רוצים דיור זול בת"א? נפתחה ההרשמה להגרלה
עיריית ת"א הודיעה על פתיחת ההרשמה להגרלה למגורים בשני פרויקטי דיור בר-השגה בדרום העיר: בשכונות שפירא ויד אליהו. עד כה נרשמו 200 פניות, וההגרלה הראשונה תתקיים בנובמבר. דירת 3 חדרים בשפירא תעלה מדי חודש 2,900 ש' וביד אליהו מציעים דירות 20 מ"ר ב-1,100 ש' בחודש. האם אתם זכאים?
רוצים דיור בר-השגה ? ייתכן שבתל-אביב תהיה לכם אפשרות כזו. על רקע הבחירות המקומיות הקרובות, הודיעה הבוקר (ב') עיריית תל-אביב-יפו על פתיחת ההרשמה להשתתפות בהגרלה למגורים בפרויקטי דיור בר-השגה בדרום העיר. בשלב הראשון מדובר בהגרלה עבור שני מיזמי נדל"ן בשכונת שפירא ובשכונת יד אליהו, במסגרתם ייבנו 77 יחידות דיור המיועדות לזכאים. בשבוע החולף, מאז נפתחה ההרשמה (ב-7 ביולי), כבר נרשמו בעירייה כ-200 פניות בנושא.
כתבות נוספות על דיור מוזל בת"א בערוץ הנדל"ן :
- אצטדיון חדש ודיור מוזל: תקציב 2013 של ת"א
- עוד דיור מוזל בת"א: שכונה חדשה תוקם ביפו
- יפו: דיור בר-השגה לאוכלוסייה הערבית בלבד
- תל-אביב: דיור בר-השגה ובתי מלון לתפרנים
מהעירייה נמסר כי ההגרלה הראשונה תתקיים בתחילת נובמבר 2013, כאשר מועמדות להשתתפות בהגרלה ניתן להגיש עד 31 באוקטובר 2013. אכלוס הדירות צפוי בתחילת שנת 2014. בימים אלה מקדמת העירייה אישורים לכ-2,600 יחידות דיור נוספות בפרויקטים מסוג זה, שבהם הושקעו כ-10% מתקציב הפיתוח העירוני.
פרויקט "גני שפירא" בשכונת שפירא, הממוקם ברחוב ראב"ד פינת רחוב דה מודינה, יכלול 45 יחידות דיור בר-השגה (מתוך 69 יחידות דיור) בנות 3-4 חדרים. הפרויקט מבוצע במימון עירוני בסך כ-60 מיליון שקל באמצעות החברה העירונית עזרה וביצרון ובניית הפרויקט בעיצומה. שכר הדירה לדירת 3 חדרים בפרויקט עומד על 2,900 שקל בחודש, ו-3,100 שקל בחודש לדירת גן או לדירת 4 חדרים. אכלוס צפוי במרס 2014.
בפרויקט בשכונת יד אליהו, הממוקם בקרן הרחובות ווג'ווד, לה גרדיה, מורדי הגטאות, מרגולין ופטרסון, ייבנו 32 דירות בגדלים שונים. שכר הדירה יעמוד על 45 שקל למ"ר ולא פחות מ-1,100 שקל בחודש לדירה. 6 דירות יהיו בשטח של 25 מ"ר, 20 דירות יהיו בשטח של 40 מ"ר ו-7 דירות יהיו בשטח של 60 מ"ר. אכלוס צפוי בינואר 2014.
דיור בר-השגה - לא רק בדרום העיר
במקביל לשני המיזמים הראשונים שייצאו להגרלה, מקודמים פרויקטים נוספים, בהם פרויקט כיכר העלייה ושוק העלייה, שיכלול 147 דירות אשר כמחציתן מיועדות לדיור בר-השגה להשכרה. בנוסף, יוקמו במקום מרכז ספורט קהילתי וגינה ציבורית גדולה. המכרז על הפרויקט כבר נסגר.
פרויקט מיכאלאנג'לו 17-15 ביפו צפוי לכלול 24 דירות בבניין בגובה 3 קומות על מגרש עירוני, והדירות מיועדות למכירה לדיור בר-השגה לזכאים מקרב האוכלוסייה הערבית. כעת נמצא הפרויקט בהכנה לקראת מכרז. פרויקט מיכאלאנג'לו 23-21 ביפו כבר נמצא בבנייה ו-6 מבין 42 הדירות שבו מיועדות להשכרה לזוגות צעירים במחירים בני השגה, כך לדברי העירייה.
ברחוב לוחמי גליפולי בשכונת יד אליהו ייבנו 47 יחידות דיור על קרקע עירונית, מתוכן 28 יחידות דיור יהיו בנות השגה לזכאים. כעת מעריכים בעירייה כי התוכנית תקבל מתן תוקף מוועדת התכנון המחוזית. במגרש נוסף ביד אליהו קיימת תוכנית שנמצאת לקראת אישור, המיועדת לשיווק של 400 יחידות דיור, מתוכן 100 דירות מיועדות להשכרה מוזלת.
בעירייה מוסיפים כי תב"עות (תוכניות בניין עיר) חדשות, שנמצאות בתהליכי אישורים מול הוועדה המחוזית, מתייחסות להקמת אלפי יחידות דיור במבואות יפו (הרחובות נס לגויים, מכבי יפו ושכונת פארק החורשות). ואילו בצפון-מערב העיר קיימת תוכנית 3,700 להקמת 12 אלף יחידות דיור במקום שדה דב, מתוכן 2,000 יחידות דיור אמורות להיות בנות השגה ומיועדות למכירה ולהשכרה. התוכנית בתהליכי הפקדה בוועדה המחוזית.
עוד נמסר כי ברחוב ארלוזורוב מוקם בימים אלה "מגדל הצעירים", שצפוי לכלול מתוך 468 דירות - כ-50 דירות להשכרה בכ-3,500 שקל בחודש בממוצע. את הקמת המגדל יזמה אשת הנדל"ן ענבל אור ואליה חברה קבוצת חג'ג'. כמו כן, ברחוב יסוד המעלה בעיר ממתינה לאישור תוכנית להקמת 11 יחידות דיור מתוך 46 מיועדות לדיור בר-השגה. ובשוק הסיטונאי נבנות בימים אלה 56 דירות מוזלות ב-30% ממחיר השוק להשכרה לטובת זכאים, על פי המדיניות העירונית.
איך תדעו אם אתם עומדים בקריטריונים?
הקריטריונים לקביעת הזכאות לדיור בר-השגה בתל־אביב הומלצו על ידי הוועדה לדיור בר-השגה בעיר. להלן הקריטריונים המעודכנים:
- תושב תל-אביב-יפו: מי שהיה ועודנו תושב העיר תל-אביב-יפו ברציפות במשך 5 שנים, בטרם מועד פרסום המכרז (הרשמה והגרלה).
- הגבלת גיל: הזכאות רק למשקי בית שבהם גילו של אחד מהבגירים אינו עולה על 45 שנה במועד פרסום ההגרלה. לגבי יחידים לא תהיה זכאות למי שגילו נמוך מגיל 27.
- חסר דירה: ללא בעלות על דירה או חלק מדירה אחרת. הוכחה על ידי הצגת תעודת זכאות של משרד הבינוי והשיכון או על ידי הצגת תעודת הגבלה של חברת עמידר.
- הכנסה: יוכלו לגשת רק משקי בית שהכנסתם נמוכה מהשכר הממוצע של עשירון שביעי. כלומר, הכנסה חודשית ברוטו למשק הבית המועמד תהיה בין עשירון ראשון לעשירון שביעי (טווח המשכורות בעשירונים אלה נע בין 3,269 שקל בחודש למשק בית בעשירון הראשון לבין 13,235 שקל בעשירון השביעי).
- הצהרת המועמד על הון ונכסים: ההצהרה תכיל פירוט בדבר נכסי נדל"ן (מגרשים, חנויות), כלי רכב, נכסים ופקדונות פיננסיים וכדומה.
- עבודה (מיצוי כושר השתכרות): משפחה תיחשב כעובדת, הממצה את כושר ההשתכרות, אם אחד מבני הזוג הוא עובד במשרה מלאה או בעל תיק במס הכנסה. מיצוי כושר השתכרות למשפחה או ליחיד הוא: ב-3 שנים שלפני המועד הקובע, עבד המועמד לפחות 24 חודשים במשרה מלאה, אשר מתוכם 12 חודשי עבודה במשרה מלאה ובאופן רציף. במקרה של משקי בית של עובדים עצמאיים, בחינת כושר השתכרותם תערך באופן שיהיה ככל שניתן - דומה לבדיקה של משקי בית של עובד שכיר.
- משק בית ובו ילד (קריטריון גמיש - לא תנאי סף): למועמד ילד הרשום בתעודת הזהות כילדו, שגילו במועד ההגרלה לא עולה על 12. קריטריון זה חל על פרויקטים או דירות שיוגדרו עבור משקי בית עם ילדים.
ראש עיריית תל-אביב-יפו, רון חולדאי, אמר כי "העירייה לקחה על עצמה, כבר לפני כ-5 שנים, לייצר בפעם הראשונה במדינת ישראל את המודל לדיור בר-השגה. זאת מתוך הבנה שצריך לאפשר לבני מעמד הביניים להישאר לגור במרכזי הערים, במיוחד על רקע עליית מחירי הדיור. העמדנו לצורך כך קרקעות עירוניות, ואנו משקיעים מעל 10% מתקציב הפיתוח ומאמץ רב להכנת עבודה מקצועית, ששימשה בסיס להגדרת קריטריונים לזכאים עליהם החליטה מועצת העיר".
הוא הוסיף כי "אני מצפה מממשלת ישראל, שהצהירה כי בכוונתה לטפל ביוקר המחיה ולהוריד את מחירי הדיור, להרים את הכפפה אותה הנחנו, להסיר את מכשלות הבירוקרטיה, להקצות את הקרקעות ובעיקר לחוקק את החוקים הנדרשים כדי להסדיר את החוקיות של דיור בר-השגה. זאת כדי שמעמד הביניים הבינוני-נמוך יוכל לחיות בכבוד במדינת ישראל".
אלי גינזברג, מנכ"ל עזרה וביצרון, הוסיף כי "בשנתיים האחרונות דיברו רבים וטובים על דיור בר-השגה, ובזמן הזה אנחנו עשינו והקמנו בפועל פרויקט ראשון מסוגו. אנחנו מודעים לאחריות שרבצה עלינו וחושבים שניתן יהיה ליישם את המודל שלנו גם בערים אחרות".
כאמור, ההודעה על פתיחת ההגרלה נמסרה היום על רקע הבחירות המקומיות שייערכו בקרוב. בעקבות זאת, במטה של ניצן הורוביץ, שמתמודד על ראשות העיר, ביקשו להגיב על הדברים ומסרו כי "העירייה ממחזרת תוכניות ישנות וקוראת להן בשמות חדשים ומפתים באריזה מיוחדת לקראת הבחירות. זה עוד אחד מהמאפיינים של שלטון חולדאי.
"מדובר בעשרות ולא אלפי דירות כפי שהוצג, ובשטחים עירוניים שיילקחו מהציבור ויועברו לידיים פרטיות. הפתרון המצומצם שהוצג הוא ל-10 שנים בלבד, ומתעלם מהצרכים האמיתיים של תושבי העיר. תפקידה של עירייה הוא להציע פתרונות בהיקף מספיק ולטווח ארוך. ואת זה העירייה בראשות חולדאי אינה עושה".
דיור לסטודנטים בשכונת התקווה
בתוך כך, הוועדה המחוזית תל-אביב אישרה היום את התוכנית להקמת 28 חדרי מעונות עבור הסטודנטים בסטודיו של יורם לוינשטיין ברחוב חנוך 24-26 בשכונת התקווה. גילה אורון, הממונה על מחוז תל-אביב במשרד הפנים, אמרה כי "תוכנית זו מהווה סנונית ראשונה וכלי חדשני ויצירתי נוסף בסל הכלים להתחדשות עירונית ופתרונות למחסור ביחידות דיור ייעודיות ובנות השגה".
התוכנית חלה על מגרש בבעלות פרטית, המיועד ברובו למבני ציבור ובחלקו הקטן למגורים. במגרש קיים מבנה נטוש, ששימש בעבר כתחנת טיפת חלב ו"תלמוד תורה". בעלי הקרקע מעוניינים להסב את המבנה למעונות סטודנטים, אשר ישרתו בעיקר את תלמידי הסטודיו לאמנות התיאטרון של יורם לוינשטיין, הנמצא ברחוב סמוך.
בתוכנית מוצע כי המבנה יכלול 28 חדרי מעונות בשטח של כ-20 מ"ר, וכן שטחי ציבור משותפים לרווחת כלל דיירי המעונות. הוועדה קבעה כי לא ניתן יהיה למכור את חדרי המעונות בנפרד, וכי הם יושכרו כמעונות סטודנטים, שינוהלו בצורה אחידה. על תכנון התוכנית הופקד אדריכל אליה פדרמן.