שתף קטע נבחר
 

טבע שיאנית הטבות המס: 12 מיליארד ב-6 שנים

בעקבות עתירה שהוגשה נגדה, רשות המסים חשפה את רשימת החברות המקבלות הטבות מס מהמדינה. מהרשימה עולה כי שיאנית ההטבות היא טבע, שזכתה להקלות מס בהיקף של כ-12 מיליארד שקל בשנים 2006-2011. לפיד מיהר להודיע: נבחן מחדש את ההטבות. אילו עוד חברות ברשימה?

רשות המסים חשפה היום (ג') את רשימת החברות המקבלות הטבות מס מהמדינה. זאת, בעקבות עתירה שהוגשה נגדה. מהרשימה עולה כי שיאנית ההטבות היא חברת טבע, שזכתה להקלות מס בהיקף של כ-12 מיליארד שקל בשנים 2006-2011.

 

חברות נוספות שזכו להקלות משמעותיות הן: כימיקלים לישראל (כיל) שקיבלה הטבות בהיקף מצטבר של 2.23 מיליארד שקל באותן שנים וצ'ק פוינט שהיקף ההטבות המצטבר שלה באותה התקופה עמד על סכום של 1.65 מיליארד שקל באותה התקופה. 

 

יצויין כי החל מהשנה ואילך לא תזכה עוד כימיקלים לישראל להקלות מס מהמדינה, בעקבות תיקון שהוכנס לחוק לעידוד השקעות הון ב-2009, שלפיו חברות המפיקות רווחים ממשאבי טבע לא יהנו עוד מהקלות מס.

 

שר האוצר יאיר לפיד מיהר להודיע בעקבות חשיפת המידע כי הוא בוחן מחדש את נושא הטבות המס "במטרה לעדכנן ולהתאימן למציאות הכלכלית".

 

חברות נוספות שזכו להקלות משמעותיות לאורך השנים הן חברת ההיי-טק נייס, שבשנים 2006-2007 קיבלה הקלות מס בהיקף של 134.6 מיליון שקל וחברת אלביט שבשנים 2006-2007 ו-2009-2010 קיבלה הטבות בהיקף של 404.8 מיליון שקל. 

 


החברות הציבוריות שקיבלו את הטבות המס הגדולות ביותר*

החברות הציבוריות שקיבלו את הטבות המס הגדולות ביותר*
  שווי הטבות המס בשנים 2006-2011
טבע 12 מיליארד שקל
כימיקלים לישראל 2.23 מיליארד שקל
צ'ק פוינט 1.65 מיליארד שקל
אלביט מערכות

404.86 מיליון שקל

רפאל

144.83 מיליון שקל

בתי זיקוק נפט

140.11 מיליון שקל

נייס 134.62 מיליון שקל
סינרון מדיקל 85.83 מיליון שקל
* החברות הציבוריות שקיבלו את הטבות המס הגדולות ביותר*

*מתוך 10 החברות שקיבלו את הטבות המס הגדולות ביותר ב-2006-2011

 

בשנים 2010-2011 נכללה גם החברה הממשלתית רפאל בין עשר החברות שקיבלו את מירב הטבות המס מהמדינה. רפאל קיבלה בשנים הללו הטבות בהיקף של 144.8 מיליון שקל. יש לציין כי מטרת החוק לעידוד השקעות הון שבמסגרתו ניתנו ההטבות היא לספק למדינה מסגרת חוקית שדרכה ניתן לעודד בעלי הון להשקיע ביצירת מקומות עבודה בישראל. לא ברור מדוע היתה צריכה הממשלה לעודד את חברת רפאל שנמצאת בבעלותה המלאה, באמצעות הקלות מס שכאלה.

 

רפאל (צילום: דורון גולן) (צילום: דורון גולן)
רפאל(צילום: דורון גולן)
 

 

נתוני החברות הפרטיות לא נחשפו 

המידע נחשף היום בעקבות עתירה שהוגשה נגד משרד האוצר שהביאה לפסיקה של השופטת מיכל אגמון-גונן שלפיה על האוצר לפרסם תוך שבוע את רשימת החברות המקבלות הקלות מס במסגרת החוק לעידוד השקעות הון. כמו כן, קבעה השופטת כי על האוצר לפרסם את שמותיהן של עשר החברות שקיבלו את ההטבות הגבוהות ביותר בשנים 2006-2011 ואת גובה ההטבה שקיבלה כל חברה. יצויין, כי גובה ההטבה אינו נגזר רק מהיקף הקלות המס, אלא גם ממידת הרווחיות של החברה.

 

בעקבות ערעור שהגיש האוצר, קבע בית המשפט העליון כי יש לפרסם רק את שמותיהן של חברות ממשלתיות או חברות שנסחרות בבורסה (חברות ציבוריות), ולהימנע מפרסום שמותיהן של חברת פרטיות, מחשש שהפרסום יחשוף את היקף רווחיהן ויפגע בזכותן לשמור על סודיות של מידע עסקי רגיש.

 

התנגדות בוועדת הכספים להפחתת ההטבות 

אתמול (ב') נערך דיון סוער בוועדת הכספים סביב גזירת חוק ההסדרים להפחית את הטבות המס לחברות הזכאיות לפי החוק לעידוד השקעות הון. בוועדה הסתמן רוב נגד הגזירה הזאת, וההצבעות על כל גזירות חוק ההסדרים שנדונו בוועדת הכספים נקבעו למחר. היום כאמור הודיע לפיד כי ישקול מחדש את הטבות המס הללו.  

 

התרעומת הכמעט כללית נגד גזירת המס (התומך היחיד היה ח"כ עופר שלח מיש עתיד, שהוא גם יו"ר סיעתו של שר האוצר) התבטאה בשאלה החוזרת אם האוצר אכן מעוניין בעידוד ההשקעות בעיקר בפריפריה. בהצעת החוק נאמר כי שיעורי מס החברות המוטלים על חברה מועדפת לפי חוק עידוד השקעות הון יעלו מ-6% ל-10% אם היא פועלת בפריפריה, ומ-12% ל-15% אם היא במרכז הארץ.

 

לפיד בדיון בוועדת הכספים. צילום ארכיון (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
לפיד בדיון בוועדת הכספים. צילום ארכיון(צילום: גיל יוחנן)

  

ראשי רשויות מקומיות ונציגי מפעלים זכאים לחצו על חברי הוועדה לבטל או לפחות להקל את מתווה הפחתת ההטבות, בטענה ש"כל אחוז נוסף במס, עלול להבריח מפעלים למזרח הרחוק".  

 

מנהל רשות המסים משה אשר אמר כי שינוי מתווה ההטבות נועד לסייע לכיסוי הגירעון בתקציב וגם ליצור איזון להעלאת מס החברות ל-26% ליתר החברות בארץ, כדי שחלוקת הנטל תהיה על כל החברות והמפעלים". להערכת הכלכלן הראשי באוצר, ד"ר מיכאל שראל, המס החדש יגדיל את הכנסות המדינה ב-170 מיליון שקל ב-2014 ובטווח הארוך ב-760 מיליון שקל, מהחברות הנוספות שממתינות בצנרת.

 

טבע: החוק סייע לפריפריה 

מחברת טבע נמסר בתגובה לידיעה כי "טבע היא חברה ציבורית הדוגלת בשקיפות והיא שילמה ומשלמת מסים כחוק. מאז חקיקת החוק לעידוד השקעות הון, מיישמת טבע את מטרת החוק ואת רוחו. החוק סייע לטבע להרחיב משמעותית את השקעותיה בישראל, ותרם רבות לחיזוק התחרותיות של ישראל בשווקי העולם, ולחיזוק הפריפריה אל מול מרכז הארץ.  

 

"בעשור האחרון הכפילה טבע את כמות המועסקים הישירים בישראל ל-7,100 עובדים באתרים ומפעלים באזורים רבים, ביניהם אזורי פיתוח ופריפריה (...) בנוסף, טבע מעסיקה 3000 עובדי קבלן וקשורה בחוזים עם 7,000 ספקים המעסיקים עוד 40,000 עובדים".

 

מחברת כיל נמסר בתגובה: "כיל הגשימה באופן מובהק ומשמעותי ביותר את האינטרס הציבורי שעמד מאחורי החוק לעידוד השקעות הון למפעלים בפריפריה: יותר השקעות שהסתכמו בכמיליארד שקל בשנה, יותר ייצוא שהסתכם בכ-65 מיליארד שקל, ויותר עבודה לתושבי הנגב באמצעות העסקה של כ-1000 עובדים ישירים נוספים ועוד פי 6 עובדים במעגלים נוספים. כל זאת במהלך 2006-2012.

 

"היתרון לכלכלה הישראלית מההשקעות שביצעה כיל הינו משמעותי. כיל מעודדת את המשכה של מדיניות שכזו למען המדינה שלנו. היקף הטבות המס מופיע בשקיפות מלאה בדוחותיה הכספיים של כיל.

 

"בשנת 2011 כיל, ורק כיל, הוחרגה מהחוק לעידוד השקעות הון ומאז היא משלמת את תקבולי המדינה הגבוהים ביותר בישראל המגיעים ל-41% מהרווח לפני מס על האשלג מים המלח. בשנת 2012 כיל שילמה מסים ותמלוגים למדינה מעל למיליארד ומאתיים מיליון שקלים - הרבה יותר מכל חברה אחרת בישראל".

  

בהכנת הידיעה השתתף צבי לביא

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי דקל
טבע. הטבות מס בשווי מיליארדי שקלים
צילום: חגי דקל
צילום: גיל יוחנן
השר לפיד. "ההטבות יעודכנו בהתאם למציאות הכלכלית"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים