הפלסטינים טרם החליטו, אבו-מאזן נוטה להסכים
הנשיא הפלסטיני נפגש עם חברי הוועד המרכזי של פתח, ולפי מקורות ברמאללה, זכה בתמיכתם לחידוש המשא ומתן. בהמשך דנו חברי הוועד הפועל של אש"ף ביוזמה של ג'ון קרי ודחו את ההחלטה עד מחר, כדי לנסות ולשפר את ההצעה שלו
אבו מאזן הצהיר בפני הוועד המרכזי של פתח על תמיכתו בחידוש המשא ומתן עם ישראל. כך מסרו ל-ynet גורמים פלסטינים. חברי הוועד התכנסו היום (ה') במוקטעה ברמאללה, והנשיא הפלסטיני הציג בפניהם את הצעתו למתווה השיבה למו"מ. לדבריהם, היוזמה זכתה לתמיכה גורפת.
הכתבות האחרונות על התהליך המדיני:
"ישראל נעתרה לקרי: בסיס 67' ומדינה יהודית"
דיווח: "קרי יכריז מחר על חידוש המשא ומתן"
דרישה פלסטינית למו"מ: שדה תעופה ברמאללה
לפי המקורות הפלסטינים, הצעתו של אבו מאזן נתמכה על-ידי 21 מחברי הוועד המרכזי, שהסכימו לשוב למשא ומתן מול ישראל. רק שני חברים התנגדו להצעתו של אבו מאזן - תאופיק טיראווי ועות'מאן אבו ע'רביה. עם זאת, על-פי מקורות אחרים, הפגישה הייתה סוערת ובמהלכה דרשו חברי הנהגת התנועה ערבויות בינלאומיות ברורות לפני חידוש המו"מ. לדבריהם, בסיומה לא התקבלה החלטה סופית והנציגים העדיפו להמתין להכרעת אש"ף בעניין השיחות.
הוועד הפועל של אש"ף נפגש היום גם הוא עם אבו מאזן, שהציג בפניו את המתווה שמקדם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי בשבועות האחרונים. מקורות פלסטינים מסרו לסוכנות הידיעות מען כי לפי מתווה קרי, המשא ומתן יהיה ערבי-ישראלי ולא פלסטיני-ישראלי, ויכלול גם הכרה ערבית בישראל. כמו כן, המגעים יתנהלו בירדן. עם זאת, עד תום הפגישה לא הושגה הסכמה והוחלט לדחות למחר את ההחלטה בעניין השיבה למשא ומתן. לצד זאת, הוחלט על הקמת ועדה מצומצמת שתדון בשיפור הצעתו של קרי ובנקודות שעלו במסגרתה.
התוכנית האמריקנית לחידוש המשא ומתן כוללת שלושה צירים מרכזיים: הציר המדיני שמטרתו להשיב את הצדדים לשולחן המשא ומתן, הציר הביטחוני שבמסגרתו מונה גנרל אמריקני כדי להעריך את המצב בביקור באזור, והציר השלישי הוא הכלכלי. עד כה דובר בפומבי על הטבות כלכליות שיינתנו לרשות הפלסטינית במסגרת חידוש המשא ומתן, אך מרביתן נשארו עמומות. ישראל דורשת כי כל הצעדים (כולל שחרור אסירים) ייערכו בשלבים, וכך גם נושא התמריצים הכלכליים.
ל-ynet נודע מפי גורמים מערביים כי במסגרת אותן הקלות כלכליות, הפלסטינים דרשו בשיחות עם הגורמים הבינלאומיים האחראים לניסיונות חידוש המשא ומתן, להקים שדה תעופה ראשון בגדה המערבית
באזור רמאללה, להחיות את פרויקט התיירות ומתחם המלונות המתוכנן ליד ים המלח, ולקבל היתר ישראלי לחיפוש שדות גז מול חופי עזה בשטח המים הטריטוריאליים של הרצועה.
מוקדם יותר היום דווח שישראל הסכימה לנהל משא ומתן מדיני עם הפלסטינים על בסיס גבולות 67' בכפוף לחילופי שטחים ולהכרה בישראל כ"מדינה יהודית". את הדברים מסר בכיר ישראלי בשיחה עם סוכנות הידיעות רויטרס, אולם דוברו של ראש הממשלה בנימין נתניהו הכחיש זאת זמן קצר לאחר מכן. עם זאת, הפלסטינים דיווחו על התקדמות במגעים ולפי סוכנות AFP קרי יאריך את שהותו באזור כדי להבטיח שהמאמצים לחידוש המשא ומתן המדיני יישאו פרי.
Read this article in English