40 שנה לכיפור: מזהים את החייל שבתמונה?
במהלך הלחימה בגולן עלה צבי שילר לרכב משוריין שיושביו כנראה נפגעו, ומצא סליל צילום ובו תמונות מהמלחמה וצילומים משפחתיים. עכשיו הוא מחפש את בעליהן. מזהים את התמונות?
של מי הצילומים האלה? לפני 40 שנה, בעיצומה של מלחמת יום הכיפורים, נכנס צבי שילר, לוחם גולני, לזחל"ם צה"לי שהלוחמים שנסעו בו כנראה נפצעו או נהרגו. בתוכו מצא סרט צילום תמונות של חייל שאת זהותו הוא לא יודע עד היום. כעת, 40 שנה אחרי, הוא מבקש לגלות מה עלה בגורלו של בעל התמונות ולהשיב את התמונות לבעליהן.
במסגרת פרויקט 40 שנה למלחמת יום כיפור, נענו רבים מגולשי ynet לבקשת האתר וממשיכים לשלוח חומרים נדירים הכוללים תיעוד אישי מהלחימה. אחד מיהם היה פרופסור צבי שילר, אז מ"כ בפלוגת מילואים של גדוד 17 בחטיבת גולני שלחם בגזרה הצפונית, שמספר כי הוא מחזיק ברשותו סרט צילום שאיננו שלו וכעת הוא חש צורך להשיבו לבעליו.
לאחר המלחמה, מספר שילר, היה עסוק כמו כולם לחזור לשגרה. להשלים את לימודיו שהופסקו לחצי שנה, להתאושש מהטראומה. "המדינה הייתה בטראומה, כולנו היינו עסוקים בליקוק הפצעים", הוא מודה. בהמשך בילה שנים רבות בלימודים בחו"ל עד ששב ארצה. "לא ידעתי מה לעשות עם הסרט שבידי, למי למסור? איך להפיצו ברבים? אפסנתי אותו בין חפציי והוא נשכח באחד הארונות. כשקראתי על הפרויקט, נזכרתי בו והרגשתי שיש הזדמנות לסגור מעגל עם הסרט האבוד".
שילר, בן 23 כשפרצה המלחמה, לא הוזעק בצו 8 כמו רבים מחבריו, והגיע ביוזמתו ליחידה ביום השני ללחימה. "נסעתי בצהריים לגדוד והצטרפתי לפלוגה. העלו אותנו לאוטובוס ונסענו לחפ"ק העורפי של חטיבת גולני בראש פינה. שמענו את הדיווחים הקשים על הקרב בחרמון ועל הנופלים הרבים, ויצאנו למחרת לרמת הגולן על אוטובוסים ככוח עתודה שתפקידו לאבטח שטחים שנכבשו. בין היתר אבטחנו את השטחים שכבש הכוח של אביגדור קהלני במלחמה".
בימים הראשונים, מספר שילר, לא היו נגמ"שים לכוחות. "צעדנו ברגל עד שהתחילו להתפנות זחל"מים", משחזר שילר. "זה ביטוי נורא – התפנו זחל"מים – אני מניח שחיילים נפצעו ונהרגו והכלים הועברו לחיילים אחרים. אינני יודע מניין הגיע הזחל"ם שבו מצאתי את התמונות, מי היו בו לפנינו ומה קרה להם, הכול עדיין מבולבל בזיכרון שלי".
באמצע המלחמה קיבלו שילר וחבריו לכוח זחל"ם. כשנכנס מצא שילר ליד כיסא הנהג קופסה ובה סרט צילום. שילר חזר הביתה בשלום מהמלחמה, וסליל התמונות היה בין חפציו האישיים. עד היום, היה הסרט מאופסן בארון יחד עם מזכרות נוספות מהמלחמה. עתה החליט לנסות לגלות מי מופיע בתמונות ולמי שייכים הצילומים.
התמונות שנחשפו בסליל הישן הן מגוונות: חלקן אישיות, חלקן תמונות מלחמה. בעל התמונות צילם אירועים משפחתיים שבהם נראים בני משפחה, ייתכן שמדובר בברית מילה שכן נראה בתמונות תינוק בן יומו. כמו כן, על אחד החפצים כתוב "בת ים" – אולי מצביע על מקום מגוריו של החייל. בנוסף, צילם החייל בעלי חיים בגן החיות. בהמשך צילם כנראה את עצמו ואת חבריו במלחמה.
"עבורי זו תהיה סגירת מעגל – לדעת מה עלה בגורלו של החייל ולהשיב את התמונות", אומר שילר. "האנשים בתמונות הללו מלווים אותי כבר 40 שנה". סיפורו המלא של שילר, צלם חובב שתיעד את המלחמה באופן יוצא דופן, יפורסם לצד סיפורים ותמונות של לוחמים נוספים בפרויקט 40 שנה למלחמת יום כיפור ב-ynet.
אם זיהיתם את עצמכם בתמונות, אם אתם יודעים דבר על האנשים שמופיעים בהן או אם ידוע לכם דבר על גורלו של החייל שהותיר בזחל"ם את סליל התמונות בעיצומם של הקרבות ברמת הגולן לפני 40 שנה, אתם מוזמנים לפנות ל-Ynet בכתובת המייל ynet1973war@gmail.com.
אם גם אתם מחזיקים בתיעוד אישי – תמונות, סרטים, גלויות ומכתבים מהמלחמה, שלחו אלינו ונפרסם את התיעוד המיוחד במסגרת הפרויקט.