שתף קטע נבחר
 

מתנה קצת יותר מדי גדולה: הכל על הריון תאומים

גיליתם שאתם בהריון ובשיא ההתרגשות אתם נכנסים לרופא ובפעם הראשונה שומעים את הדופק של העובר. ואז, בלי שום הכנה מוקדמת, זה מגיע: "מזל טוב, יש לכם תאומים!". איך מעכלים את הבשורה ומה חשוב לדעת על ההריון הכפול? ככה זה כשיש שניים - כתבה ראשונה בסדרה על גידול תאומים

ישנם רגעים מכוננים בחיים, רגעים בהם אנו מבינים שמכאן ואילך חיינו השתנו לנצח. אחד הגדולים שבהם הוא הרגע שבו אתם מגיעים לבדיקת האולטרסאונד הראשונה בהריון. כל מה שאתם רוצה לשמוע זה שהעובר מתפתח ויש לו דופק. אבל פתאום מתגנבת לה הפתעה נוספת והרופא מביט היטב במסך ואומר: "הנה שק הריון אחד, ועוד שק הריון. בשניהם יש דופק. מזל טוב! יש לכם תאומים!".

 

פעמיים בחיי שמעתי את המשפט הזה. בהריון הראשון שהניב לי את יהונתן ועלמה (בני שבע וחצי), ושש שנים אחר כך, בהריון שבסופו נולדו לי איתמר ואלה (בני שנה וחצי). ובשתי הפעמיים פרץ עצום של רגשות הציף אותי.

 

כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים

  

כל הכתבות בסדרה על גידול תאומים :

הכתבה ה-1: מתנה קצת יותר מדי גדולה: הכל על הריון תאומים

הכתבה ה-2: פרוייקט תאומים: לעבור בשלום את החודשים הראשונים

הכתבה ה-3: לא כמו בחלום: כשהתאומים מאושפזים בפגייה

הכתבה ה-4: זה אפשרי: כך תצליחי בהנקת תאומים

הכתבה ה-5: קשה פי שניים: כמה עזרה צריכים הורים לתאומים?

הכתבה ה-6: המצעד: המשפטים הכי מעצבנים שאומרים על תאומים

 

התחושה הראשונית היא תחושה של אושר גדול, אבל אולי זה בעיקר בגלל ששני ההריונות נוצרו בטיפולי הפרייה (המגדילים את הסיכוי להריון מרובה עוברים) וגם בדיקות הדם המוקדמות הראו מדדים גבוהים של הורמון ההריון בטא (עובדה המעידה גם היא על סיכוי להריון מרובה עוברים). אפשר להבין שלא באמת הופתעתי, לעומת זוגות אחרים המתארים הלם ואלם לאורך זמן.

 

כל ההורים לתאומים, זוכרים את הרגע הזה, אל מול מסך האולטראסאונד המרצד. חלקם פרצו בבכי או בצחוק היסטרי,

יש שניסו לתקן את הרופא, אחרים חוו תחושת ניצחון או פחד גדול. גם אצלי, קצת אחרי שזיקוקי האושר שבלב התעמעמו, התגנבו רגשות אחרים - ובעיקר חרדה מפני העתיד לבוא. כן, זה הרגע שאנחנו מבינים שמכאן אין דרך חזרה, והחיים שלנו עומדים להשתנות ללא הכר.

 

רצינו את ההריון, מאוד.

 

רצינו ילד, מאוד.

 

אבל תאומים זה כמו מתנה קצת יותר מדי גדולה ואין כל אפשרות להחזיר לשולח.

 

הריון תאומים שונה מהריון של עובר יחיד, ומהווה סוג של הכנה לכל מה שיקרה אחר כך, כשהם יוולדו. כמו בהריון יחיד, גם בהריון תאומים יש את כל תופעות הלוואי המוכרות - רק בעוצמה גבוהה יותר. מספיק לחשוב על כמויות ההורמונים המוכפלות, ועל שני עוברים המתפתחים במקביל בתוך רחם אחד של אישה אחת, כדי להבין מה זה אומר בדיוק הריון תאומים.

 

ואם זה לא מספיק, יש כמובן את עניין הגודל. למרות שבטרימסטר הראשון הבחילות הבלתי פוסקות גרמו לירידה במשקל, הבטן שלי החלה לבצבץ בשלב מוקדם מאוד. אם רוב הנשים נוטות להסתיר את דבר ההריון לפחות עד סוף השבוע ה-12, הסוד שלי היה גלוי לעיני כל מתבונן ומתבוננת עירניים הרבה לפני שתכננתי לדווח על כך לאומה. החל מהשבוע ה-20 כבר התחילו לשאול אותי מתי הלידה צפויה להתרחש ואני רק מלמלתי שזה עוד רחוק והוספתי בלב "חמסה, חמסה, חמסה וטפו, טפו, טפו".

 

לא לחינם השאלות הללו הבהילו אותי כל כך. הנתון המפחיד ביותר הנוגע להריונות תאומים הוא האחוז הגבוה של אלו המסתיימים בלידת פגים. לפי משרד הבריאות יחס הסיכון המתוקנן ללידה מוקדמת בהריון מרובה עוברים גבוה פי 20 עד השבוע ה-37 ופי 30 בין השבועות 28-32.

 

בשל כך נחשב בעבר הריון תאומים אוטומטית להריון בסיכון גבוה. עקב ריבוי התאומים והניסיון העשיר שנצבר, היום גם רופאים שאינם מומחים בהיי-ריסק יודעים לבצע מעקב להריון מרובה עוברים, ויודעים להבחין בין תוצאות בדיקות של הריון יחיד לתוצאות של הריון תאומים.

 

לי היה מזל. את יהונתן ועלמה ילדתי בשבוע ה-39 ואת איתמר ואלה ילדתי בשבוע ה-38. שתי הלידות היו לידות וגינליות מוצלחות.

 

אם זה היה סיפור אגדה, היינו מסיימים כאן עם המשפט "והם חיו באושר ובעושר". אבל מכיוון שבמציאות עסקינן, ובמציאות הישראלית של ימינו ברור שגידול תאומים לא טומן בחובו עושר ולצד האושר יש אינסוף רגעי קושי, הרי שלא נפרד כאן. בטורים הבאים נפרוס בפניכם את המורכבויות שבגידול תאומים, וגם טיפים שיהפכו את חייכם, כמו שהפכו את חיינו, לנעימים יותר.

 

אז מה חשוב שתדעו על הריון לשניים?

 

ההתמודדות הרגשית

הריון מטבעו הוא מצב מעורר חששות, והריון תאומים מלווה בחששות נוספים. למה בעצם? כי כשהייתם ילדים קטנים והסעתם את הבובה בעגלה, כשהשכבתם את הדובי לישון, וכששיחקתם במשפחה - כבר אז התחלתם את המסע להורות. למדתם מההורים שלכם, מהסביבה הקרובה, המשכתם ובחרתם את המודל המתאים לכם, והגעתם להריון עם ידיעה, הכנה וחלום על כיצד תהיה ותראה ההורות שלכם. אבל אז זה היתה רק בובה אחת, או רק דובי אחד, ואף אחד מכם לא התכונן לשני תינוקות בו זמנית, למפגש עם שני ילדים יחד.

 

האולטראסאונד הראשון הוא אכן נקודת המפנה המסעירה, המפחידה והמרגשת, הרגע שבו "ארגז הכלים" הרגשי והמעשי, שהכיל כלים להריון, ללידה ולגידול ילד אחד צריך להשתנות ולהוסיף המון כלים חדשים. מהטכניים ביותר (האם למעלית שלנו נכנסת עגלת תאומים? האם המשכורת תספיק להוצאות הכפולות?) ועד לרגשיים (איך אוכל לתת לכל אחד מהם את מה שהוא צריך? מה אעשה אם שניהם יבכו יחד? את מי אאכיל קודם?).

 

צריכים לגדול: תזונה ושתייה

שתייה: לאורך כל ההריון חשוב לשתות הרבה. נפח הדם עולה יותר מאשר בהריון עם עובר אחד, ולכן צריך לצרוך לפחות 3-4 ליטרים ליום. בנוסף, התייבשות עלולה לעורר צירים מוקדמים.

 

תזונה: שני עוברים צורכים, כמובן, כמות כפולה של ויטמינים, מינרלים ורכיבים נוספים. תזונה של 3,000 עד 4,000 קלוריות ביום נשמעת מוגזמת לאוזן, אך השניים דורשים את מה שמגיע להם. כדי להגיע לצריכה זו רצוי לאכול מספר רב של ארוחות קטנות לאורך היום. זה גם עשוי להוריד את תחושת הנפיחות והצרבות שמלוות את ההריון.

 

עלייה במשקל: ברור שתעלי במשקל, אבל סביר שזה יקרה מוקדם יותר מבהריון יחיד, ושאחרי השבוע ה-30 כבר תתחילי להתנשף בכבדות. דיאטה כמובן אינה מומלצת, אבל שמירה על תזונה נכונה ומאוזנת בוודאי לא תזיק.

 

בדיקות ומעקבים

מעקב היריון: הריון תאומים מוגדר מראשיתו כהריון במעקב, ולעתים גם בסיכון - גם אם אין סכנה ידועה לעוברים. הסיבות לכך ברורות: שניים מתחרים על מקום שנועד לאחד. וכשמדובר בשלישיה ויותר הוא מוגדר, כמובן, כהריון בסיכון גבוה. לעתים ימליץ הרופא על שמירה מתחילת ההריון, או בהמשך, בהתאם להתפתחותו.

 

בדיקות: הבדיקות במהלך ההריון הן כבכל הריון, אך חלקן תכופות יותר. היתרון הוא שתדירות הבדיקות מאפשרת איתור וגילוי מוקדם ביותר של בעיות אפשריות. מאידך, ישנם הורים שתכיפות זו מלחיצה אותם ומעלה את רמת החששות שאיתם אינם יכולים או מעוניינים להתמודד. עצתנו לכם היא לא לוותר על ההכרחי, ולמצוא את הדרך הנכונה לכם לאוורר את החרדות והחששות.

 

אם אתם מאלו שהבדיקות מעיקות עליהם, כך תדעו על מה לוותר ועל מה לא:

 

שקיפות עורפית - לא לוותר!

בדיקת שקיפות עורפית נעשית בין השבועות 11-13 להריון באמצעות אולטרסאונד ומטרתה לזהות עוברים בסיכון גבוה לתסמונת דאון ומחלות גנטיות נוספות. כיוון שהרופא בודק כל אחד מהעוברים בנפרד, היא נחשבת מהימנה במיוחד בהריון תאומים ונכללת בסל הבריאות, להבדיל מהריון יחיד שבו על האם לשלם תמורתה. לעומת זאת, בדיקת הדם המלווה לעתים את השקיפות העורפית מיותרת לחלוטין בהריון תאומים בגלל שמדובר בתוצאה סטטיסטית שאינה משקפת את היחס לכל עובר.

 

סקירת מערכות - לא לוותר!

סקירת מערכות היא בדיקת אולטרסאונד בה הרופא בודק את כמות מי השפיר, עורך הערכת משקל ואורך לכל אחד מעוברים, וסוקר את איברי העוברים בצורה מדוקדקת. סקירת מערכות מוקדמת מתבצעת לרוב בין השבועות 14-16 להריון, וסקירת מערכות מאוחרת מתבצעת בין השבועות 20-24 להריון. יש אפשרות לערוך סקירה מורחבת באופן פרטי ואף לראות את העוברים בתלת מימד. גם הסקירה, כמו השקיפות, היא חשובה במיוחד בהריון תאומים בשל האפשרות לבדוק כל עובר בפני עצמו.

 

תבחין משולש (חלבון עוברי) - אפשר לוותר!

מדדי החלבון העוברי הם סטטיסטיים ולכן ברוב המקרים של הריון מרובה עוברים נותנים תמונה לא אמינה. התמונה עלולה להיות מפחידה, ואת זה אנחנו ממש לא צריכים.

 

מי שפיר - רק במקרה הצורך!

בדיקת מי שפיר בהריון מרובה עוברים נמצאת בסיכון גבוה יותר לפגיעה באחד העוברים, בגלל הדקירה הכפולה, והקושי לא פעם לאתר במדוייק את מקומו של כל עובר.

רופאים מומחים יכולים לבצע דיקור אחד בלבד לשני השקים, אלא אם כן מנח העוברים מונע זאת. לרוב לא מומלץ לבצע בדיקת מי שפיר לתאומים, אלא אם כן יש המלצה מפורשת של יועץ גנטי או מטעמי גיל האם.

 

מעקב גדילה - לא לוותר!

החל מהשבוע ה-24 להריון מתחיל מעקב אחר גדילת העוברים. מאוד סביר שיהיה פער מסויים בגדילה בין שניהם. במקרה של תאומים זהים הגדלים בשק הריון אחד, יש לשים לב במיוחד שהפער ביניהם אינו גדל, תופעה העלולה להעיד על תסמונת TTTS (מעבר דם בין העוברים).

 

ספרי הדרכה

בספרי הדרכה רגילים להריון יש במקרה הטוב פרק קצר המתייחס להריון מרובה עוברים. חלק מהמידע בספרי הריון פשוט אינו מתאים להריון תאומים ועלול להטעות הריוניות, המבולבלות בלאו הכי ומחפשות מידע. הספר היחיד העוסק בהריון מרובה עוברים הוא "הריון בגדול" מאת איריס בר ניר כהן וענת גת בהוצאת מטר.

 

תמיכה ושיתוף

בעידן שלנו הקהילה התומכת והמלווה עברה בחלקה הגדול לעולם הוירטואלי. שם תמצאו קבוצות, קהילות ופורומים ובהם המון הורים לתאומים (או לקראת) שעוסקים ומתמודדים בדיוק בשאלות שלכם, ושתמיד ישמחו לשתף ולייעץ ויהיו המעודכנים ביותר בנוגע לציוד, רופאים ומבצעים. מהר מאוד תמצאו את עצמכם גם בצד המייעץ.

 

עמותת תאומים ושלישיות מציעה את פרוייקט "הורה להורה". הורים ותיקים מלווים הורים צעירים והורים לקראת לידה, והכל על טהרת ההתנדבות והאהבה לעניין.

 

לקראת הסוף

תל"מ: הרי הוא תאריך הלידה המשוער. עם תאומים הוא מאוד מאוד משוער. השבוע הממוצע ללידה הוא 34. בהריונות שאינם בסיכון גבוה אין צורך בהתנהלות מיוחדת שתבטיח הארכת ההריון. הילדים, וכדאי שתתרגלו לכך, הם אלו שיקבעו מתי מתאים להם (לצאת החוצה, במקרה זה). עם זאת, הקשיבו לאינסטינקטים שלכם, וגשו לבדוק כל סימן שמעורר אצלכם חשש.

 

לא לחכות לרגע האחרון: קניית ציוד, הכנת הבית, קורס הכנה ללידה והכנת תיק לבית החולים - את כל הדברים הללו כדאי לסיים עד השבוע ה-30 להריון. לא רק בגלל שהסיכון ללידה מוקדמת ו/או שמירת הריון גבוה יותר, אלא גם בגלל שבסוף ההריון תרגישי כל כך כבדה שלא יהיה לך כוח לכל הסידורים הללו.

 

קורס הכנה ללידה: כיום מוצעים קורסי הכנה ייעודיים לתאומים, אבל לדעתנו אין חובה לבחור דווקא בקורס כזה. הדבר

החשוב ביותר בקורס ההכנה ללידה היא המדריכה שצריכה להיות מקצועית, בעלת ידע רחב, קשובה ואכפתית. מומלץ לא להתבייש ולשאול את המדריכה כל שאלה שמטרידה אתכם, וגם אם מדובר בקורס רגיל מטעם בית החולים לבקש להרחיב בנושאי ניתוחים קיסריים ומצבי חירום. יש מצב שדווקא אתם לא תזדקקו למידע הזה, אבל זוג אחר מהקורס עשוי להרוויח מהשאלות שלכם.

 

הגענו ללידה

בעבר לידת תאומים בהכרח התבצעה באמצעות ניתוח קיסרי. בזכות הנסיון שנצבר כיום אין מניעה ללדת תאומים בלידה וגינלית, במידה והעובר המוביל במנח ראש ואין בעיה רפואית אחרת בהתפתחות ההריון והלידה. רוב בתי החולים מעדיפים ליילד תאומים בחדר ניתוח למקרה ויתעורר מצב חירום בין לידת התאום הראשון לשני. מאותה סיבה ממליצים ליולדת לקחת אפידורל בלידת תאומים. עם זאת, יש הבדלים גדולים בין הנהלים והגישות בבתי החולים השונים. שווה לברר במהלך ההריון ולבחור את בית היולדות המתאים לכם ביותר.

 

עינת שגיא אלפסה, היא עיתונאית ואמא לשני זוגות תאומים (בן ובת שבע וחצי ובן ובת שנה וחצי). ורד בן פורת היא בעלת מרכז תאומים ומשפחה להדרכת הורים ואנשי מקצוע, מנהלת עמותת תאומים ושלישיות ואמא לתאומים בני 16

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstok
הריון תאומים. כמויות ההורמונים מוכפלות
צילום: shutterstok
מומלצים