איך להפוך את המטבח שלכם לבריא: 11 צעדים
הנחת פירות זמינים בקערה, שמירה על ניקיון המטבח ושימוש במכונת מיצים: לא חייבים לעשות מהפך קיצוני בבית לטובת הבריאות, ואפשר להתקרב בהדרגה למצב הרצוי. איך מתחילים? נסו את השינויים הפשוטים הבאים כדי לחיות נכון יותר
אנחנו לא מפסיקים לעולם את המירוץ: מירוץ אחר פרנסה, זוגיות וילדים. בהלך רוח כזה קשה לנו לקחת רגע לעצמנו כדי לנשום נכון, לאכול נכון ולשפר את בריאותנו. למי יש זמן להכין אוכל בריא כשהילדים צורחים והבית מבולגן? הדחף הבסיסי הוא להכניס למיקרוגל פיצה או מזון מהיר אחר ולאכול מיד.
תוצאת הזלזול בבריאות והאכילה השגויה ניכרת לאורך הזמן בהשמנה, בסוכרת, בכולסטרול, בלחץ דם גבוה ובשאר המחלות של תרבות השפע. לעומת זאת, הכנת האוכל בבית תסייע לכם להימנע ממזון מעובד שמכיל חומרי טעם וריח, צבעי מאכל, סוכר, נתרן, מייצבים ושאר רכיבים שאינם בריאים. מה אפשר לעשות כדי לקדם שינוי כזה גם בבית שלכם?
כללים לתזונה בריאה:
- עיכול בריא: התזונה שתגן על המעיים שלכם
- תזונה נכונה: שבע הקטניות הבריאות ביותר
- מזון בריא לא משמין? 10 מיתוסים על דיאטה
1. קנו מעבד מזון קל לשימוש ולניקוי
רכישת מעבד מזון קל לשימוש וקל לניקוי תאפשר לנו להכין מנות בריאות בפחות מחמש דקות מאמץ. באמצעות המכשיר אפשר להכין טחינה ביתית, עוגיות תמרים ושיבולת שועל, מרקים, שייקים ואפילו סלטים.
בעזרת מעבד המזון תוכלו להיפטר מהמחשבות על שעות בישול מייגעות, ולא לוותר על המזון הבריא והטרי שמגיע לגופכם ליהנות ממנו.
2. הניחו קערות גדולות עם פירות וירקות
אם נדאג להניח על שולחן המטבח קערה גדולה ובה פירות או ירקות שטופים, נגדיל בקלות את צריכת הפירות והירקות של כל בני הבית. מה שאנו רואים נגיש וזמין לנו יותר מהנסתר מהעין, לכן כשתחזרו מיום עבודה קשה תוכלו לקחת מיד פרי ולהסתפק במזון בריא יותר מבחירות אחרות שאולי הייתם מבצעים בהמשך.
התוצאה לטווח הארוך היא תוספת ויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון - ופחות השמנה, עייפות ובעיות בריאות אחרות.
3. מלאו קנקן גדול במים, לימון ונענע
שתייה מרובה של משקאות קלים גורמת לעלייה ברמות הסוכר והכולסטרול בדם, ובנוסף פוגעת בנו בשל החומרים הכימיים וצבעי המאכל המוספים לעתים קרובות למשקאות אלו.
גם משקאות דיאט למיניהם אינם מומלצים, משום שממתיקים מלאכותיים נמצאו כקשורים לבעיות עיכול, עור ואלרגיות ואפילו להגדלת הסיכוי לחלות בסרטן.
מים הוא המשקה היחיד שלא רק שאינו פוגע בבריאותנו אלא מיטיב עמה. למתקשים בשתיית מים מומלץ להניח קנקן גדול של מים קרים (בקיץ) או פושרים (בחורף) עם לימון ונענע, כדי לשפר את טעמם.
בחורף אפשר לשתות חליטות צמחי מרפא בקנקנים גדולים, כתוספת מוצלחת לשתיית מים במהלך היום.
4. שמרו על שולחן אוכל נקי
הרחיקו עיתונים, דואר וחשבונות משולחן האוכל. כפי שאתם מצפים שבן זוגכם לשיחה יתרכז אך ורק בכם, כך התייחסו לאוכל שנמצא בצלחתכם: תנו לו את הכבוד ואת תשומת הלב המגיעים לו, אכלו לאט ובהנאה, באופן שיעיד על הכבוד שאתם נותנים לגופכם ולבריאותכם.
עשו לעצמכם טובה והסירו כל מסיח דעת שנמצא על שולחן המטבח ויכול למנוע מכם "להביט לאוכל בעיניים".
5. הקדישו יום בשבוע לקניות ולבישול בריא
כדי לסגל אורח חיים בריא צריך להתארגן ולתכנן מראש את ימי הקניות והבישול. הקדישו זמן פעם בשבוע להצטיידות במצרכים בריאים ולבישול.
אם תדאגו מראש לאוכל בריא להמשך השבוע, תקטינו את מספר ההזדמנויות שבהן תתמודדו עם אכילת מזון שאינו בריא.
6. רכשו מכונה למיצי פירות וירקות
הכינו מיץ פירות או ירקות בבלנדר ובכך תרוויחו את הערכים התזונתיים שלהם, בנוסף לסיבים תזונתיים שמסייעים לאיזון רמות הסוכר בדם, לתחושת שובע ולהורדת רמות כולסטרול.
אם תרצו לזכות בכמות גדולה עוד יותר של רכיבים בריאים, השתמשו במכונת מיצים שתאפשר לסחוט הרבה יותר מיץ מהפרי או מהירק.
שימו לב שהחיסרון העיקרי בצריכת מיצים שנסחטו במכונה קשור בתכולת הסוכר הגבוהה שבהם, שאינה מתאימה לחולי סוכרת לאנשים הנמצאים בתהליך דיאטה.
7. הקפיאו ארוחות מוכנות
הקפיאו חלק מהמזון שהכנתם ביום המיוחד שהקדשתם לבישול בריא. מנות אלו יהיו מוכנות לשימוש ב"שעת חירום" שבה נגמר האוכל הזמין ואין די פנאי כדי לבשל כמות נוספת. לולא היינו שומרים אוכל במקפיא, סביר להניח ששוב היינו מתפתים למאכלים זמינים ולא בריאים.
כדי לשדרג את השינוי הבריאותי הזה, נסו להקפיא את רכיבי המנות בנפרד ולא כארוחה מוגמרת. למשל, הקפיאו קופסה ובה עוף, קופסת אורז, קופסת עדשים וכן הלאה. כשיגיע הזמן, ערבבו את הרכיבים ליצירת מג'דרה ולצדה עוף.
בכך אנו מאריכים את חיי המדף של המזון, וחשוב מכך - מאפשרים לנו גמישות תזונתית ויכולת להכין כמה ארוחות בריאות בשילובי רכיבים שונים ובמינימום השקעה.
8. טחנו זרעי פשתן במטחנת קפה
בכל מטבח שומר בריאות כדאי להחזיק זרעי פשתן שאינם טחונים. אלה מזרזים תהליכי עיכול ומטפלים בעצירות, ולאחר טחינתם מופקת חומצת שומן מסוג אומגה 3, המסייעת בהפחתת רמות השומן בדם, שומרת על כלי הדם ועל הלב, מאזנת את מערכת העצבים ומטפלת בהפרעות קשב וריכוז.
הוסיפו את זרעי הפשתן ליוגורט או לסלט, ואפילו אכלו מהם ישירות בכפית.
9. הכניסו למקרר ירקות ופירות שטופים
מיד לאחר ששבתם הביתה מהקניות שטפו את הפירות ואת הירקות והכניסו אותם למקרר, לא לפני שהנחתם חלק מהם בקערה גדולה על שולחן האוכל כמובן.
גם כאן המטרה היא לחסוך בזמן ולהתארגן מראש, כדי שתוכלו למלא שוב ושוב את הקערה בפירות ובירקות מבלי להתאמץ.
10. שמרו על ניקיון המטבח וכליו
ניקיון המטבח יאפשר לכם ליהנות מאוכל נקי, בריא וטעים יותר. החליפו בכל שלושה חודשים את קרש החיתוך במטבח, שנוטה לצבור מזהמים. החליפו ככל האפשר גם את סט הסכו"ם, ודאגו לשטוף את הכיור ואת השיש בחומרי ניקוי טבעיים כמו מים, לימון ומלח ולא רק בחומרים כימיים.
הרחיקו מזיקים באמצעים טבעיים כמו תבלינים שונים, וחסכו בכך את הסיכון הנלווה להדברה.
11. השמיעו מוזיקה רגועה
השמעת מוזיקה נעימה ורגועה בעת הבישול או האכילה תסייע להפוך אתכם לשלווים ובריאים יותר. במקום לדבר בשעת הסעודה, להתווכח, לקרוא עיתון או לצפות בטלוויזיה, דאגו לשבת בנחת, להאזין למוזיקה, להתרכז במה שמונח על הצלחת שלכם, לאכול לאט ולחוש בהנאה כל ביס וביס.
הכותב הוא נטורופת , תזונאי טבעי ומאמן כושר אישי.