיים רביעי נכשל בבדיקת סמים עשר שנים מאוחר יותר. למעשה מתוך חמשת הרצים הראשונים שסיימו ראשונים את אותה ריצה רק מדליסט הארד, קלווין סמית' מעולם לא נתפס בבדיקת סמים. הנתונים המבזים הללו העניקו לאותו גמר אולימפי את הכינוי: "הריצה המלוכלכת ביותר בהיסטוריה".
3. מריון ג'ונס
האתלטית הגדולה ביותר
שנתפסה על שימוש בסמים. ג'ונס הייתה הכוכבת הגדולה של אולימפיאדת סידני 2000 בה זכתה בחמש מדליות מתוכן שלוש מזהב. אלא שכמה שנים מאוחר יותר התפוצצה אחת מפרשיות הסמים החמורות ביותר בספורט האמריקאי. ויקטור קונטה, המקים של מעבדת BALCO הידועה לשמצה ששיווקה חומרים אסורים חשף בראיון כי העניק לג'ונס סמים ממריצים באופן אישי.
ב-2007 הודתה ג'ונס כי שיקרה בפני סוכנים פדראליים כשאמרה להם שלא השתמשה בסטרואידים, כל המדליות האולימפיות שלה נלקחו ממנה וכל תוצאותיה החל משנת 2000 נמחקו. על הפרשה כולה שכללה בין השאר גם זיוף של צ'ק נשלחה ג'ונס לשישה חודשי מאסר. ב-2010 ניסתה ג'ונס לשקם את קריירת הספורט שלה כשחתמה בקבוצת טולסה שוק מה-WNBA אך היא שוחררה כעבור שנה.
4. בארי בונדס
בונדס נחשב לאחד משחקני הבייסבול הגדולים בכל הזמנים, בעל שבע זכיות בתואר ה-MVP של ה-MLB אך זכור בשנים האחרונות לא פחות בשל מעורבתו בשערוריית BALCO. הוא הועמד לדין על מתן שבועת שקר בנוגע לעדותו לגבי הפרשה ולגבי שימוש אישי שעשה בסטרואידים. ב-2011 הוא הורשע ונשלח למעצר בית של 30 ימים ול-250 שעות עבודות שירות. בונדס אגב, הוא רק אחד מ-80 שחקני בייסבול שהואשמו בשימוש בחומרים אסורים בדו"ח מיצ'ל שטילטל את הענף ואת ארצות הברית כולה.
5. פלויד לאנדיס ואלברטו קונטאדור -
לאנס ארמסטרונג איננו רוכב האופניים היחיד שזכייתו בטור דה פראנס נשללה ממנו. הרוכב האמריקאי, פלויד לאנדיס שהיה הראשון לנצח בטור לאחר שבע הזכיות הרצופות של ארמסטרונג נכשל בבדיקת סמים שמצאה טסטוסטרון גבוה מהנורמה. באופן לא מפתיע, הבדיקה נערכה ביום של הקטע ה-17 בו רשם לאנדיס קאמבק מדהים בו סגר פער של שמונה דקות ממתחריו. לאנדיס הושעה לשנתיים והתואר של 2006 נשלל ממנו. לאחר שנים של הכחשות וערעורים הודה לאנדיס ב-2010 בפני התאחדות האופניים העולמית על השימוש בחומרים אסורים.
בדמו של אלברטו קונטאדור הספרדי, מנצח הטור בשנים 2007, 2009 ו-2010 נמצא החומר האסור לשימוש, קלנבוטרול. קונטאדור טען כי החומר הגיע אליו דרך בשר מקולקל שהוגש לו, ובפברואר 2011 הוא נוקה תחילה מאשמה. רק לאחר דיון משפטי ארוך יותר הוחלט להרשיע אותו בשימוש בחומר אסור וזכייתו ב-2010 נשללה.
6. ג'סטין גאטלין -
באמצע שנות ה-2000, לפני פריצתו של אוסיין בולט, ג'סטין גאטלין היה האיש המהיר בעולם. הוא הוכתר לאלוף האולימפי ב-100 מטרים באתונה וב-2006 השווה את שיאו העולמי של אסאפה פאוול כשקבע 9.77 שניות. אלא שבאותה שנה הוא ספג עונש השעייה לשמונה שנים בעקבות שימוש בחומרים אסורים ותוצאת השיא שלו נמחקה. רק לאחר שהצליח להפליל את מאמנו עונשו קוצר לארבע שנים, בשנה שעברה השלים גאטלין קאמבק מרשים כשסיים שלישי באולימפיאדת לונדון.
7. מזרח גרמניה -
בימים שלפני נפילת החומה, מזרח גרמניה ניהלה תוכנית ממלכתית לסימום ספורטאיה עם או בלי ידיעתם. הסימום המזרח גרמני הוביל לכמה מקרים מזעזעים כמו של הודפת כדור הברזל, היידי קריגר שסוממה באופן קבוע מגיל 16, מה שגרם לגופה לגלות תסמינים גבריים רבים. ב-1997, שינתה קריגר את מינה לגבר ואת שמה לאנדראס.
8. השחייה הסינית -
השחייה הסינית נהנתה בשנות ה-90' מצמיחה בלתי סבירה בהישגים כשב-1992 מספר השחיינים הסינים בטופ 25 בדירוג העולמי קפץ מפחות מ-30 ל-98, רובם המכריע נשים. אלא שהשיפור הגדול לא נעשה בדרכים ישרות. בין השנים 1990-1998 נתפסו 28 שחייניות סיניות על שימוש בסמים. לאחר ניקוי נגע הסמים, השחייה הסינית נעדרה במשך מספר שנים מטבלת המדליות ולאחרונה חזרה בגדול עם שיאי עולם והישגים מרשימים באליפויות העולם ובמשחקים האולימפיים.
9. דייגו ארמנדו מראדונה -
אף אחד לא מערער על כך שיכולתו
המדהימה של דייגו ארמנדו מראדונה הושגה ללא קשר לחומרים אסורים, אך גם שמו של אחד מגדולי הכדורגלנים בהיסטוריה נקשר עם עבירות סמים. ב-1991 הוא הושעה ל-15 חודשים לאחר שנתפס על שימוש בקוקאין ובמונדיאל 1994 הוא נשלח הביתה לאחר שבדמו נמצא אפדרין.
10. תומאס היקס
"פורץ דרך" בתחום הסמים בספורט. רץ המרתון האמריקאי שזכה במדליית הזהב באולימפיאדת סנט לואיס 1904, השתמש ברעל עכברים ("סטריכנין") ובמשקה האלכוהולי, ברנדי מה שהביא להתרסקותו לאחר שחצה את קו הסיום. כיום סטריכנין הוא כמובן חומר אסור לשימוש בקרב ספורטאים.