שתף קטע נבחר

 

סוכר בהסוואה: לא תאמינו באילו מזונות הוא קיים

מתברר שסוכר נמצא במזונות רבים, גם כאלה שלא היינו חושדים בהם, כמו קטשופ, רטבים שונים ואפילו טחינה. דיאטנית קלינית מסבירה: איך נדע כמה סוכר נמצא באוכל שלנו וכמה מומלץ לצרוך ממנו כדי לא לפגוע בבריאות?

איך לאכול בריא ולהימנע מלאכול סוכר: מקורות הסוכר במוצרי המזון הם רבים. פרוקטוז, לקטוז, עמילן וגם הסיבים הם סוג של סוכר אשר מתעכל חלקית בגוף, מצוי בירקות, בפירות ובמוצרי הדגן המלאים ומסייע בין היתר לפעילות תקינה של מערכת העיכול.

 

 

בצריכה עודפת עלולים הסוכרים במזון להיאגר כשומן בגוף. הלקטוז, סוכר החלב המצוי במוצרי החלב השונים, עלול לגרום לרגישות רבה באזור הבטן ולנפיחות לא נעימה. העמילן, סוכר מורכב המצוי בדגנים, בתפוחי אדמה, בבטטה ובקטניות, ידוע גם כסוכר המתפרק לאט בגופנו ונותן תחושת שובע לאורך זמן.

 

עוד כתבות

 

איפה לא היינו מצפים למצוא סוכר?

הסוכר המפורסם ביותר הוא הסוכר הלבן שמצוי על שולחננו. שמו של הסוכר הנו סוכרוז והוא מופיע הן כמוצר נפרד והן במוצרי מזון רבים.

 

כיום מוסיפים סוכר אשר מצוין כמרכיב ברשימת המרכיבים. דוגמה לכמה מהם: במיצים, ברטבים כמו סויה, אלף האיים, צ'ילי, טריאקי, קטשופ, בחלק מסוגי הטחינה והטחינה גולמית בעיקר בטחינה מתובלת.

 

בנוסף, הסוכר נמצא בחטיפי אנרגיה, ביוגורט מסוגים שונים תחת הכותרת "מתיקות מעודנת" ובלחמים המכילים סוכר בנוסף לעמילן שממנו הלחם מורכב.

 

הסוכר מקנה למוצר את טעמו המתוק וכן מסייע ביצירת צבע שחום. פעמים רבות לחם כהה נראה כך כי הוסף לו סוכר ולא משום שהוכן מקמח מלא.

 

גם כשאנו בוחרים להמתיק את מזונותינו ממקורות אחרים פרט לסוכר, דוגמת סילאן, מייפל ודבש, אנו מוסיפים לו סוכר. לרוב נוכל לזהות את המוצר האמיתי על פי המחיר: סילאן שיכיל רק סוכר תמרים יהיה יקר יותר מסילאן שהוסף לו סוכר כמו מייפל ודבש.

 

האם יש משמעות למיקום הסוכר ברשימת המרכיבים?

המרכיבים ברשימה על גבי תוויות המזון מצוינים בסדר יורד לפי מינונם, כלומר המרכיב שנמצא בכמות הרבה ביותר יופיע ראשון והמרכיב שמצוי בכמות הנמוכה ביותר יופיע אחרון.

 

לרוב במוצרים שיש בהם סוכר, הסוכר יופיע במקום השני או אפילו כבר במקום הראשון, מה שמעיד על כמותו הרבה במוצר. שימו לב לטבלאות שוקולד שבהן היינו מצפים שהקקאו יופיע כמרכיב עיקרי ועדיין בחלק מהשוקולדים הסוכר מופיע במקום הראשון.

 

סוכר בתחפושת

סוכר מופיע ברשימת הרכיבים הן בשמו המוכר "סוכר" והן בשמות נוספים כמו מלטודקסטירן, סירופ סוכר, גלוקוזה, עמילופקטין, עמילן תירס, HFCS שהינו סוג של פרוקטוז עם עמילן תירס ועוד.

 

דוגמה למוצר כזה הינו חטיף אנרגיה המכיל בין יתר מרכיביו סוכר, גלוקוזה, סירופ סוכר, סירופ סוכר חום, עמילן תירס ובמילים אחרות: סוכר, סוכר, סוכר ועוד סוכר, וזאת מבלי שציינתי את המרכיבים חיטה מלאה, אורז ואבקת מי גבינה שמכילים את סוכר העמילן וסוכר החלב.

 

ומה עם מוצרים "ללא סוכר"?

מוצרים שמצוין על גבי אריזתם כי אין בהם סוכר וטעמם עדיין מתוק, מכילים לרוב ממתיקים מלאכותיים. עם זאת ישנם מוצרים מסוג זה שבהם הסוכר יכול להסתתר כסוכר כוהלי דוגמת סורביטול ומלטיטול, שהם סוכרים בעלי טעם מתוק ופחות קלוריות מסוכר לבן.

 

אז מה כן? מוצרי מזון המכילים את הסמל "איל" הנראה כמגן דוד אדום אינם מכילים תוספת סוכר על צורותיו, אך אם מדובר בלחם, הקמח עצמו מכיל עמילן המתפרק בסופו של עיכול לסוכר.

 

מומלץ לעקוב אחר תוויות המזון ולבדוק את מינון הסוכר בו. זכרו שגם מוצר שנראה תמים ובריא לכאורה עלול להכיל סוכר או סוכר בתחפושת.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית B.Sc ומאמנת כושר .





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כמה פירות כדאי לאכול כדי לא להגזים עם הסוכר?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים