אחרי חידוש המו"מ: חוק חדש יחול ביו"ש
הצעת חוק שאושרה היום בוועדת השרים קובעת שחוק עבודת נשים יחול גם מעבר לקו הירוק. יוזמת החוק, ח"כ סטרוק: "זכויות נשים אינן עוצרות בקו הירוק"
כשברקע הודעתו של מזכיר המדינה, ג'ון קרי, על חידוש השיחות עם הפלסטינים והזעם בימין בעקבות דיווחים על הקפאת בנייה אפשרית, מציגה היום ממשלת נתניהו עמדה ברורה ותקדימית בקדנציה זו לגבי המצב ביהודה ושומרון.
בצהריים (יום א') אישרה ועדת השרים ברוב של שבעה תומכים מול מתנגדת אחת, שרת הבריאות יעל גרמן מ"יש עתיד", את הצעת החוק של ח"כ אורית סטרוק מהבית היהודי, ולפיה חוק עבודת נשים יוחל גם ביהודה ושומרון. מדובר בצעד שאמנם הוא לא נדיר, אך בעייתי בשל העיתוי של חידוש המשא-ומתן עם הפלסטינים.
עוד בחדשות:
אם שכולה: "אסור שמשפחת רוצח בני תראה אותו"
פרס נועד עם יחימוביץ': "יש לאחד כוחות"
הרעלת הילדים בהודו: חומרי הדברה נמצאו באוכל
על פי הצעת החוק, נשים העובדות אצל מעסיקים ישראלים ביהודה ושומרון, תהיינה זכאיות לכל ההגנות הקבועות בחוק במקרים בהן תאלצנה להיעדר מהעבודה בשל חופשת לידה, שמירת הריון, אימוץ או טיפולי פוריות. החוק, כך על-פי ההצעה, יחול על נשים ישראליות ופלסטיניות כאחת.
כיום חוקי המדינה אינם חלים בשטחי יהודה ושומרון שנתונים לצו אלוף. גורמים בוועדת השרים אמרו כי מדובר בהצעת חוק בעייתית, שככל הנראה תגרור גם הגשת עתירות לבג"ץ. בכל מקרה, כעת תעבור ההצעה להליכי חקיקה בכנסת, בתמיכת הקואליציה.
בדברי ההסבר להצעת החוק נמסר כי "תחולתו של החוק הקיים מצומצמת לשטחה הריבוני של מדינת ישראל ואינה חלה על האזרחים הישראלים המתגוררים ביהודה ושומרון. בשל כך נרמסות זכויותיהן של נשים באזורים אלה, ואלה אינן יכולות ליהנות מהזכויות שהמחוקק ביקש להעניק להן. הצעת החוק מבקשת להחיל את חוק עבודת נשים על כל סוג יחסי העבודה המתקיימים בישראל, בתוך הקו הירוק ומחוצה לו ולמנוע בכך מצב בו מופרות זכויותיהן של נשים, בין אם המדובר בעובדות בעלות אזרחות ישראלית ובין אם מדובר בעובדות בעלות אזרחות אחרת ובלבד שהעבודה מתבצעת עבור מעסיק ישראלי".
ח"כ סטרוק אמרה בעקבות האישור בוועדת השרים: "אישור החוק הוא הפעולה הנורמאלית והראויה, המכירה סוף סוף בעובדה שלא ייתכן שזכויות אדם בכלל, וזכויות נשים בפרט, ייעצרו על הקו הירוק. וכמו שאמר לפני פחות משבוע ראש הממשלה: 'לא יעלה על הדעת לפגוע בזכויותיהם של מאות אלפי אזרחי ישראל תושבי יהודה ושומרון'".
הצעת החוק התגבשה לפני כמה חודשים לאחר שלח"כ סטרוק פנתה תושבת השומרון שפוטרה מעבודתה כמטפלת כשהייתה בהריון. לדברי ח"כ סטרוק, היא פנתה למשרד הכלכלה האמון על אכיפת 'חוק עבודת נשים' הבא למנוע מצב שכזה. על פי חברת הכנסת מהית היהודי, נענתה בתשובה מהמשרד שנפתלי בנט עוד בראשו ש"פנייתך נסגרה מחוסר סמכות בחוק עבודת נשים מעבר לקו הירוק".
הצעת החוק של סטרוק נועדה לפתור את הנושא והיא תחול גם על אישה פלסטינית העובדת אצל מעסיק ישראלי ביהודה ושומרון.