שתף קטע נבחר

 

חולה סרטן? כל הזכויות הרפואיות שמגיעות לך

לחולים האונקולוגיים מגיעות זכויות רבות מגופים שונים. שמוליק בן יעקב, יו"ר האגודה לזכויות החולה, מרחיב על הבדיקות, השירותים והפרטים הקטנים והגדולים שכל חולה סרטן או בן משפחתו צריכים לדעת ברגעים הפחות נעימים בחייהם. כתבה ראשונה בסדרת 'שבוע זכויות החולה האונקולוגי' ב-ynet

מטופל אונקולוגי? אולי מי מבני המשפחה שלך עובר בימים אלו טיפולים? התמודדות עם מחלת הסרטן היא קשה ומורכבת, פיזית ונפשית. לעיתים קרובות המטופלים אינם מודעים למכלול הזכויות הרפואיות והסוציאליות המגיעות להם.

 

'שבוע זכויות החולה האונקולוגי' של האגודה לזכויות החולה והאגודה למלחמה בסרטן שיצוין השבוע בערוץ הבריאות של ynetיסייע לכם לקבל מידע מקיף ועדכני ולמצות את הזכויות הנלוות לטיפול האונקולוגי.

 

 

במהלך השבוע ישודרו ראיונות ויתפרסמו כתבות על הזכות למידע רפואי ולטיפולים, חידושים בטיפול בסרטן, הזכויות בביטוח לאומי ובקופות החולים. הפעילות באדיבות חברות התרופות סאנופי ומרק סרונו.

 

  ()

 

כיום קיימים מספר חוקים המגדירים את זכויותינו כחולים, נכים ומוגבלים. חשוב שכולם יכירו את מגוון הזכויות, את מקורות המידע ולא פחות חשוב - את גורמי הסיוע שאליהם ניתן לפנות במידה שנזדקק לכך

 

עוד כתבות

 

לכל חולה באשר הוא יש מגוון רחב של זכויות מגופים שונים כגון הביטוח לאומי, מס הכנסה, דיור, משרד הבריאות ועוד. אולם לחולה אונקולוגי יש זכויות ייחודיות למחלתו שחשוב להכיר.

 

1. תרופות הדרושות לטיפול הרפואי

סל הבריאות של הקופות כולל רשימה גדולה של תרופות, אך יש תרופות שאינן כלולות בסל הבריאות. חשוב לדעת כי חלק מהתרופות כלולות בסל להתוויה מסוימת בלבד - כלומר עבור רק עבור חולים המוגדרים במצב רפואי מסוים, למרות שהתרופה מתאימה גם לטיפול במצבים רפואיים אחרים.

 

באתר משרד הבריאות קיימת רשימה מלאה של כל התרופות הכלולות בסל ומה ההתוויה שלהן (אם יש להן כזו). בנוסף, בכל קופה יש ועדת חריגים, ומומלץ לפנות אליה בבקשה לאשר תרופות אשר אינן כלולות בסל.

 

כאשר המטופל חושש כי הקופה סירבה לאשר טיפול שלא כדין, יוכל לפנות לנציבות קבילות הציבור  במשרד הבריאות. חלק מהקופות מרחיבות את רשימת הפריטים להם זכאים חולים אונקולוגים ולעיתים במסגרת השב"ן (הביטוח המשלים).

    

 

2. טיפולי שיניים לפני ואו אחרי טיפול כימותרפי או קרינתי

מטופלים זכאים לקבלת טיפולי שיניים לפני ו/או לאחר טיפולים כימותרפיים או קרינתיים, כאשר הזכאות מוגבלת למצבים מסוימים. מידע מפורט בנושא ניתן למצוא באתר האגודה לזכויות החולה. 

 

3. בחירת מקום קבלת הטיפול

החוק מאפשר לקופות להפנות חולים לאשפוז בבתי החולים לפי מספר כללים אותם קובעת הקופה, ומתוך רשימה של בתי חולים להם הסכם עם הקופה, תוך הגבלה לפי כתובת מגורים.

 

כל קופה חייבת לפרסם את הכללים באתר האינטרנט שלה והמבוטחים זכאים לבחור את בתי החולים הכלולים בהסדר.

 

כך למשל, שירותי בריאות כללית, החליטה כי הגבלה זו לא חלה על חולים אונקולוגיים והם רשאים לקבל את הטיפול בכל אחד מבתי החולים, ללא קשר לכתובת המגורים שלהם.

 

בנוסף, המחלקה לאורתופדיה אונקולוגית בבית החולים איכילוב קיבלה הכרה כשירות רפואי מתמחה  ולכן כל הקופות חייבות לאשר מתן הפניה לכל מטופל המעוניין להתקבל לטיפול במרפאה זו. 

 

4. בדיקות הדמיה משוכללות (CT או MRI)

הזכאות לקבלת טיפול ובדיקות מותנית בראש וראשונה בהמלצת רופא מטפל, בין אם הבדיקה כלולה או אינה כלולה בסל הבריאות. לפיכך בכל מקרה שיש המלצה כזו מהרופא המטפל, הכוללת נימוקים על החיונית בבדיקה זו, הקופה בדרך כלל אמורה לאשר אותן.

 

5. בדיקות PET CT

משרד הבריאות קבע כללים והתוויות לזכאות לביצוע בדיקות אלה לחולים אונקולוגים ויש לוודא האם אתם עומדים בהתוויות אלה.  

 

6. בדיקות אבחון סרטן שד בתהודה מגנטית (MRI)

משרד הבריאות קבע כללים והתוויות לזכאות לביצוע הבדיקות הללו. לעתים יש חילוקי דעות בפרשנות לחוזרים אלה ומומלץ לעיין בעמדת בית המשפט לגבי הזכאות לבדיקת MRI שד ולפרשנותו.  

 

7. פיזיותרפיה בלימפאדמה ולימפה פרס

 פיזיותרפיה בלימפאדמה ניתנת במקרים של הפרעה קבועה בניקוז לימפטי. סל השירותים כולל טיפולים בבצקת לימפטית המבוצעים על ידי פיזיותרפיסטים שהוכשרו לכך ובחלק מהמקרים הקופות משיבות הוצאות לטיפול אצל מטפל פרטי.

 

לכל קופה יש מדיניות שונה במקצת באישור היקף הטיפולים ומומלץ לבדוק את הזכאות.

 

8. תשלומי היטלי השתתפות עצמית

כידוע, החוק מחייב תשלום היטל השתתפות עצמית בתרופות וביקורי רופא, אך חולים אונקולוגים נכללים באחת מחמש מחלות "קשות" הפטורים מתשלום היטלים עבור הטיפול הרפואי במחלתם.

 

אגב, מכבי שירותי בריאות היא הקופה היחידה שבה חולה אונקולוגי פטור מהיטלים בכל הטיפולים שלו בקופה, גם אם הם נובעים מטיפול במצבו הכללי של החולה ולא ממחלתו האונקולוגית.

 

9. נסיעה לקבלת טיפולים

מטופלים הנוסעים בתחבורה ציבורית או ברכב פרטי לקבלת טיפול במסגרת אמבולטורית או אשפוזית אלקטיבית (טיפולי הקרנות או כימותרפיה), זכאים להשתתפות הקופה בכיסוי הוצאות הנסיעה.

 

הזכאות היא גם במקרים בהם יש צורך רפואי בנסיעה במונית או באמבולנס.

 

גורמי סיוע ומוקדי מידע לחולים

על מנת לקבל תמונה מלאה על כל זכויות החולים האונקולוגיים בקופות ניתן לפנות :

 

או בפנייה בטלפון  1-800-599995

 

או טלפונית 036022934

 

  • מבוטחי הכללית יכולים לפנות למרפאה לבקש ערכת מידע שהוכנה לחולים אונקולוגיים.

 

 

  • אתר 'כל-זכות' : אתר המאגד מידע על זכויות ושירותים הניתנים לחולי סרטן. בנוסף למידע מקיף בעברית, יש באתר יש גם מידע לדוברי אנגלית וערבית.

  

ערעור על אי קבלת טיפול

בכל מקרה של ספק לגבי קבלת הזכאות לטיפול או דחית פנייתכם, מומלץ לפעול כלהלן:

 

א. בירור זכאות: לברר קיום זכאות במוקדי המידע הקיימים כמפורט לעיל.

 

ב. ממונה על פניות הציבור בקופה: לפנות לממונה על פניות הציבור בקופה ולבקש את התערבותו.

 

ג. נציבות קבילות הציבור במשרד הבריאות: לפנות לנציבות שהיא בעלת סמכויות אכיפה לחיוב הקופות לתת לפונה את הטיפול המבוקש, במקרים ונמצא שיש הצדקה. במייל  או בטלפון: 5400 *

 

ד. עמותות חולים לפי מחלה: לפנות לעמותת חולים המתרכזת בטיפול במחלה מסוימת.

 

  



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הזכויות המגיעות לחולה האונקולוגי?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים