שתף קטע נבחר

פסיכולוג: "להגיד בקול רם 'להוציא אותו מהאוטו'"

פרופ' נחשון מירן מזהיר כי אף הורה לא חסין מהשארת ילדיו ברכב. בשל "ריבוי משימות" הוא מציע להיעזר בטכנולוגיה ולא להסתמך על הזיכרון: "להתפנות מהכול ולומר בקול רם את מה שצריך". ומדוע זה קורה לאבות?

כיצד הורה יכול לשכוח את היקר לו מכול במכונית לוהטת? שלושה פעוטות מצאו את מותם בשבועיים האחרונים לאחר שנשכחו ברכבי האבות שלהם. פרופ' נחשון מירן, מהמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, מזהיר כי אף אחד לא חסין: "אנשים שלא מתמצאים בנושא כועסים על האב, כאילו התינוקת לא הייתה מספיק חשובה לו. אני חושב על האבות האלה ולבי איתם, זה נורא ואיום מה שקרה להם, איני יודע אם זה יכול לקרות לכל אחד, אבל זה יכול לקרות להרבה מאוד אנשים".

 

תינוקות נשכחים ברכב - דיווחים נוספים ב-ynet:

דקה אחר דקה: מה קורה לתינוק שנשכח ברכב

שוכחים ללא דין: "להורה לא יכול להיות יותר גרוע"

ברכב, בחום של 47 מעלות. איך לא שוכחים ילד?

 

לדברי פרופ' מירן, שני מושגים עיקריים מובילים את נושא הזיכרון. "כשחוקרים זיכרון מדברים על שלבים בזיכרון, תהליכים. שלב הקידוד והשליפה. הקידוד הוא השלב שבו אני קולט את המידע כדי לשמור אותו והשליפה היא כשאני שולף אותו מהראש ומשתמש בו. אז במקרה של התינוקת שלב הקידוד הוא זה שבו אני אומר לעצמי 'שמתי אותה בכיסא'. שלב השליפה הוא כשאני יוצא מהאוטו וצריך להיזכר שהיא שם".

 

המרצה האקדמי מתייחס גם לנקודת ה"מולטי-טאסקינג", המוגדרת בעברית "ריבוי משימות". לדברי פרופ' מירן, "ריבוי משימות פוגע בצורה הרסנית בקידוד. יש מחקרים רבים על כך. כשאנחנו עסוקים ביותר מדבר אחד, כשעושים עוד משהו, חושבים על עוד משהו, אנו מקדדים רע מאוד ויש סיכוי גדול שלא נקדד את המידע. אם לא נקדד גם לא יהיה מה לשלוף".

 

 (צילום: גיל יוחנן, ירון ברנר, דודי ועקנין, אתר פאנט) (צילום: גיל יוחנן, ירון ברנר, דודי ועקנין, אתר פאנט)
(צילום: גיל יוחנן, ירון ברנר, דודי ועקנין, אתר פאנט)

 

פרופ' מירן הוסיף כי "אפשר לדמיין מצב שבו אבא שם את התינוק בכיסא אבל באותו רגע הוא היה בטלפון, או דיבר עם מישהו או חשב על משהו אחר, והוא לא היה לגמרי שם. במצב כזה יש סיכוי מאוד גדול שישכח שעשה זאת. בעולם המודרני אנחנו כל הזמן עושים 'מולטי טאסקינג'. קצת בסלולרי ובמייל, מדברים עם עוד מישהו, וכל הזמן עושים מיליון דברים ביחד. זה לא מעלה את איכות החיים אלא מעלה את הסטרס ופוגע בקידוד".

 

אז איך אפשר למנוע את הטרגדיה? פרופ' מירן מציע "כמה דרכים לטפל בזה. יש שיטות טכנולוגיות, שזה הכי מומלץ. מה הרעיון? לא להסתמך על זיכרון הבן אדם, אלא שאמצעי טכנולוגי יגיד לך כאשר התרחקת מהתינוק יותר מאיקס מטרים הוא יצפצף. אתה לא צריך לזכור כלום. פתרון נוסף, שהוא התנהגותי

וחלקי מטבעו, שכן הזיכרון שלנו לא מושלם, הוא שכשמכניסים את הילד לכיסא יש להתפנות מכל דבר אחר, לא לעשות עוד שיחה, אלא לומר בקול רם 'שמתי אותו בכיסא אני צריך להוציא אותו מהאוטו'. ברגע שיעשו את זה הסיכוי שישכחו הרבה יותר קטן".

 

שרשרת האירועים האחרונה נקשרה לאבות. על כך אומר פרופ' מירן כי "יש עדויות, לא ממחקר שלי, שנשים טובות יותר ב'מולטי-טאסקינג' מאשר גברים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כלי הרכב שבו נשכחה פעוטה בדולב
צילום: גיל יוחנן
מומלצים