שתף קטע נבחר

שווקים אקזוטיים: משקיעים פונים לאפריקה ואסיה

משקיעים אמריקאים שלהוטים למצוא מדינות עם צמיחה מהירה, פונים למדינות כמו פקיסטן, וייטנאם או קטאר, על רקע ההאטה בשווקים מתעוררים כמו ברזיל, הודו וסין. ההזדמנות עולה על חששות מסיכונים כמו הלאמות, מלחמות או הפיכות

בולגריה, איחוד האמירויות ופקיסטן. לוח זמנים של מטייל משוגע, או לוקיישנים של מותחן ריגול? אף אחד מהם. אלו המדינות עם שוקי המניות מהטובים ביותר בעולם השנה. "שוקי הספר" (frontier markets), בעיקר באסיה ובאפריקה, משכו אליהם משקיעים אמריקאים הלהוטים למצוא מדינות עם צמיחה מהירה, על רקע ההאטה המשמעותית בצמיחה בברזיל ובשווקים מתעוררים אחרים.

 

"המקומות האלו עשויים להפחיד אנשים", אומר רוס קוסטריץ', אסטרטג השקעות עולמיות בענקית ניהול הכספים BlackRock. "אך אלו המדינות שרושמות את הצמיחה המהירה בעולם", לדבריו. "גם ברזיל וסין היו מקומות מפחידים בשנות ה-90".

 

לשוקי הספר יש מכנה משותף רופף, אך קיים: הם קטנים, צומחים במהירות וחלקם, כמו כוויית וקטאר, מתקיימים במדינות עשירות. רבים מהם היו סגורים כלפי העולם וכעת פותחים לאט את הדלת להשקעות מבחוץ.

 

הודות לצמיחה הכלכלית המהירה, מדד "שוקי הספר" של MSCI רשם צמיחה של 22% ב-12 החודשים האחרונים לעומת 3% במדד השווקים המתעוררים.

 

הפיתרון לחששות: פיזור סיכונים

השקעה במדינות ספר יכולה להיות מסוכנת: הלאמות מסיביות, מלחמות והפיכות הן עניין שבשגרה במדינות כמו ארגנטינה, לבנון, פקיסטן וחוף השנהב.

 

אולם העלייה בשווקים אלה גוברת על חששות המשקיעים. על פי EPFR Global, הם הזרימו מתחילת השנה כספים בשוקי הספר עד לרמה של 3 מיליארד דולר, פי 3 מבשנה שעברה. 

 

חטיבת הבנקאות הפרטית של וולס פארגו, המנהלת 170 מיליארד דולר, הוציאה בחודש שעבר כספים מברזיל, סין והודו והשקיעה אותם במדינות כמו פקיסטן ווייטנאם. אחת הסיבות המרכזיות היא שהשווקים האלו מבודדים מהבעיות שמעיבות על המדינות הגדולות יותר, הסביר שון לינץ', אסטרטג השקעות בוולס פארגו.

 

בעבר הלא רחוק, אותם מאפיינים משכו את המשקיעים לשווקים המתעוררים, כמו ברזיל, סין והודו, שהחלו לרשום לאחרונה האטה בצמיחה, והושפעו מזעזועים כלכליים במדינות מתעוררות אחרות. מדינות הספר, לעומת זאת, לא מושפעות אחת מהשניה.

 

עם זאת, כלכלה צומחת לא תמיד מוכיחה את עצמה למשקיעים, אומר כריסטיאן דסגליס, מנהל ניהול הנכסים הגלובליים של HSBC. לדבריו, "חלק מהמדינות ירשמו הצלחה כלכלית אבל השווקים ירשמו ביצועים גרועים, וההיפך".

 

זו הסיבה המרכזית לכך שהמשקיעים אומרים שהם נמנעים מהשקעה במדינת ספר אחת בלבד, מחשש לאירועים שליליים. לכן, משקיעים קונים לרוב חשיפה קטנה לכל אחד מהשווקים, ומפזרים את ההימורים על פני אפריקה, אירופה ואסיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים