התקרית בהונג קונג: היועמ"ש יכריע לגבי פרנקל
בדיקת התקרית של הנגיד המיועד בהונג קונג ב־2006 ממשיכה להסתבך, וכעת מתברר שנוסף לבירור עצם התקרית ומדוע הסתיר מקרה זה מוועדת טירקל, יבדוק היועץ המשפטי לממשלה גם מדוע מסר פרנקל שתי גרסאות על שאירע שם
סימני השאלה לגבי התקרית של הנגיד המיועד בהונג קונג הולכים ומתרבים. בירורם והכרעת גורל מינויו של יעקב פרנקל מצויים כעת בידי היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין. הנושא עבר לטיפולו של וינשטיין נוכח העובדה כי לוועדת טירקל אין כלים משלה לחקור ולבדוק עובדות.
- טענה נגד פרנקל: עוכב בגלל בשמים שלא שילם עליהם
- פרנקל, האיש שלא חזה את משבר הסאב-פריים
- דעה / דרכו של פרנקל לא תהיה שונה משל פישר
וינשטיין ואנשיו צפויים לבדוק את התקרית מ־2006, אלא שלסוגיה התווסף עכשיו נדבך נוסף: מעבר לשאלות בדבר עצם התקרית בהונג קונג ולשאלות שמעורר היעדר הדיווח לוועדת טירקל, כעת עולה גם שאלה נוספת בנוגע לגרסאות שונות שמסר פרנקל, זו שמסר עוד ב־2006 וזו שמסר לאחרונה עת חזר הסיפור לכותרות. אז הכחיש פרנקל כי בכלל מדובר בגניבה, וטען כי היה מדובר בשימוש במעבר שבו לא היה מורשה לעבור - מעבר לפקידי ממשל בכירים בלבד. בימים האחרונים הוא טוען כי מדובר בחשד לגניבת בושם מהדיוטי פרי בשדה התעופה, שהתברר כלא כלום והסתיים בהתנצלות מצד הרשויות שם.
עניין זה של כפילות הגרסאות, להבדיל משני קודמיו, נוגע כבר לליבת טוהר המידות ויוצר סדק באמינות - תכונה שאין להתפשר עליה בתפקיד נגיד בנק ישראל. וכאן שוב חוזרת דילמת גלנט: האם וינשטיין הוא סמכות שתפקידה לפסוק בענייני מוסר וטוהר מידות?
בדומה לפרשת גלנט
במקביל נראה כי סימני השאלה בנוגע לתקרית מתפרסים גם על שהיה נדמה כידוע. ל"כלכליסט" נודע ממקורבים לוועדה שהמוצר שנטל עמו פרנקל מהדיוטי פרי לא היה בושם.
עוד התברר כי העיתונאי אמיר אורן העביר ליעקב טירקל עצמו את הסיפור כבר ביום ראשון שעבר. לווינשטיין, לעומת זאת, נודע על הסיפור כיומיים לאחר מכן. אלא שטירקל לא עדכן את חברי הוועדה שלמדו עליו רק עם פרסומו ביום שישי האחרון.
עם העברת ההכרעה לידיו של היועץ המשפטי לממשלה מבנה הסמכות כעת לא ממש ברור, וכך עלול לחזור הפלונטר של פרשת גלנט: האם וינשטיין "עובד" עבור ועדת טירקל ואמור לחזור אליה עם הממצאים כדי שהיא תפסוק בנושא, או שהוא יכול ללכת עם הממצאים ישירות לנתניהו ולפיד כדי להשמיע בפניהם את דעתו.
כך או כך, ואם אכן יגיע וינשטיין למסקנה כי המינוי פסול, הוא יוכל לנהוג כפי שנהג בפרשת גלנט: ללכת לנתניהו, ללפיד ולפרנקל עצמו ולהמליץ על מתווה הסתלקות מכובד שבו יתנדב פרנקל להניח את המפתחות. וינשטיין יכול גם להניח את העובדות על שולחנה של ועדת טירקל וכן את המסקנה הסופית לגבי התאמתו של פרנקל לתפקיד, בכל הנוגע לטוהר המידות.
ממתינים לשובו ארצה
בתחילת השבוע נפגש היועץ המשפטי לממשלה עם בכירי הפרקליטות בעניין הפרשה בהונג קונג, במטרה לשמוע את עמדותיהם בנושא בדרך לגיבוש עמדתו. במשרד המשפטים לא יסיימו את הבדיקה בעניינו של פרנקל לפני שובו של פרנקל, השוהה כעת בחו"ל, ארצה. עמדת המשרד היא שלא להגיע להכרעה בטרם יתושאל הנגיד המיועד באופן בלתי אמצעי, ואין בכוונתם להסתפק בווידיאו קונפרנס או שיחה טרנס־אטלנטית בעניין זה. לעומת זאת ועדת טירקל המשיכה לדון בנושא וקיימה בירור עם פרנקל באמצעות שיחת טלפון שחברי הוועדה קיימו עמו בראשית השבוע.
ממשרד המשפטים נמסר בתגובה: "היועץ המשפטי לממשלה וצוותו עוסקים בבירור העובדות ופרטים שונים, זאת על פי בקשת ועדת טירקל ובתיאום ושיתוף פעולה עמה. אחרי בירור העובדות כאמור, יגבש היועץ את עמדתו המשפטית, ויעביר את התוצאות לוועדת טירקל".