שתף קטע נבחר

 

אובמה: "לפני 35 שנה, אני הייתי טרייבון מרטין"

בנאום מכונן לאומה אמר נשיא ארה"ב כי לפני כמה עשורים גורלו יכול היה להיות כגורל הנער השחור שנורה למוות, ושזיכוי היורה בו עורר מתח בין-גזעי בארה"ב. הוא תהה מה היה קורה לו הנער היה לבן, וסיפר על חוויותיו כצעיר שחור: "קול מכוניות ננעלות כשאתה עובר ונשימת אישה שנעתקת כשאתה נכנס למעלית"

"לפני 35 שנה, אני הייתי יכול להיות טרייבון מרטין": כך אמר נשיא ארצות הברית ברק אובמה בנאום מיוחד שנשא אמש (יום ו') בתדרוך לעיתונאים בבית הלבן בעקבות זיכויו של ג'ורג' זימרמן מרצח הנער השחור טרייבון מרטין ועל רקע המתח הבין-גזעי שגרמה הכרעת הדין במדינה.

 

אובמה, שדיבר בפתיחות יוצאת דופן ונאומו זכה בתקשורת האמריקנית לסיקור יוצא דופן, מהסוג שלו זוכים בדרך כלל נאומים מכוננים, ניסה לאתגר את השיח במדינה בשאלות נוסח "ומה אם המצב היה הפוך?". הוא העריך בנאומו שאילו נער לבן היה מעורב בתקרית שבה נורה מרטין, התוצאה הייתה שונה. "אם טרייבון היה הולך על המדרכה עם נשק בידו, חש מאוים ויורה בזימרמן, מה היה קורה אז?", תהה הנשיא השחור.

 

"מה היה קורה אם מרטין טרייבון היה נער לבן?". ארכיון (צילום: AP) (צילום: AP)
"מה היה קורה אם מרטין טרייבון היה נער לבן?". ארכיון(צילום: AP)
 

 

פרשת הרצח של טרייבון מרטין שהסתיימה בתחילת השבוע בזיכוי מדהים, החלה בפברואר אשתקד כשמרטין בן ה-17 נכנס לשכונת מגורים סגורה בסנפורד. הוא והשומר הלבן ממוצא היספני ג'ורג' זימרמן ניהלו ביניהם עימות פיזי ולטענת התביעה במשפט זימרמן השמיע קללות גזעניות לעבר מרטין ורצח אותו ביריית כדור. זימרמן מצדו טען כי הותקף קשות ופעל מתוך הגנה עצמית.

 

על גופו של הנער השחור לא נמצא שום כלי נשק, וחשדו של זימרמן לגבי כוונותיו של מרטין התעורר כנראה בשל היותו אדם כהה עור ש"התחבא" מתחת לקפוצ'ון בשעת ערב מאוחרת. הירי הקטלני הסעיר את ארה"ב, במיוחד לאור העובדה שחקירה נגד זימרמן נפתחה רק כמה שבועות אחרי האירוע, בלחץ התקשורת וארגונים מקומיים. אפילו הנשיא ברק אובמה הביע אז דאגה מהמניעים לרצח וכינה את טרייבון מרטין "הבן שיכול היה להיות לי".

 

בתחילת השבוע זוכה זימרמן מכל העבירות שיוחסו לו בהחלטה פה אחד של שש המושבעות שישבו בחבר המושבעים. מאז הזיכוי מחו אלפים ברחבי ארה"ב, נדהמים ממה שנתפש בעיניהם כעוול אדיר לשחורים באשר הם. למרות החשש, מהומות שחורים נרחבות לא התרחשו. זימרמן זוכה בהסתמך על החוק בפלורידה המאפשר לירות במצב שבו אדם סבור כי קיים חשש אמיתי לחייו, במטרה להרוג או לפצוע את מי שמוגדר באותו רגע כסכנה.

 

צילום: רויטרס

צילום: רויטרס

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

המשפט שהסעיר את אמריקה. צפו בזיכויו של זימרמן

 

אובמה אמר כי הוא מכבד את השופטת ואת פסיקת המושבעות, אך סיפר בכאב על חוויותיו. "יש מעט מאוד גברים אפרו-אמריקנים שלא עקבו אחריהם כשהם נכנסו לחנות - אני לא נכלל בהם", העיד. "יש מעט מאוד גברים אפרו-אמריקנים שהלכו ברחוב ולא שמעו קול נעילת דלתות של מכוניות - לי זה כן קרה. גברים אפרו-אמריקנים רבים יכולים להעיד שנכנסו למעלית ובתגובה עצרה את נשימתה אישה עד שהסתלקה משם. זה קורה לעתים קרובות. אני לא רוצה להגזים אבל הניסיונות האישיים האלו משקפים כיצד הציבור האמריקני מתייחס לנושא וזה בא לידי ביטוי באותו הלילה בפלורידה".

 

לדבריו, "אי אפשר להימלט מהמחשבה שמחזירה את חוויות העבר. הקהילה האפרו-אמריקנית יודעת שיש היסטוריה של הבדלים גזעיים בכל הקשור ליישום החוק, החל מעונש מוות ועד לאכיפת

חוקי הסמים. זה לא אומר שהאפרו-אמריקנים תמימים לגבי העובדה שצעירים שחורים מעורבים הרבה יותר באירועים הקשורים ברשויות החוק. אפרו-אמריקנים הם המבצעים והקורבנות של מקרי אלימות".

 

אובמה הדגיש כי "לא צריך לחפש תירוצים. השחורים במדינה מבינים שהאלימות בקהילה שלהם מקורה בעבר אלים במדינה. העוני וחוסר התפקוד בקהילות הללו מקורו בהיסטוריה". 

 

שלשום העניקו הוריו של מרטין ראיון ראשון לתקשורת האמריקנית מאז תום המשפט ואמרו כי הם מתקשים להאמין שהאיש שירה בבנם למוות יוצא לחופשי. "המחשבה הראשונה שלי הייתה הלם, גועל", אמרה סברינה פולטון. "באמת לא האמנתי שהוא לא אשם", אמרה האם הזועמת בראיון לתוכנית "גוד מורנינג אמריקה" של רשת ABC.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
"אישה שנשימתה נעתקת כשאני נכנס למעלית". ארכיון
צילום: AP
מומלצים