הליגה הערבית: זו ההזדמנות האחרונה לשלום
סגן מזכ"ל הליגה הערבית אמר כי הערבים מטילים ספק בכוונות הישראליות, "בשל הסחבת והמו"מ העקר עד כה". הנשיא פרס אופטימי: "מאמין שאבו מאזן יהיה אבי המדינה הפלסטינית"
סגן מזכ"ל הליגה הערבית לעניינים הפלסטיניים, מוחמד סביח, אמר הערב (יום א') כי "הליגה הערבית תהווה רשת ביטחון מדינית עבור הצד הפלסטיני, אם הוא יסכים ללכת למשא ומתן עם ישראל". הוא הוסיף כי בליגה הערבית רואים באופן חיובי את המהלכים של מזכיר המדינה האמריקני, אך באותה נשימה מטילים ספק בכוונות הישראליות. "אי האמון המוחלט של הליגה הערבית בצד הישראלי נובע מהסחבת והמשא ומתן העקר בשנים הקודמות".
המשא-ומתן המדיני - כתבות אחרונות
איראן נגד המו"מ: ישראל לעולם לא תסיים הכיבוש
אם שכולה: "אסור שמשפחת רוצח בני תראה אותו"
משפחות המחבלים אופטימיות: 'מתפללים ומקווים'
הוא ציין גם כי "רבים בממשלת ישראל לא רוצים את יוזמת השלום הערבית. הליגה הערבית עוקבת אחר עמדתה של ישראל כדי שהיא לא תגיע למצב שבו היא חפצה, שהוא חידוש המשא ומתן לשם המשא ומתן". לדבריו, "המשא ומתן הזה עלול להיות ההזדמנות האחרונה להחיות את תהליך השלום שנמצא בקיפאון".
במקביל, התייחס הערב נשיא המדינה שמעון פרס לחידוש המשא ומתן. בסעודה בבית הנשיא לרגל סיום צום הרמדאן, אמר הנשיא: "בעזרת אללה יתחדש המשא ומתן. אני יודע שיש אנשים שאומרים שלא ייצא מזה שום דבר. אני אומר שייצא. המצב כיום שונה מבעבר, העולם הערבי נמצא בשינוי עמוק, הוא רוצה להתחבר לעולם החדש. ההתרחשויות האלה מחייבות שינוי מצב והגענו למצב כזה שאין יותר תועלת במלחמה ובטרור. אני חושב שהטרוריסטים שרוצים לפגוע בנו פוגעים בעמם".
הנשיא פרס שיבח את ראש הממשלה בנימין נתניהו ואת הנשיא הפלסטיני אבו מאזן. על אבו מאזן אמר: "לפי דעתי הוא יהיה האבא של המדינה הפלסטינית, כל כך הרבה שנים אחרי ערפאת. הוא יהיה אבא של מדינה פלסטינית מודרנית, שיש בה מזון, רפואה ושמחה. אני רוצה לשבח את ראש הממשלה, שקיבל החלטה אמיצה ולא פשוטה. כולנו כאן מכירים את העניינים, לא קל לנהל קואליציות. יש כל הזמן התנגשויות". הוא גם שיבח את מזכיר המדינה ג'ון קרי.
פרס הוסיף כי המשא ומתן חייב להצליח מפני שאין אלטרנטיבות אחרות. "בלי שלום אי אפשר יהיה להתקיים. הכלכלה כבר לא שייכת רק לעם, אלא לעולם. העולם לא יתמוך בכלכלה שמשלמת ותומכת בטרור", אמר נשיא המדינה לאחר הארוחה לשבירת הצום. "אני יודע שיש אנשים שמטילים ספק, אל תשמעו להם, יש נאומים שעושים רעש - אל תקשיבו להם. לא הם אומרים את האמת - האמת אצלנו בלב. יש רק אמת של שלום ושיתוף פעולה. אני חושב שבימים הקרובים תהיה הפגישה הראשונה, יהיו דברים טכניים, אבל יצאנו לדרך. הרוב הדומם הוא בעד מול אלה שמרימים קול נגד. אני מקווה שבחג החשוב הזה אנחנו עושים דרך חדשה, צעד ראשון אל עתיד גדול".
שיחות בוושינגטון
במסגרת התנאים המוקדמים למשא ומתן, סוכם שישוחררו 82 פלסטינים שנעצרו לפני הסכמי אוסלו. השחרור יתבצע בארבע פעימות: הגל הראשון יתרחש בתחילת החודש השני של השיחות, ולאחר מכן ישוחררו אסירים נוספים מדי חודשיים – בהנחה שהמשא ומתן יימשך. בנוסף, האמריקנים אמורים להזרים כספים לפרויקטים כלכליים באזורי A ו-B.
לדברי גורמים מדיניים, לא צפויה שום הצהרה בנוגע לקווי 67'. כמו כן, ישראל מתנגדת לבנייה בשטחי C. הגורמים גם מתעקשים שבשלב זה לא מתוכננת הקפאה, אולם אם המשא ומתן יתקדם ברצינות יתכן שינוי בסוגיה הזו.
למשא ומתן הוקצבו תשעה חודשים שבסיומם יש להגיע להסכם, אולם גורמים מדיניים בכירים עדיין ספקטיים לגבי כוונותיו של אבו מאזן. "נראה אם הוא רציני כשבמהלך המשא ומתן נעסוק בנושאים שנוגעים להפסקת ההסתה, לסופיות הסכסוך, לפליטים. נראה אם יש כוונה רצינית לסיים את הסכסוך ולשים קץ התביעות במשא ומתן".
קרי הכריז בשישי בערב בעמאן על חידוש המשא ומתן לשלום, בתום מסע דילוגים אינטנסיבי בן כמה חודשים במזרח התיכון. הוא מסר כי ציפי לבני, השרה האחראית על המשא ומתן מטעם ישראל, השליח המיוחד של ראש הממשלה יצחק מולכו והנציג הפלסטיני סאיב עריקאת צפויים להיפגש בוושינגטון כבר בימים הקרובים. בהמשך יעברו השיחות לדרג של נתניהו ואבו מאזן.
תנועת חמאס השולטת ברצועת עזה התייחסה כבר בליל ההכרזה על חידוש המשא ומתן בביטול להודעתו של קרי, ותקפה את אבו מאזן: "אין לו שום סמכות לנהל משא ומתן בשם העם הפלסטיני בנושאים מהותיים". דובר התנועה סמי אבו זוהרי הבהיר חד-משמעית בדבריו לסוכנות הידיעות הצרפתית, כי "חמאס דוחה את ההכרזה". גם דובר ממשלת חמאס איהב א-רסין הוסיף כי העם הפלסטיני "לא יקבל משא ומתן שינוהל מטעמו מבלי שייתן מנדט לכך".
Read this article in English