הערבים שוב יוזמים פיקוח בינלאומי על דימונה
על פי דיווח בסוכנות הידיעות AP, התוכנית שתצא לפועל בכנס סבא"א הקרוב תקרא לפיקוח על מתקני הגרעין
לאחר שנתיים של הפסקה, ינסו מדינות ערב פעם נוספת למקד את תשומת לב הקהילה הבינלאומית בפרויקט הגרעין הישראלי. על פי מסמך שהגיע לידי סוכנות הידיעות AP, יביעו המדינות "דאגה מהיכולת הגרעינית הישראלית" ויקראו לה לפתוח את מתקניה לפיקוח במהלך הוועידה השנתית הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית.
לאורך השנים, הוטלו לצד הדרך הדיפלומטית יוזמות דומות רבות, אך בסוף השנה שעברה אישר רוב בינלאומי סוחף בעצרת הכללית של האו"ם החלטה שקוראת לישראל לפתוח באופן מיידי את תוכנית הגרעין שלה לביקורת. 174 מדינות תמכו בהחלטה, שש מדינות התנגדו ושש נוספות נמנעו בהצבעה - ישראל עצמה, ארצות הברית, קנדה, איי מרשל, מיקרונזיה והרפובליקה של פלאו.
לפני כשלושה חודשים, הודיעו חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון של האו"ם - בריטניה, סין, ארצות הברית, רוסיה וצרפת - כי יש לקיים במזרח התיכון אזור מפורז מנשק גרעיני, אך הדגישו כי צפון קוריאה ואיראן מקשות על הניסיון למנוע הפצת נשק מסוג זה.
באופן מסורתי, "מדיניות העמימות" הישראלית מסרבת לאשר או להכחיש קיום של נשק אטומי בתחומה, למרות פרסומים רבים לאורך השנים על פיתוח מקומי של ארסנל גרעיני, שעשוי לכלול עשרות ראשי קרב.
בכפוף לכך, נמנעה ישראל מלחתום על האמנה הבינלאומית, וכמוה עוד שלוש מדינות בלבד - הודו, פקיסטן וצפון קוריאה. כור המחקר הישראלי IRR-1 במרכז למחקר גרעיני בשורק, עם זאת, נמצא תחת פיקוח של סבא"א, בעוד הקריה למחקר גרעיני בדימונה, שם לפי פרסומים זרים מיוצר הנשק הגרעיני, אינה פתוחה לפקחים.
Read this article in English