מהומות הבורקה בצרפת: מוסלמים שרפו מכוניות
בלילה שני של אירועים אלימים בעקבות קנס לאישה מוסלמית שעטתה "בורקה", כיסוי הגוף המסורתי המכסה את כל גופה של האישה המוסלמית, הועלו באש 20 מכוניות ושוטרים הותקפו. המשטרה נשארת בכוננות מוגברת בפרברי פריז
שוטרים צרפתים ערכו היום (א') סיורים מוגברים בפרברים שממערב לפריז, אחרי שורה של הצתות מכוניות ואחרי תקיפת תחנת משטרה על-ידי מוסלמים, בעקבות קנס שהוטל על אישה שלבשה בציבור את ה"בורקה", הבגד האיסלאמי המסורתי שנועד לכסות את גוף האישה מטעמי "צניעות".
עוד חדשות מהעולם :
- הרעלת הילדים בהודו: חומרי הדברה נמצאו באוכל
- הפלישה ממאדים: הווירוס הגדול בעולם - מהחלל
- ממתק תמורת פיגוע. כך מגייס הטליבאן ילד-מחבל
- עידן חדש בבלגיה: המלך אלברט נפרד מהכתר
הרשויות בצרפת עדכנו הערב שכ-20 מכוניות הועלו בלילה החולף באש וארבעה בני אדם נעצרו, במה שהיה הלילה השני למהומות. שר הפנים, מנואל ואלס, אמר כי אירועי הלילה החולף התרחשו בעיקר בעיירה אלנקור. ליל המהומות השני נראה אינטנסיבי פחות וכלל פחות מעורבים במעשי אלימות, לעומת הלילה שבין שישי לשבת, אז התעמתו כ-250 איש עם המשטרה בעיירה טראפס הסמוכה. למרות זאת, שר הפנים התעקש בהודעה שפרסם כי המשטרה תמשיך לגלות נוכחות מוגברת באזור גם הלילה כדי לוודא שהשקט חוזר לאזור.
האלימות בפרברי צרפת החלה כאמור בלילה שבין שישי לשבת, כשצעירים מוסלמים צבאו על תחנת משטרה. הם עשו זאת בעקבות אירוע שבו קנס שוטר אישה שלבשה בורקה בניגוד לחוק הקיים במדינה זה שנתיים וחצי, ואוסר על נשים לעטות רעלות המכסות את גופן. בעקבות הקנס, תקף בעלה של האישה את השוטר ונעצר. המפגינים יידו אבנים ובקבוקי תבערה לעבר התחנה, ובמהומות נרשמו פצועים ועצורים.
מהומות היומיים האחרונים מזכירים לצרפת את אלה שאירעו בשכונות הנחשלות ברחבי המדינה בשנת 2005. באותם ימים פרצו המהומות בעקבות מותם של שני נערים, שהתחשמלו למוות בשעה שנמלטו מהמשטרה. המוני מהגרים ובני מהגרים ברחבי המדינה, רבים מהם צעירים מובטלים ממשפחות עניות, תקפו אז מוסדות ציבור ומוסדות פרטיים והתעמתו עם שוטרים במשך ימים ארוכים. אף שממשלת צרפת הקצתה כספים רבים לפרויקטים בניסיון לפתור את הבעיות שנתפשו כגורם לאותן מהומות, המתח ברחוב הצרפתי ממשיך לבעבע.
ממשטרת צרפת נמסר כי הלילה האחרון היה בתחילתו שקט ודבר לא קרה, "אלא שבחלק השני של הלילה הופיעה בשטח קבוצה קטנה של אנשים. כ-50 מתפרעים היו מעורבים במהומות, הם החלו להתעמת עם שוטרים והציתו מכוניות, פחי אשפה ורכוש ציבורי". לפי המשטרה, המתפרעים גם יידו בקבוקי תבערה לעבר שוטרים. היום הוצבו שוטרים מחוץ לתחנת המשטרה שבה החלה האלימות ביום שישי בלילה. בטראפס הוצתו מחסן וציוד גינון, והרשויות שם מנסות להבין אם יש למעשים האלה קשר למהומות הבורקה.
שר הרווחה של צרפת אמר היום כי הרשויות ימקדו את מאמציהן גם במניעת מעשי אלימות נגד מוסלמים. שני בני אדם נידונו החודש לחודשיים מאסר אחרי שאיימו בסכין על אישה מוסלמית שעטתה רעלה. "נפעל ביד קשה נגד אלה התוקפים נכסים ציבוריים", אמר, "אבל גם נגד אלה המבצעים מעשים גזעניים ואיסלאמופוביים".
צרפת, המקפידה על הפרדת הדת מהמדינה, אישרה לפני כשלוש שנים חוק האוסר על עטייה בפומבי של רעלה המסתירה את הפנים והגוף. החוק קובע כי נשים שיעטו בורקה בציבור ייקנסו ב-150 אירו או יידרשו לעבור השתלמות בעקרונות האזרחות של הרפובליקה הצרפתית. סעיפי החוק קובעים גם כי אדם שיכריח אישה לכסות את פניה בציבור יהיה צפוי לעונש מאסר מקסימלי של שנה ולקנס בסך 30 אלף אירו - ואף
כפול מכך כאשר מדובר בקטינה.
התחזית הייתה אז כי רק 2,000 נשים צרפתיות יושפעו מהחוק, שספג ביקורת חריפה. תומכיו טענו כי הוא נועד לשמר את עקרון החילוניות המהווה אחד מיסודות הרפובליקה, ומתנגדיו טענו מדובר במהלך פופוליסטי, בשל מספרן המצומצם של הנשים שיושפעו ממנו.
"כיסוי הפנים, בין אם מרצון או בין אם בכפייה, נוגד את הסדר הציבורי", אמרה אז שרת המשפטים של צרפת באותם ימים, מישל אליו-מארי. "אם הדבר נעשה בכפייה, יש כאן משום פגיעה בכבודה של האישה. אבל גם כשהיא מכסה את פניה מרצון, היא מדירה עצמה מהכלל ומתנערת מכלל היסוד של הרפובליקה, הקובע כי כל האזרחים משלבים ידיים למען הכלל".