שתף קטע נבחר

 

עובדים, לומדים ומעפילים: חלוצים היינו

הנוער העובד והלומד איגד כאלף תלמידים להרפתקה שמדמה את ההעפלה לארץ ישראל, ובמסגרתה הם לומדים לבנות מבנים ולפעול כמו בחומה ומגדל. ואיך אלי אוחנה קשור לזה?

"בוז לספר הלבן, בריטי, בריטי, לך מכאן". כך, בקריאות קצובות, צעקו מאות חניכי הנוער העובד והלומד במהלך הרפתקה בת ארבעה ימים, המדמה את תקופת ההעפלה לארץ ישראל.

 

עוד בערוץ החדשות:

עם מטוסים ענתיקה, צבא קובה תקוע בשנות ה-50

פרץ לווילה בקיסריה, שתה וויסקי ולא גנב דבר

 

במשחק התפקידים, שמתחיל בהתארגנות "המעפילים" ביער כפר החורש שבעמק יזרעאל ומסתיים בעלייה לאוניות בנמל חיפה, משתתפים קרוב לאלף צעירים. "מחנה ההעפלה נערך כבר 15 שנה ברציפות והמטרה שלו היא לקחת את סיפור ההעפלה, שהוא סיפור חצי נשכח בחברה הישראלית, ולהחיות אותו", סיפר אריאל כץ בן ה-27 מפתח תקווה, שמשמש כרכז המחנה, מעין מפקד עליון של החולצות הכחולות.

 

 (צילום: שי רוזן, הנוער העובד והלומד) (צילום: שי רוזן, הנוער העובד והלומד)
(צילום: שי רוזן, הנוער העובד והלומד)

 (צילום: שי רוזן, הנוער העובד והלומד) (צילום: שי רוזן, הנוער העובד והלומד)
(צילום: שי רוזן, הנוער העובד והלומד)
 

במחנה מתחלקים החניכים להכשרות המכונות על שם אוניות מעפילים כמו "עצמאות" ו"הגנה". הם מחולקים לפעילות קבוצתית, הנראית לעיתים כסמי-צבאית או מסגרת לימודית א-פורמלית, המושתת על עקרון שיתופיות וצוותא."החניכים לומדים להדליק אש באמצעות גפרור בודד, מלמדים אותם קוד מורס ולבנות חומה-ומגדל", מסביר כץ בהתלהבות. "הם עשו א"ש (אימוני שדה) לילה, ו'גנבו' מהבריטים את החותמות שלהם כדי לזייף סרטיפיקטים (אשרת מעבר לישראל בתקופת המנדט)".

 

לוח הזמנים בארבעת הימים האחרונים התחיל בשבע בבוקר עם ארוחת בוקר ומסדר. לא תמצאו כאן פייסבוק, סמארטפון, ריאליטי או משחקי מחשב. ביער אין קליטה לרשת אלחוטית, אבל יש מוקד טלפוני המאויש על ידי שני מדריכים, אשר עונים לטלפונים של הורים חרדתיים שלא שמעו מהילד כבר יומיים.


 

המדריכים מסבירים להורים שהילד עסוק באחת הפעילויות כמו "בנייה מחנאית" – הקמת מגדלים מבולי עץ (סנאדות) וחבלים. התוצאה היא מבני שלדי אך יציב, עליו יכול לטפס בביטחון הקונסטרוקטור בן ה-13, אך אולם עיקר מהותה של הפעילות הזו היא הטמעת האתוס המוכר של חומה ומגדל. לעתים, כמו בדרך כלל בנוער העובד והלומד, האתוס מלווה בחינוך לסוציאליזם בניחוח קיבוצניקי. אגב, רכז המחנה טען שרק 10 אחוזים מהחניכים הם בני קיבוצים.

 

מתן זאבי, 13, חניך מדגניה ב', עשה תחקיר מקדים לפני שהקריב עצמו על מזבח הסנאדות והצטרף למחנה. "בן דוד שלי היה פה לפני שנתיים ואמר לי לא לאכול מהשקשוקה כי זה עושה קלקולי קיבה", התחיל לספר החניך.

"אהבתי את החלק החברתי פה. אם מתחילים שירי מוראל כולם מצטרפים. ובבנייה, אחד קושר ואחד מחזיק את הסנאדה. זה נראה לי כמו חלוציות, להיות ביחד ולהתמודד. בעידן שלי פחות יוצאים לשחק בחוץ", אמר זאבי, עד ששיר מוראל שנשמע מרחוק גרם לו באינסטינקט משונה להצטרף. "אנא, אנא, אני רוצה להיות חלוץ כמו אוחנה", עלו צעקות המוראל מאחת הקבוצות הרחוקות.

 

ובינתיים, באמצע היער, ילדים בתחפושת של חיילים בריטים לוקחים למעצר ילד בתחפושת של מעפיל. כולם יחד נוסעים בסוף היום למחנה מעצר בעתלית, רגע לפני שהמבצע יוכתר בהצלחה, כשהמעפילים מצליחים לעלות על האוניות, והוריהם הנרגשים מחכים להם בטקס הסיום. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המעפילים החדשים
צילום: שי רוזן, הנוער העובד והלומד
מומלצים