הדסה בסכנת סגירה: תושבי י-ם יישארו בלי בי"ח?
חולים בירושלים? יש לכם סיבה לדאגה. אחרי שבית חולים אחד בעיר נסגר, מתריעים בהדסה כי בלי תמיכה ממשלתית גם הם בסכנה ולא ישלמו משכורות. "24 שעות" ב"ידיעות אחרונות" בודק איך קרה שעיר הבירה עלולה להישאר ללא שירות רפואי
נתחיל מהסוף: אם אתם בירושלים, עדיף שתרגישו טוב. כי אם עד לא מזמן היה לתושבי העיר שפע שממנו יכלו לבחור איפה הם רוצים לקבל טיפול, המצב עומד להשתנות. לאחר שבית החולים "ביקור חולים" נבלע באחרונה על ידי "שערי צדק," נמצאים כרגע שני הקמפוסים של בית החולים "הדסה," עין כרם והר הצופים, בסכנה.
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
עוד חדשות בריאות ב-ynet:
- עמרם היה צריך כליה - 5 בני משפחה רבו מי יתרום
- אמריקני התעורר מאמנזיה - והחל לדבר רק שוודית
- מחקר מצא: הדרך הכי יעילה להפיג חרדה
בית החולים לא ייסגר, אומרים בכירים בהדסה, אבל הפגיעה תהיה אנושה. "ירושלים תסבול. אנשים יגיעו למיון ולא יוכלו לקבל את הטיפול שהם צריכים לקבל", מזהיר מנהל בית החולים החדש אביגדור קפלן. "אנחנו כבר לא יכולים לשלם את משכורות חודש יולי או לשלם לספקים, ואם נמשיך כך נהיה משותקים. זה דבר שאף אחד לא יכול להרשות לעצמו."
לדברי קפלן, בית החולים סובל מגירעון שנתי של 300 מיליון שקל, ומגירעון מצטבר של 1.2 מיליארד שקל. "במשך השנים מטרופולין ירושלים הלך וגדל, אבל חלקנו בעוגה הלאומית הלך ופחת," הוא אומר. "הסיבות לגירעון הן לא רק פנימיות, אנחנו צריכים עזרה מבחוץ."
"מדברים על סגירת הקמפוס בהר הצופים, על צמצומים והתייעלות, אבל בית החולים יהפוך לצל של עצמו," מוסיפה ד"ר שגית ארבל, יו"ר ועדת הרופאים הבכירים בהדסה. "אם לא ישלמו את משכורות יולי, כבר לא יהיה למי לשלם בספטמבר. למה שהצוות יישאר? בית החולים יתרוקן. אולי תהיה דרך להציל את המבנה של בית החולים, אבל לא את מה שנקרא היום 'הדסה'".
משמעות הדברים ברורה: 800 אלף תושבי עיר הקודש בלי שירות רפואי הולם. איך קורה דבר כזה?
המדינה יושבת על הגדר
חלק מהסיבות למצב העגום קשורות לעובדה שארגון "נשות הדסה," בעלי בית החולים, הפסיד כסף רב עקב הונאת מיידוף, ובמקביל סובל מירידה בתרומות עקב המשבר הכלכלי העולמי. בעיה גדולה נוספת היא שבניגוד לרוב בתי החולים בישראל, המצויים בבעלות המדינה או קופת החולים הכללית, הדסה נמצאת בבעלות פרטית.
"אם בית חולים של המדינה מפסיד כסף משרד הבריאות מכסה, ואם בית חולים של הכללית מפסיד - הקופה מכסה. לנו אין מי שיכסה את ההפסדים," מסבירה ד"ר ארבל.
בנוסף לאלה מאיים על הדסה חוק ההסדרים החדש. כדי להבין במה מדובר יש לדעת כי קופות החולים משלמות לכל בית חולים בארץ מחירים שהוסכמו מראש עבור השירותים שהוא מספק. בכירים בהדסה כבר ייחסו בעבר את הגירעון העצום להנחות המפליגות שהוא נתן לקופות השונות, ולכן חיכו שם בכיליון עיניים לפתיחת ההסכם עם הקופות, דבר שאמור להתרחש כל שלוש שנים.
אלא שהמדינה צפתה כי בין הגופים השונים במערכת הבריאות, שכולם בגירעון כזה או אחר, עתיד להתרחש מאבק קשה - ולכן היא הודיעה כי ההסכם הנוכחי יימשך במתכונתו עד .2016 בהדסה טוענים כעת כי מדובר בהסכם הרה אסון.
"המצב הזה יכול לקרות לכל בית חולים ציבורי גדול שנמצא בבעלות פרטית," מבהיר פרופ' יונתן הלוי, מנהל בית החולים "שערי צדק," שמבהיר כי אף שמצבו הכלכלי של בית החולים תקין כעת, גם הוא עלול לעמוד במצב דומה. "בית חולים שפועל ללא תמיכה ממשלתית, כמונו וכמו הדסה, ומקיים שירותים בהיקפים כאלה גדולים לא יכול להתקיים בלי תמיכה."
בקופות החולים מביעים אמפתיה כלפי הבעיה, אך מדגישים כי אין ביכולתם לספוג את הגירעון של בית החולים הירושלמי. "כל הקופות בגירעון, אז איך נסבסד את הדסה"? אומר גורם באחת הקופות.
"השחקנים החבוטים יושבים במגרש והריבון, שיצר את הבעיה, יושב על הגדר. הרי המדינה יודעת להכניס את היד לכיס ולכסות את גירעון בתי החולים שלה, אז למה לא לעשות את אותו הדבר להדסה? אי אפשר להכריח אותם ללכת להסתדר לבד."
גם חבר הכנסת הירושלמי רובי ריבלין חושב שהמדינה חייבת להתערב. "אם הממשלה לא תתגייס למתן מענק של 130 מיליון שקל לבתי החולים בירו־ שלים, נתעורר יום אחד למציאות שבה הרפואה הפרטית תיתן את המענה הרפואי בעיר," הוא אומר בדאגה.
שלשום התקיים דיון דחוף בנושא בשדולת ירושלים בכנסת בראשות הח"כים נחמן שי ואראל מרגלית, שמנסים כעת להעביר את הדיון בנושא לוועדת העבודה, הרווחה והבריאות.
באמצע ניתוח קיסרי
גורם במערכת הבריאות בטוח שהפתרון לבעיה יהיה משותף: חלק מהכסף יגיע מ"נשות הדסה" שיכניסו את היד עמוק יותר לכיס, חלק ינבע מהתייעלות וחלק יגיע מהמדינה. אבל בבית החולים מודאגים, ולא רק הצוות.
"קרה לי שאישה באמצע ניתוח קיסרי אמרה לי שהיא יודעת שהדסה בקשיים וביקשה שלא אחסוך בטיפול," מספרת ד"ר ארבל, שלמרות הכל מקווה לטוב. "אני לא ירושלמית. לא נולדתי פה, ולא למדתי פה, אבל הגעתי כדי להיות רופאה כי זה מקום מאוד מיוחד. הדסה היא מאושיות ירושלים, יש אנשים שבשבילם זה כמו הכנסת."
"כל אחד צריך להיות מודאג ממצב הדסה," אומר פרופ' אבי ריבקינד, מנהל יחידת הטראומה ורופא בבית החולים כבר יותר מ-30 שנה. "אנחנו מדממים עכשיו, פשוט אין לנו כסף, ואנחנו דואגים לתושבים ולעובדים.
"אפשר לזרוק בנו רפש, אבל הדסה זה הדסה, זה בית חולים ברמה בינלאומית שקלט המון פצועים מפיגועים, מפתח טכנולוגיות ומחקרים, גידל דור של רופאים בכירים, זו ספינת הדגל של הרפואה בישראל. אין החייאה בלי מתן חמצן, ואנחנו צריכים חמצן".