שתף קטע נבחר
 

תה גרוע מקפה: המזונות שמכתימים את השיניים

למאכלים ולמשקאות שאנו צורכים יש השפעה ישירה על רמת החומציות בפה - ומכאן גם פוטנציאל להכתמת השיניים. תופתעו לשמוע שיין לבן ומשקאות מוגזים בהירים גרועים מיין אדום, למשל, ושגם קרטיבים עלולים להזיק. ממה עוד כדאי להימנע?

רופאים אומרים פעמים רבות כי הפה הוא השער לגוף, לכן יש להקפיד שכל מה שעובר דרכו לא יהווה סיכון לבריאותנו. אם כך, ניתן לומר כי השיניים הן שומרי הראש של הפה, ושמירה על חוזקן היא מטלה חשובה שמצדיקה את המשמעת ואת ההקפדה הנדרשות.

 

 

מה צריך לדעת על טיפול שיניים ?

 

ישנם אנשים בעלי מטען גנטי טוב ושיניים חזקות, וישנם בעלי שיניים רגישות ועדינות. הנה כמה מאכלים, משקאות ופעילויות נוספות המהווים פוטנציאל ממשי לפגיעה בבריאות השן, בצבען ובחוזקן:

 

1. שתיית תה

אף על פי שיש לתה מוניטין כמשקה בריא, הוא אינה הבחירה הטובה ביותר בכל הנוגע לשמירה על שיניים לבנות, ורופאים שיניים רבים סבורים כי הוא אף מכתים את השיניים יותר מאשר קפה.

 

כמו כן, מחקרים שנעשו לאחרונה מצאו שגם לתה צמחים ולתה לבן פוטנציאל לשחוק את האמייל ולגרום להכתמת שיניים. אין זה אומר כי שתיית תה אסורה, אך בהחלט יש לשים לב לכמויות ולא להפריז בשתיית משקה זה.

 

2. משקאות אנרגיה

מזונות ומשקאות חומציים יכולים גם הם לשנות את צבע השן. במחקרים עדכניים נמצא כי ביכולתם של משקאות חומציים מאוד, כמו משקאות ספורט או משקאות אנרגיה, לשחוק את אמייל שן ולהכין את הקרקע לכתמים.

 

לפיכך, יש להגביל את צריכת משקאות אלה בעת פעילות גופנית. מים יהיו בחירה טובה יותר, לפחות בכל הנוגע לשיניים שלכם.

 

3. יין ומשקאות מוגזים

כשם שמזון או משקה יכולים להכתים מפת שולחן, יש להם פוטנציאל להכתים גם את השיניים שלכם: יין אדום הוא משקה חומצי מאוד עם מולקולות פיגמנט הנקראות טאנינים, הידועות לשמצה בשל שינוי צבע שן. באופן מפתיע, יין לבן עלול דווקא להכתים עוד יותר את השיניים כיוון שרמת החומציות שלו גבוהה יותר.

 

החומצות הקיימות במשקאות מוגזים כמו קולה וסודה עלולות לגרום לכתמים משמעותיים בשיניים, אפילו אם מדובר במשקאות בהירים.

 

החומציות בחלק מהמשקאות המוגזים חזקה כל כך, עד שהיא שוות ערך למעשה לחומצה הנמצאת בסוללה.

 

מפתיע: קפה מכתים את השיניים פחות מאשר תה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מפתיע: קפה מכתים את השיניים פחות מאשר תה(צילום: shutterstock)

 

4. רטבים בעלי צבע עמוק

כולנו רגילים להוסיף טעם למזון באמצעות רטבים, אבל רטבים בצבעים חזקים כגון רוטב סויה, רוטב עגבניות ורוטב קארי הם בעלי פוטנציאל משמעותי להכתמת השיניים.

 

מומלץ להשתמש ברוטבי שמנת בהירים ולשטוף את הפה או לצחצח שיניים מיד לאחר הארוחה, כדי לצמצם את הפוטנציאל לכתמי שיניים.

 

5. פירות יער

אוכמניות, פטל שחור, דובדבנים, רימונים ופירות מלאי עסיס וצבע אחרים יכולים להכתים את השיניים, כיוון שהם מכילים מולקולות פיגמנט הנדבקות לאמייל השיניים. מיצים ופשטידות העשויים מפירות אלה עלולים גם לגרום לכתמים.

 

פירות עם פחות פיגמנטציה - כמו ענבים בהירים - נוטים פחות להכתים את השיניים, אך עדיין יכולים לפגוע באמייל.

 

כדאי לצחצח את השיניים לאחר האכילה ולהשתמש בחוט דנטלי, לאכול את הפירות הללו במידה (אך לא לוותר, כיוון שהם מכילים נוגדי חמצון הטובים לגוף) או להחליפם כשאפשר במקורות נוגדי חמצון אחרים כגון כרובית, תפוחים, אשכוליות ומלון.

 

6. סוכריות וממתקים

כדאי לדעת כי ממתקים מוצקים כמו מסטיק וקרטיבים, אשר מובילים לשינוי בצבע הלשון, עשויים להכיל סוכני צביעה מכתימי שיניים.

 

למרבה המזל, אם אוכלים דברי מתיקה מסוג זה לעתים רחוקות בלבד, הם כנראה לא יתרמו הרבה להכתמת השיניים - וזו עוד סיבה להימנע מממתקים ככל האפשר.

 

כל הצבע הזה מזיק לשיניים - עוד לפני שדיברנו על הסוכר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כל הצבע הזה מזיק לשיניים - עוד לפני שדיברנו על הסוכר(צילום: shutterstock)

 

איך למנוע פגיעה בשיניים?

  • יש לצחצח את השיניים פעמיים ביום, בבוקר ולפני השינה, באמצעות מברשת שתעניק לשיניים את הטיפול הטוב ביותר. כמו כן, יש להשתמש בחוט דנטלי לאחר הצחצוח, לניקוי יסודי יותר באזורים שאליהם המברשת לא מגיעה. לסיום, יש להשתמש במי פה.

 

  • בכל חצי שנה יש לפנות לשיננית לטיפול יסודי. לאורך תקופה, המזון שאנו אוכלים נכנס לכיסים שבין השיניים לחניכיים, וכאשר מצטבר שם אוכל הוא מוביל לכיבים ולדלקות. חשוב לציין כי גם כאשר אנו שומרים על בריאות השן, השן צוברת לכלוך שאותו לא ניתן לנקות באמצעים הביתיים שברשותנו.

 

  • יש להשתמש בקשית בעת שתיית משקאות מוגזים, ולשטוף את הפה במים מיד לאחר אכילת מזון או שתיית משקה הגורם לכתם.

 

  • במשך כ-30 דקות לאחר שצורכים מזון חומצי, האמייל על השיניים בסיכון גבוה במיוחד של שחיקה. לאחר כל ארוחה יש לשטוף את הפה ולצחצח שיניים היטב. אם אין מברשת שיניים בנמצא, מומלץ ללעוס מסטיק ללא סוכר מיד לאחר הארוחה.

 

  • מומלץ לא לאכול דברים מתוקים לפני השינה, אך לאכול תפוח עץ שמושך איתו החוצה שאריות אוכל.

 

  • מברשות חשמליות הן אמצעי הצחצוח הטוב והיעיל ביותר. חשוב לשים לב שמדובר במברשת מתוקנת שמתאימה את הלחץ בהתאם למבנה של החניכיים והלסתות.

 

כוותבת המאמר היא רוקחת ראשית ומנכ"ל רשת בתי המרקחת שור טבצ'ניק



לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
להימנע ממאכלים בעלי פוטנציאל להכתמת השיניים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים