דקה אחר דקה: מה קורה לתינוק שנשכח ברכב
תוך שבועיים בלבד נשכחו וקיפחו את חייהם שלושה תינוקות, כשהמקרה האחרון אירע היום. מקשיי הנשימה בדקות הראשונות ועד להפרעות בתפקוד המוח כעבור 45 דקות - מה עובר על הילד שנשכח במכונית בחום היוקד? התיאור בהחלט מזעזע, ואולי קריאתו תביא לכך שבפעם הבאה זה כבר לא יקרה
היום זה קרה שוב: בפעם השלישית בתוך שבועיים הושארה פעוטה ברכב הלוהט במשך מספר שעות, ביישוב דולב שבבנימין. פרמדיקים של מד"א ביצעו בה פעולות החייאה ופינו אותה בניידת טיפול נמרץ לבית החולים אסף הרופא, שם נקבע מותה. גם אתמול הסתיים המקרה במוות, כשתינוקת בת חמישה חודשים נפטרה כשהושארה על ידי אביה במשך כמה שעות ברכב.
מה קורה לנו?
- אבא, ילד הוא לא עוד משימה לבצע
גופו של התינוק העדין ומערכות גופו הרגישות אינם בשלים כדי להתאים עצמם למצבים קיצוניים, והתוצאה היא מוות ידוע מראש, או פגיעה בלתי הפיכה במערכות הפנימיות ובמוח. מה קורה לתינוקות בזמן הזה?
התייבשות, קשיי נשימה וכשל כלייתי
כבר לאחר חמש דקות של שהייה בשמש, עולה הטמפרטורה ברכב האטום לרמות שיא, והתוצאה העגומה לא מאחרת להגיע. די בטמפרטורה של 30 מעלות חום מחוץ למכונית כדי "לבשל" בה את הילד, כאשר מידת החום בתוכה תגיע גם ל-50 מעלות ואף יותר.
בדקות הראשונות, חש התינוק קשיי נשימה, בשל היעדר אוורור מתאים. קשיי נשימה אלו של התינוק בתוך חמש הדקות
הראשונות, תוך הזעה ניכרת, מביאים לשני מנגנונים: האחד איבוד מלחים החיוניים לתפקוד הגוף, והשני איבוד נפח דם הגורם לנפילת לחץ דם, ירידה בחמצון הריאות, הלב והמוח.
התינוק הרתום למושב בטיחות יסבול מירידה בהגעת דם מחומצן למוח, מה שיוביל לחוסר הכרה. אבל בכך לא מסתיימות התלאות. בתוך כ-10 דקות הירידה במאזן המלחים בדם עלולה לגרום לפרכוסים, להפרעות קצב לב ולירידה נוספת בהגעת חמצן למוח ולאיברים אחרים.
ההתייבשות משבשת גם את פעילות הכליה ומביאה לנזק בלתי הפיך לפעילותה עד לצורך בדיאליזה או בהשתלת כליה.
המונח התייבשות, ובעגה הרפואית - דהידרציה, מתייחס למאזן שלילי של מים, המרכיבים כ-70% מגופנו. ואכן, לא לחינם קיבלו המים את השם נוזל החיים: בלעדיהם לא ייתכנו חיים.
אנחנו מתייבשים כתוצאה מגורמים רבים ובהם הקאות, שלשולים, אובדן דם, כוויות, סוכרת, מחלות כרוניות אבל גם כתוצאה מחשיפה לשמש ומיעוט בשתייה.
כוויות מתפתחות בתוך 30 דקות
הטמפרטורה הגבוהה בכלי הרכב והשמש הישירה החודרת דרך השמשה מביאים גם להתפתחות של כוויות על עורו של התינוק כבר בתוך כ-30 דקות. בשלב זה, הכרתו של התינוק מעורפלת וקצב לבו מואץ, אולם גופו אינו מצליח לספק את דרישות החמצן.
הכאב העז מהחום ומהכוויות מוסיף למצוקתו של התינוק, שאינה נפתרת. הופעת הכוויות גורמת גם לאובדן נוזלים נוסף, ועמו ירידה נוספת בלחץ הדם, שיבוש במאזן המלחים וסכנת זיהומים.
החום העז פוגם ישירות גם בתפקוד המוח. בתוך 45 דקות עלול להתרחש תהליך של הרחבה ניכרת בכלי הדם במוח עד לקריעתם ולהופעת דימומים קשים. עם השיבוש במלחים יופיעו פרכוסים המצמצמים עוד יותר את הגעת החמצן למוח.
שיבוש מערכות הגוף הקשה מוביל גם לפגיעה באחד האיברים הרגישים ביותר בגופנו - הכליות. החום העז, אובדן המלחים והירידה בנפח הדם מובילים לאי ספיקת הכליות העוברות תהליך של "סגירה". תאי הכליות, מהתאים הרגישים ביותר בגופנו, לא יחזרו לעולם אחורנית ומרגע שנפגעו יעברו תהליך של הרס סופני.
הירידה בנפח הדם, אובדן הנוזלים החום העז והשיבוש בתפקוד החלבונים גורם גם להיווצרות קרישי דם החוסמים עורקים בגוף ואף גוררים תהליך כלל-גופי של קריסת מערכות. השלב שבו יאבד התינוק 15% מנוזלי גופו מסתיים תמיד במוות.
מה צריך לעשות כשמוצאים את התינוק?
הזעיקו את כוחות ההצלה. בכל מקרה שבו נמצא תינוק או פעוט שנשכח במכונית יש להזעיק את מגן דוד אדום בחיוג 101. ככל שהצוות הרפואי יגיע למקום מוקדם יותר, כך יגדלו סיכוייו של הפעוט לשרוד.
נסו לפתוח את הרכב. במקביל, נסו להזעיק עוברים ושבים כדי לפרוץ את חלון הרכב ולאפשר הורדה של הטמפרטורה ואוורור הרכב.
דאגו לצל. אם הצלחתם להוציא את התינוק או את הפעוט מהמכונית, הניחו אותו במקום מוצל ובטוח ופשטו את בגדיו.
החלו בפעולות החייאה. אם הוא אינו בהכרה, התחילו בפעולות החייאה הכוללות עיסויי לב.
אל תתנו לו נוזלים: אין לתת למחוסר הכרה שתייה, ואין לשפוך עליו נוזלים.
המתינו במקום עד להגעת צוות מד"א.
- הכותב הוא מומחה ברפואת ילדים וכתב הבריאות של ynet