שתף קטע נבחר

 

השוד הנועז הסתיים בשריפת המיליונים?

הם פרצו למוזיאון, תלשו מהקירות את הציורים היקרים של פיקאסו, מונה ומאטיס - ונעלמו תוך שתי דקות. הם בוודאי קיוו להתעשר מהיצירות ששוות עשרות מיליוני דולרים, אבל אפר שנמצא בתנור ברומניה מרמז שייתכן שהגנבים שרפו את השלל

זה היה שוד נועז לאור יום – האם הוא הסתיים בשריפת היצירות ששוות מיליונים? זו בדיוק התעלומה שמדענים וחוקרי אמנות מנסים לפתור. הרשויות ברומניה אמרו היום (יום ד') שאפר שנמצא בתנורה של אישה שבנה נאשם בגניבת שבע יצירות אמנות, בהן של פיקאסו, מונה ומאטיס, מכיל שאריות צבע, קנבס ומסמרים.

 

הממצאים מעידים על כך שייתכן שהאם, אולגה דוגרו, אמרה את האמת כשטענה שהעלתה באש את הציורים שנגנבו בשנה שעברה ממוזיאון קונסתל ברוטרדם. מנהל מוזיאון ההיסטוריה הלאומי של רומניה, ארנסט אוברלנדר-טרנובנו, אמר כי שאריות החומרים שנמצאו באפר ייחודיות לציורים אך סירב להגיד אם יש קשר בינם לבין העבודות הגנובות.

 

עם זאת, הוא הצהיר שאם אלה הן אכן שאריות יצירות המופת הרי שמדובר ב"פשע נגד האנושות להרוס אמנות אוניברסלית" והוסיף: "אני לא מאמין שב-2013 אנחנו נתקלים במעשים שכאלה".

 

חוקרים בודקים את יציאת החירום של המוזיאון (צילום: AP) (צילום: AP)
חוקרים בודקים את יציאת החירום של המוזיאון(צילום: AP)

 

שבעת הציורים נגנבו באוקטובר בשוד האמנות הגדול ביותר שהתרחש בהולנד בעשור האחרון. הגנבים פרצו למוזיאון דרך יציאת החירום, תלשו את הציורים מהקיר וברחו – הכול תוך שתי דקות. הציורים שווים עשרות מיליוני דולרים במכירה פומבית. שלושה חשודים רומנים נעצרו בינואר, אבל הציורים מעולם לא נמצאו.

 

אמו של החשוד כראש חבורת השודדים טענה שקברה את הציורים בבית קברות כפרי ואחר כך הוציאה אותם והעלתה אותם באש לאחר שהמשטרה התחילה לחפש אחריהם במקום.

 

"ראש הרקלין", פיקאסו (צילום: AP) (צילום: AP)
"ראש הרקלין", פיקאסו(צילום: AP)

"גשר צ'רינג קרוס", מונה (צילום: AP) (צילום: AP)
"גשר צ'רינג קרוס", מונה(צילום: AP)

"נערה מול חלון פתוח", גוגן (צילום: AP) (צילום: AP)
"נערה מול חלון פתוח", גוגן(צילום: AP)

"גשר ווטרלו", מונה (צילום: AP) (צילום: AP)
"גשר ווטרלו", מונה(צילום: AP)

"נערה קוראת בלבן וצהוב", מאטיס (צילום: AP) (צילום: AP)
"נערה קוראת בלבן וצהוב", מאטיס(צילום: AP)

"אישה עם עיניים עצומות", פרויד (צילום: AP) (צילום: AP)
"אישה עם עיניים עצומות", פרויד(צילום: AP)
  

מומחים לסחר ביצירות אמנות אמרו שככל הנראה הגנבים גילו מה ששודדי אמנות רבים גילו לפניהם – שקשה למכור יצירות גנובות מוכרות של אמנים מפורסמים במחיר שמתקרב למחירן במכירות פומביות. כך זוכות יצירות רבות לגורל אכזר וחלקן אובדות לעד.

 

למשל, "הצעקה" של אדוורד מונק, שנגנב ממוזיאון באוסלו ב-2004, נמצא ב-2006, כשהוא קרוע וסובל מנזקי מים. לא ברור מה אירע לו בשנתיים הללו.

 

זו גם איננה הפעם הראשונה שאימהות של גנבי אמנות מגינות על ילדיהן. המקרה המפורסם ביותר הוא זה של סטפן ברייטוויזר, שגנב יותר מ-200 יצירות ממוזיאונים קטנים ברחבי אירופה בסוף שנות ה-90. אמו הודתה שהשמידה עשרות מהן לאחר שהמשטרה החלה לחקור את בנה. היא קרעה את הציורים, דחפה את הקרעים לפח הטחינה והשליכה עתיקות ותכשיטים לתעלה. היא נעצרה לאחר שחלק מהיצירות התחילו לצוץ על פני המים. חלק מהיצירות שוחזרו אך רובן אבד לנצח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"דיוקן עצמי" של מייר דה האן, אחת היצירות הגנובות
צילום: AP
מומלצים