שתף קטע נבחר

 

כל הדרכים: איך להצליח להיגמל מעישון?

העישון מזיק לבריאות - זו עובדה קיימת. ועדיין רבים מהמעשנים מתקשים להיגמל ולהפסיק עם ההרגל המגונה הזה. איך מומלץ לעשות את זה ומה צריך לדעת לפני שמתחילים?

העישון מסוכן לבריאות. הוא מזיק לכלי הדם, פוגע בריאות, משבש את התפקוד המיני ומהווה גורם סיכון מוביל לסרטן. ועדיין כ-20% מהאוכלוסיה הבוגרת מעשנים ומדווחים כי קשה להם להיגמל למרות הכל.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

קובי כהן, רוקח סופר-פארם, מסביר כי הוא נתקל לא מעט באנשים המעוניינים להפסיק אבל פשוט לא יודעים איך לעשות זאת. "יש גם רבים שהפסיקו לעשן לתקופה מסוימת וחזרו לעשן. כרוקח אני גם נתקל בהרבה תלונות בתחילת הטיפול כגון "מאז שהפסקתי לעשן, אני לא מפסיק לאכול" או "מאז שהפסקתי לעשן, אני כל היום משתעל".

 

עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט

לא רק בים: להמשיך להגן על העור מהשמש 

לקראת ביה"ס: 8 שיטות לאכילה בריאה יותר

נלחמים בקרחת: הסיבות והטיפולים שיעזרו

 

כהן מסביר כי צריך להבין שבתחילת הפסקת העישון יתלוו בהתחלה תופעות לוואי של גמילה כגון חרדה קלה, עלייה במשקל וקושי בריכוז. כמו כן, שיעול שמופיע בתחילת התהליך מעיד על כך שהריאות מנסות להתנקות ממה שהן צברו במשך שנים של עישון וזהו בד"כ סימן חיובי של הפסקת העישון.

  

למה מתמכרים לעישון?

להתמכרות יש 3 מרכיבים עיקריים: התמכרות גופנית לניקוטין, התמכרות פסיכולוגית והתנהגותית לסיגריה ולאקט העישון עצמו. הגמילה צריכה להיעשות על שלושת המרכיבים הללו ביחד.

 

לדברי כהן, מחקרים שנעשו לאחרונה מראים כי כ-70% מהמעשנים מעוניינים להפסיק לעשן ורק כ-2-3% מצליחים לעשות זאת באמצעות כוח רצון בלבד. מכאן ניתן להסיק שמרביתם של המעשנים, יצטרכו עזרה כלשהי בתהליך העישון, מאדם קרוב, איש מקצוע רפואי, טיפול תרופתי ולא תרופתי, קבוצות תמיכה, ייעוץ עם פסיכולוג ועוד.

 

70% מהמעשנים מעוניינים להפסיק (צילום: אלי אלגרט) (צילום: אלי אלגרט)
70% מהמעשנים מעוניינים להפסיק(צילום: אלי אלגרט)

 

תכשירים ללא מרשם (לא תרופות)

כהן מסביר כי תכשירים אלו מכונים גם בשם "טיפול ניקוטין חלופי" ופועלים על עקרון ההתמכרות לניקוטין. "ניקוטין הוא חומר המצוי בעלי טבק, וזהו החומר הממכר בסיגריות. הסיגריות מכילות ניקוטין אולם הסיגריות גם מכילות כמאות תרכובות רעילות והשכיחות שבהן הן נגזרות של זפת, עטרן הפחם ופחמן חד חמצני.

 

בתכשירי טיפול ניקוטין חלופי, מגיע הניקוטין ללא התוספת של החומרים הנלווים שקיימים בסיגריה שמהווים את הסכנה שבעישון. מומלץ להשתמש בתכשירים האלו למספר שבועות ממועד הפסקת העישון".

 

תכשירים אלו קיימים במגוון סוגים: מדבקות לשימוש על גבי העור, מסטיקים ללעיסה וסוכריות למציצה. בעבר שווק גם משאף ניקוטין אולם שיווקו בארץ הופסק. כהן מפרט:

 

מדבקות

 קיימות בשלושה שלבים ומכילות ניקוטין בריכוזים שונים: שלב ראשון (21 מ"ג), שלב שני (14 מ"ג), שלב שלישי (7 מ"ג). כל שלב מתפרש על פני 3-4 שבועות.

 

מתחילים בשלבים השונים לפי מספר הסיגריות שמעשנים ליום (לדוגמא מי שמעשן יותר מ-20 סיגריות ליום צריך להתחיל בשלב הראשון). הטיפול במדבקות הוא טיפול על בסיס יומיומי, בכל יום מחליפים מדבקה ובכל פעם יש להדביק מדבקה באיזור אחר. את המדבקה יש להדביק בפלג גוף עליון, באיזור שאיננו פצוע ואיננו שעיר.

 

מסטיקים

 קיימים בשני חוזקים: 2 מ"ג ו-4 מ"ג. מסטיקים של ניקורט קיימים בטעם מנטה, ומסטיקים של ניקוטינל קיימים בשני טעמים: פירות ומנטה.

 

ניתנת האפשרות לבחור בטעם וכן בחוזק לפי כמות הסיגריות שעושנו ליום. העיקרון של מסטיק הוא "במקום סיגריה, מסטיק" וזה אומר שבכל עת שמתחשק לעשן יש ללעוס מסטיק (עד מקסימום של 25 מסטיקים ליום בחוזק של 2 מ"ג ו-15 מסטיקים ליום בחוזק של 4 מ"ג).

 

חשוב להקפיד על טכניקה נכונה של לעיסה שכן היא איננה דומה ללעיסת מסטיק רגיל. את המסטיק יש ללעוס לאט (כעשר לעיסות) ואח"כ להניח את המסטיק בין הלחי לבין החניכיים למשך כדקה או שתיים על מנת לאפשר לניקוטין להספג. אח"כ יש שוב ללעוס ושוב להחזיר את המסטיק בין הלחי לחניכיים וחוזר חלילה במשך כחצי שעה.

 

סוכריות למציצה (לכסניות)

קיימות תחת המותג ניקוטינל ומגיעים בשני חוזקים: 1 מ"ג ו-2 מ"ג. גם את הלכסניות יש לקחת באופן של "במקום סיגריה, לכסניה". 

 

חשוב לציין עבור כל תכשירי הניקוטין שאין להשתמש בהן מבלי להיוועץ ברופא אם יש ברקע מחלת לב, כליות, סוכרת וכל מחלה כרונית אחרת. כמו כן לא מומלץ להשתמש בתכשירים אלו מבלי להיוועץ ברופא אם המטופלת מניקה או בהריון.

 

תכשירים עם מרשם: צ'מפיקס ו-זיבן

צ'מפיקס (מכילה את החומר הפעיל Varenicline): תרופה שפועלת במנגנון דומה לניקוטין ונצמדת לקולטנים לניקוטין במערכת העצבים המרכזית (המוח).

 

זיבן (מכילה את החומר הפעיל bupropion):  במקור תרופה נגד דכאון שנמצאה יעילה בהפסקת עישון ומפחיתה את הצורך בניקוטין.

 

כמו כל תרופה המחייבת מרשם, תרופות אלו אינן מתאימות לכולם ויש מקרים רפואיים (כגון הפרעה כלייתית, מחלות לב או פסיכיאטריות) בהן אסור לקחת את התרופות האלו ולכן הטיפול מחייב מרשם ומעקב רפואי.

 

תכשירים שאינם תרופות

כוללים תכשירים דמוי סיגריה בטעמים שונים (קיימים במספר חברות). במקום סיגריה שואפים מהתכשיר הזה. יש לזה אפקט פסיכולוגי מסויים ויכול להחליף את הרעיון של סיגריה.

 

שינוי התנהגותי המסייע  להפסיק לעשן

אם מחליטים להפסיק לעשן, יש לעשות זאת בבת אחת ולא בהדרגה.

 

היפטרו מכל הסיגריות, המצתים והמאפרות שברשותכם והשליכו אותם לאשפה.

 

בכל עת שמתחשק לכם לעשן, נסו להעסיק את עצמכם במטלות אחרות.

 

צרו לעצמכם סביבה תומכת, חברים ומשפחה.

 

קחו דוגמא מחברים שהפסיקו לעשן ושיכולים להיות אוזן קשבת במהלך הגמילה.

 

נסו להשתמש בתכשירים המכילים ניקוטין במידה ותסמיני הגמילה לא נוחים.

 

לכו לקבוצות תמיכה למעשנים.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך להצליח להיגמל מעישון?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים