אושרה רפורמת הפרגולות: "צעד להוזלת הדירות"
הממשלה אישרה את הצעת שר הפנים, גדעון סער, לרפורמה בתכנון ובנייה המכונה "רפורמת הפרגולות". סער: הרפורמה תוריד את העומס מוועדות התכנון ותאפשר הגדלת מלאי הדיור. רה"מ נתניהו: אחת הדרכים להפחית את מחירי הדיור בישראל
הממשלה אישרה היום (א') פה אחד את הצעת שר הפנים , גדעון סער, לרפורמה בתכנון ובנייה . מאוחר יותר הערב אושרה ההצעה פה אחד גם בוועדת השרים לענייני חקיקה. שמה של הרפורמה, שזכתה לכינוי "רפורמת הפרגולות", נובע מהתמקדותה בניסיון לזרז הליכי תכנון לעבודות בנייה קטנות ונקודתיות כמו הוספת פרגולה, בניית ממ"ד, סגירת מרפסת, תוספות בנייה של עד 25 מ"ר ועוד.
- "רפורמת הפרגולות" מגיעה לאישור הממשלה
- המועצה הארצית אישרה את "רפורמת הפרגולות"
- סער מציע: מרפורמת המרפסות - לפרגולות
עם אישור הרפורמה בממשלה אמר סער כי "זהו צעד ראשון חשוב בשינוי פני מערכת התכנון והבנייה במדינה. הרפורמה נועדה להקל על אזרחי ישראל, והיא שמה דגש על הסרת חסמים, קיצור לוחות זמנים, צמצום הבירוקרטיה והפחתת הריכוזיות במערכת התכנון".
תזכיר החוק גובש במהלך החודשים האחרונים תוך עבודת מטה משותפת של משרד הפנים ומשרד ראש הממשלה. שר הפנים הודה בתחילת הישיבה לגורמי המקצוע במשרד הפנים ובמינהל התכנון ולמנכ"ל משרד רה"מ, הראל לוקר, שליווה את התהליך וסייע במחלוקות שהתעוררו במהלך גיבוש הרפורמה.
לדבריו, "הורדת העומס מעבודת הוועדות המחוזיות, תאפשר להן לעסוק בתוכניות משמעותיות שיש להן השפעה גדולה על היכולת לייצר מלאי תכנוני של יחידות דיור. ליצירת מלאי תכנוני משמעותי של יחידות דיור יש השפעה בכיוון של ירידת מחירי דיור".
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר בפתח ישיבת הממשלה כי "אנחנו מביאים להחלטה את הרפורמה בתכנון ובבנייה - אנחנו רוצים לפשט את התהליכים האלה, לקצץ בביורוקרטיה, לקצר לוחות זמנים, ולצורך כך שר הפנים מביא היום רפורמה ברפורמה".
עוד הוסיף נתניהו כי מדובר ברפורמה משופרת ומצומצמת וכי הרפורמה מהווה את "אחת מהדרכים המרכזיות להפחית את מחירי הדיור במדינת ישראל, או לפחות ליצור מגמה הפוכה למגמת ההתייקרות - והדבר הזה הוא חיוני".
משפרים את רמת השירות?
הרפורמה קובעת כי לרשויות התכנון תינתן מסגרת זמן של 45 יום לדון בבקשה להיתר בנייה בנושאים כמו תוספות בנייה קטנות וסגירת מרפסת, ואם לא תתקבל החלטה יינתן אישור אוטומטי לאחר 45 יום. כמו כן, תבוטל לחלוטין הדרישה להיתר בנייה בעבודות כמו הקמת סוכך ופרגולה או גידור.
בנוסף, כוללת הרפורמה צעדים שמטרתם לשפר את רמת השירות המוענק לאזרחים המבקשים היתרי בנייה. מוצע כי תוקם מערכת מקוונת להגשת בקשות להיתרי בנייה וכי יוקמו "מכוני רישוי" שבהם יוכל אזרח להוציא את כל האישורים הרלוונטיים (ועדת תכנון, מכבי אש, פיקוד העורף, משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה) במקום אחד.
לצד מסגרת הזמן של 45 יום לאישור תוספות בנייה קטנות, יקבעו לוחות זמנים קשיחים לכל הליכי התכנון והאישור בוועדות. לוועדה מקומית יוקצב זמן של מקסימום שנה לדיון בתכנית רגילה ו-8 חודשים לדיון בתכנית מצומצמת. לוועדה מחוזית יוקצב זמן של 18 חודשים לתכנית רגילה ושנתיים לתכניות מתאר ותכניות כוללות לישובים.
במקביל, תפעל הרפורמה להעברת סמכויות מהוועדות המחוזיות לועדות המקומיות, על מנת להקל את העומס על הוועדות המחוזיות ולאפשר להן להתרכז בעמידה ביעדי התכנון שהציבה הממשלה (80 אלף דירות מתוכננות עד סוף 2014) על מנת לגרום להורדת מחירי הדיור. מטרת המהלך היא לשחרר את צוואר הבקבוק שנוצר בעומס רב בעבודת 6 ועדות מחוזיות, שמעניקות שירותי תכנוני לכ-2.5 מיליון משקי בית, ולבזר את הסמכויות ל 123 ועדות מקומיות.