מחקר ישראלי: ריטלין גורם לקשישים ליפול פחות
קבוצת משתמשים חדשה לריטלין: חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון גילו שריטלין משפר את בקרת שיווי המשקל בהליכה אצל קשישים, ומפחית את הסיכון לנפילות, שמהוות את הגורם המוביל לשברים באגן ולמוות מתאונה בקרב אוכלוסייה זו
ריטלין - לא רק להפרעות קשב: מחקר חדש של אוניברסיטת בן גוריון בנגב מצא כי מתן מנה בודדת של ריטלין, עשוי לשפר את שיווי המשקל אצל קשישים, ולהפחית את הסיכון לנפילה אצלם. המחקר נתמך על ידי מענק ממאיירס מכון ברוקדייל לגרונטולוגיה ואשל האגודה לתכנון ולפיתוח שירותים למען הזקן בישראל.
נפילות בקרב קשישים מהוות את הגורם המוביל לשברים באגן ולמוות מתאונה בקרב קשישים. הידרדרות במערכת שיווי משקל הקשורה לגיל בהליכה ובעמידה היא התורם העיקרי לנפילות בקרב קשישים.
עוד כתבות
- למה קשישים סובלים מנפילות תכופות - ואיך למנוע
משתתפי המחקר שפורסם בכתב העת לגרונטולוגיה, היו 30 קשישים עצמאיים שגרים בקהילה, בני 70 שנה ומעלה, ובעלי יכולת לצעוד 70 רגל (20 מטר), ללא סיוע אישי או באמצעות מכשיר עזר.
לאחר בדיקה ראשונית המשתתפים בקבוצת המחקר קיבלו מנה אחת (10 מ"ג) של ריטלין ומשתתפי קבוצת הביקורת קבלו מנת פלסבו (תרופה ללא חומר פעיל).
הן החוקר והן הנחקרים לא ידעו לאיזה קבוצה משתייכים הנחקרים. כל משתתפי המחקר הוערכו תחת ארבע מצבים בעמידה ובהליכה, חלקן משימות המשלבות בקרת שיווי משקל ובו-זמנית משלבת משימות קוגניטיביות.
תוצאות המחקר גילו כי מנה בודדת של ריטלין (מתילפנידאט, MPH), משפרת את היציבות בהליכה, הן בעת הליכה ללא משימה קוגנטיבית בו-זמנית והן במהלך הליכה תוך ביצוע משימות קוגנטיביות בו-זמנית ("משימה כפולה").
"הממצאים שלנו מראים כי למתילפנידייט עשוי להיות תפקיד כאופציה טיפולית לשיפור הליכה והפחתת סיכון לנפילה בקרב אנשים מבוגרים", אמר ד"ר יצחק מלצר ראש המעבדה לשיקום ולחקר התנועה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב.
"זה נכון במיוחד במצבים מורכבים יותר, כפי שמתרחשים בחיים האמיתיים, כשיש דרישה להליכה תוך ביצוע מטלות נוספות בו זמנית ("משימה כפולה"), כאשר תשומת לב ממוקדת במקומות אחרים כמו לדוגמה, צפייה בתנועה ברחוב או שיחה ולא על ביצוע משימה מוטורית ספציפית כמו הליכה", מדגיש ד"ר מלצר.
עוד נמצא ש"תשומת הלב המוגברת והשיפור בקשב ובריכוז שמגיעה כתוצאה מהשימוש בריטלין, הביאה לשיפור בבקרת שיווי משקל בזמן הליכה, במיוחד בתנאי משימה כפולים", מסביר ד"ר מלצר ואומר, "ריטלין משפר הליכה לא רק על ידי השפעתו של שיפור קשב, אלא גם יש סימנים לכך שיש לו השפעה ישירה על אזורים במוח העוסקים בבקרת שיווי משקל".
מחקר דומה נערך בישראל כבר ב-2008 במרכז הרפואי איכילוב תמך בממצאים ומצא כי מצא מתן ריטלין לקשישים משפר את תפקודם הקוגנטיבי ומצמצם משמעותית את הסיכון לנפילות.
השימוש המקורי בריטלין - נגד דיכאון
לפני כ־50 שנה גילו רופאים שריטלין, ששימשה לטיפול בדיכאון, ממתנת תופעות של הפרעות קשב ומגבירה את יכולת הריכוז, הישגים בלימודים, יכולת לתפקד בבית ואת ההערכה העצמית.
החומר מתילפנידייט שמרכיב את הריטלין משפיע על מערכת העצבים המרכזית. פעולתו דומה לקפאין, אך בעוצמה רבה יותר, שמתקרבת לזו של סמים ממריצים דוגמת אמפטמינים.
מחקר שנערך בארה"ב, שעשה שימוש בהדמיות דיגיטליות של המוח, העלה שריטלין מגביר את רמתו של המעביר העצבי דופמין במוח. החוקרים מעריכים שהריטלין מגביר את שחרור הדופמין ובכך משפר את יכולת הריכוז והמיקוד