שביתה דיפלומטית: החתונה בחו"ל, הזוג בארץ
הוויכוח על תנאי העסקתם של עובדי משרד החוץ הפך פומבי ומשפיע יותר ויותר על אזרחים בארץ ובעולם. באקוודור נתקע מטייל שרוצה לשוב הביתה ובבת-ים התבקשו צעירים שקבעו חתונתם באוקראינה לפנות לנתניהו או ללפיד
צעיר שאיבד דרכון בדרום אמריקה ובני זוג שאינם יכולים לצאת לחתונתם באירופה - עיצומי עובדי משרד החוץ החלו לתת אותותיהם על אזרחים ישראלים שנתקעו בארץ ובחו"ל, והצדדים מתבצרים בעמדותיהם ללא דיאלוג.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
התנאי לפטור מוויזה לישראלים: דרכון ביומטרי
סטיבי וונדר יחרים את פלורידה עקב זיכוי זימרמן
אוהד אסור, בן 23 מבאר שבע, מטייל מאז ינואר בדרום אמריקה, ואיבד לפני כחודשיים את דרכונו באקוודור. "רציתי להפתיע את אבא שלי ליום ההולדת ה-50 שלו ולטוס לארץ", סיפר. "מיד כשגיליתי שנעלם לי הדרכון הגעתי לשגרירות ואז התגלה לי שמשרד החוץ בשביתה". פנייתו לוועדת החריגים נדחתה, הוא ביטל את הכרטיס והמשיך "לטייל בעל כורחו ברחבי אקוודור", כהגדרתו.
לדבריו, לבד מיום ההולדת של אביו הוא נאלץ לפספס גם את אזכרת אמו. "דאגתי להבהיר להם כמה חשוב לי להיות בה. הוויזה שלי עומדת להיגמר, כך גם הכסף, ואת משרד החוץ זה לא מעניין. מבחינתם רק מקרי חירום מקבלים אישור. הידיים שלי כבולות, ואני כלוא בארץ זרה על ידי המדינה שלי".
עובדי משרד החוץ נמצאים כבר ארבעה חודשים בסכסוך עבודה על רקע תנאי השירות בחו"ל ומנהל לא תקין. הם הפסיקו את השירותים הקונסולריים בנציגויות ישראל בחו"ל, לרבות הנפקת דרכונים ותעודות מעבר חד־פעמיות, ודורשים, בין היתר, לשפר את שכרם, למנוע פגיעה בזכויות בנות זוגם ולשפר את שיטת המינויים. לטענתם, משרד האוצר מסרב לנהל עמם משא ומתן ענייני.
לבד מישראלים ששוהים בחו"ל, סובלים מהעיצומים גם אזרחים שצריכים לצאת מהארץ. אולג טרנבסקי (23) ואלינה ליסנקו (22) מבת ים אמורים לטוס ולהתחתן באוקראינה, אך ללא אישור ממשרד החוץ, הנישואים לא יקבלו תוקף בישראל. "אנחנו לחוצים מאוד כי ביום ראשון הבא הטיסה שלנו וכבר שלושה שבועות לא עונים לנו", אמר טרנבסקי.
לדבריו, "ההורים של ארוסתי וכל המשפחה שלה גרים שם. שנינו אזרחי ישראל ולמרות שהיא חיה באוקראינה את רוב שנותיה, החלטנו לחיות כאן. בכל מכתב או טלפון למשרד החוץ הם מפנים אותי ללשכתו של יאיר לפיד במשרד האוצר או ללשכת בנימין נתניהו. אני לא מבין איך משרד ממשלתי שובת כבר חודש ימים. אני מחכה בסך הכול לחותמת אחת קטנה וכל הצרה הזו תיגמר".
טרנבסקי העריך כי השביתה הממושכת נועדה להפעיל לחץ באמצעות כלי התקשורת "כדי שיצילו את העובדים", אך הוסיף כי "הם בעצמם פוגעים באזרחים. עבדנו קשה, חסכנו כסף ואף אחד לא יחזיר לנו אותו - לא האולם ובטח לא חברות התעופה".
ועד עובדי משרד החוץ הביע צער על "הפגיעה באותם מקרים שבהם אזרחי ישראל נפגעים", והוסיף כי "משרד החוץ, מדי יום בשגרה, מטפל במאות ואלפי פניות מהציבור בארץ ובחו"ל, ועושה את זה במסירות גדולה. לצערנו ההתנהלות של משרד האוצר מאז שהוכרז סכסוך העבודה, שבמהלכו יש התעלמות מוחלטת מהצרכים של משרד החוץ, לא התירה לנו ברירה אלא לנקוט עיצומים. אנחנו מוכנים לשבת יום ולילה בכדי לפתור את המשבר מהר ככל הניתן ובינתיים אנחנו ממתינים להצעה ממשית בנושא".
המידע הראשוני התקבל באמצעות המייל האדום