"הדרישה לדירות - לא רק בין גדרה לחדרה"
משרד השיכון ורשות מקרקעי ישראל פרסמו את רשימת הזוכים במכרזים לבנייה רוויה בקריית ים, בית שמש וחצור הגלילית, במסגרתם ייבנו כ-380 דירות חדשות. "גם בפריפריה השיווקים פוגשים ביקושים, אלטרנטיבה ראויה לצרכי הדיור במדינה"
אחד הפתרונות המתבקשים למצוקת הדיור הוא הגדלת ההיצע, על רקע הביקושים הגוברים למגורים. על פי נתונים שמפרסמים היום (ב') רשות מקרקעי ישראל (לשעבר מינהל מקרקעי ישראל) ומשרד הבינוי והשיכון, נרשמה הצלחה לשורה של מכרזים לבנייה רוויה בערי הפריפריה שנסגרו בסוף השבוע האחרון. מדובר במתמחים בערים קריית ים, בית שמש וחצור הגלילית.
כתבות נוספות על שיווק קרקעות בערוץ הנדל"ן :
- דו"חות משרד השיכון: קודם כל בונים לחרדים
- משרד השיכון יציף דירות זולות באזורי ביקוש
- יש דירות בפחות מחצי מיליון שקל
במשרד השיכון וברשות הביעו סיפוק מהתוצאות. שר השיכון, אורי אריאל, אמר כי "שיווק קרקעות הוא הכלי המרכזי העומד לרשותנו לפתרון מצוקת הדיור. המילים הן שיווק, שיווק ועוד פעם שיווק. המכרזים האחרונים מלמדים כי גם בפריפריה השיווקים פוגשים ביקושים, ולצד השיווקים באזורי הביקוש יימשכו גם אלה בפריפריה - הכל לטובת חסרי הדיור והורדת מחירי הדירות".
בנצי ליברמן, מנהל רשות מקרקעי ישראל, הוסיף כי "הביקוש הגבוה והצלחת השיווקים בשולי המרכז, מוכיחה כי הדרישה ליחידות דיור חדשות איננה מתמקדת דווקא בין גדרה לחדרה. נוכחנו כי הציבור הפנים את גישת הרשות המגדירה מחדש את המושגים פריפריה ומרכז, ורואה אותם כאזורים בעלי נגישות גבוהה. גישה זו מייצרת אלטרנטיבות ראויות ופתרונות לצורכי הדיור של אזרחי המדינה".
שמאי המקרקעין עו"ד חיים מסילתי ציין בהקשר זה כי "הצלחת השיווק בפריפריה במכרזים האחרונים באה בהמשך לאי-הצלחה של מספר מכרזים קודמים - שנבעו, בין היתר, מאי תאימות בין צרכי המקום והיזמים לתנאי המכרז". לדבריו, "נראה כי הרשות לומדת לאתר את התמהיל הנכון הדרוש בפריפריה (בניה רוויה, צמודי קרקע ומסחר), בשילוב עם מחירי מינימום נמוכים בהשוואה לתקופה שלפני 2012 (אז מחיר המינימום היה 50% משומת השמאי הממשלתי), אשר מביא להצלחת המכרזים".
381 דירות בקריות ובבית שמש
במכרז לבניית 172 יחידות דיור במתחם לב הקריות בקריית ים זכתה חברת חבר נתיב, חברה לבנין והשקעות 1987, מתוך 6 הצעות שהוגשו. החברה תשלם עבור המתחם כ-26 מיליון שקל (לא כולל מע"מ והוצאות פיתוח), המהווה מחיר קרקע ממוצע של 151 אלף שקל ליחידת דיור (לפני מע"מ).
השכונה החדשה מתוכננת סביב פארק מרכזי גדול, וגובלת מצפון בדרך שדרות צה"ל וגשר הקריות, ממזרח במסילת הרכבת, מדרום בשכונת קריית שמואל ובמערב בשכונת פסגות ים. תכנון השכונה מבוסס על בינוי סביב חורשת עצים קיימת, יצירת רשת כבישים פנימית היוצרת "בלוק עירוני" כהמשך לשכונה מדרום, תוך המשך פיתוח הצירים הירוקים.
בצמוד לרצועת המסילה מוצעת טיילת הולכי רגל ואופניים, המאפשרת הגנה אקוסטית בשילוב נוף. הקמת מגדלים לאורך שדרות צה"ל ממשיך את אופי הבנייה הקיים לאורך הרחוב, והבנייה המרקמית סביב הפארק ממשיכה את אופי הבינוי הקיים בשכונת קריית שמואל וכן יוצר גיוון בטיפוסי הדירות.
הקרקע זולה יותר לקבלן - ומחירי הדירות יוזלו בהתאם
במכרז משותף של רשות מקרקעי ישראל ומשרד השיכון לבניית 189 יחידות דיור במרכז בית שמש, הוגשו הצעות ל-4 מתחמים במכרז. חברת בונייך בנייה פיתוח והשקעות זכתה בקרקע לבניית 27 יחידות דיור, במחיר קרקע ממוצע של כ-81 אלף שקל ליחידת דיור (לפני מע"מ) - מחיר הנמוך ב-56% משומת המס (הערכת שווי הקרקע) שעל הקבלן לשלם לרשות המסים.
מחיר זה מתאפשר בזכות החלטת מועצת מקרקעי ישראל מתחילת 2012, להעמיד את מחיר המינימום על 35% בלבד משומת המס על קרקעות באזורי הביקוש, ועל 25% בלבד בירושלים ובאזורי עדיפות לאומית. המשמעות של הורדת גובה השומה היא שככל ששומת המס שעל הקבלן לשלם תהיה נמוכה יותר, כך יוכלו הקבלנים להוריד את מחירי הדירות שיבנו.
חברת רובין לנדסמן הנדסת בניין זכתה בקרקע לבניית 81 יחידות דיור במחיר קרקע ממוצע של כ-265 אלף שקל ליחידת דיור (לפני מע"מ) - מחיר הנמוך בכ-38% מהשומה. חברת נחלת אליעזר בית שמש זכתה בקרקע לבניית 45 יחידות דיור במחיר ממוצע של כ-162 אלף שקל ליחידת דיור (לפני מע"מ). ההצעה עומדת על 36% בלבד מהשומה (הנחה של 64%).
חברת מוריס אגבבה קבלן בנין זכתה בקרקע לבניית 81 יחידות דיור במחיר קרקע ממוצע של כ-255 אלף שקל ליחידת דיור (לפני מע"מ) - מחיר הנמוך בכ-62% מהשומה. יצוין כי למכרז זה התקבלו 8 הצעות.
לא פחות מ-22 הצעות הוגשו למכרז לרכישת קרקע לבנייה רוויה של 20 יחידות דיור ברחוב צה"ל בחצור הגלילית. הזוכים במכרז הם סופר בנימין, מלכה עמרם, שופאני חסן ופרץ שאול, במחיר קרקע ממוצע של 97 אלף שקל ליחידת דיור.