עמידה חופשית: מגלגלים דפי אורז בכל טוב
מיכל וקסמן חוזרת מלאת התרגשות מביקור במחנה קיץ ומגלגלת לעצמה ארוחה מהירה ומשמחת: עלי אורז דקיקים ושקופים שעוטפים קולקציה צבעונית של ירקות ודגים או מה שיש במקרר
המתבגר במחנה קיץ של הצופים. פעם ראשונה יצא לחמישה ימים שלמים בלי הבית, המיטה, מזגן, שירותים נקיים ואוכל של אמא.
עוד בערוץ האוכל:
לקראת ביקור הורים אני מתמלאת התרגשות ומתכננת בקפידה מה להכין ואיך לסחוב שיישאר קר או חם. יהיה מקום בצידנית? אולי אביא את הגזיה הגדולה של הטיולים לחימום? כמה להכין? אולי יהיו חברים שהוריהם לא יוכלו להגיע ובטח שצריך להאכיל גם אותם? קציצות עם שעועית של סבתא עליזה, פסטה בולונז , שניצלים טריים, לזניה שרק יצאה מהתנור? גם וגם וגם? "נראה לך אמא? תביאו מקדונלדס!", הוא גודע בהחלטיות את פנטזיות ההאכלה שלי. מקדונלדס איט איז.
10:00 בבוקר, סניף יקנעם. כל השכונה מצטיידת בשקיות מדיפות ריחות של טיגון קלוקל. מפלסים דרכנו בשבילי עפר מאובקים, בואך יער הזורע. פיפי אחרון בשולי הדרך שלא נזדקק חלילה לשירותיהם של השירותים הכימיים. כמו במבצע צבאי מתמלאים מגרשי החנייה, ורכבת קרקעית של אוטובוסים משנעת הורים על חבילותיהם אל ליבו של המחנה.
על שביל הכניסה מחכים המוני מתבגרים מחומצני בלורית וצהובי חולצה, חולקים חיבוק מהיר לאמא ואבא ועטים על משלוחי המקדונלדס כמוצאי שלל רב. הבראוניז שאפיתי בכל זאת בדקה התשעים מזכים אותי בחיבוק הדוק וגם בנשיקה מאובקת. "אוי אמא, כמה אני אוהב אותך". רק בשביל זה היה שווה לבוא עד כאן!
חייבת להודות שאני קצת מתרגשת. 28 שנים עברו מאז ביקורי האחרון במחנה קיץ. שמחה לגלות שלא הרבה השתנה. אבק, צרידות, סנדות, גאוות יחידה, מורל, שקי שינה, שכב"גניקים חתיכים והרבה חוויות קרביות. בלי מסכים (הבטריות דעכו מזמן) ופינוקים, בבריזה הצפונית שאין בה כלום מעומס החום התל אביבי, נדמה שהזמן עמד לרגע מריצתו וילדים חזרו להיות ילדים, כמו פעם.
השעה 11:30 והמק-רויאל, הצ'יפס הענק והקולה נעלמו כלא היו. גם בורקס התפוחי אדמה מהטורקי בכפר הירוק חוסל בעזרתן של מתבגרות מורעבות. מתבגר הבית וחברים נוספים פוזלים בתקווה אל הסל שבידי אבל חוץ משקית של כביסה אין בו כלום. בשנה הבאה אני לא מקשיבה להוראות ומגיעה עמוסת צידניות, גזיות וסירים! וגם שקית של מקדונלדס. ברור.
ספרינג רולס: אופציית סאמר מעולה
המתבגר כאמור במחנה, הנסיכה עד סוף השבוע בקייטנה משובחת והסלוקית עוברת ממזגן למזגן ומתעצלת לקום לרחרח מה מתבשל. רק אני לבדי כותבת ומשכתבת, מגיהה ועורכת. מנצלת כל דקה פנויה בימים שמאפשרים לי קצת יותר עצמאות ושעות עבודה מהרגיל.
בין לבין צריך גם לאכול משהו, רצוי טעים, מרענן ועז טעמים.
ספרינג רולס - המצאה אסיאתית גאונית בפשטותה: דפי אורז עגולים שרוככו במים עד שהפכו דקיקים וגמישים, מוכנים לעטוף בשקיפותם הנעימה חוטי ירקות וירוקים, אולי גם נתחים קרירים של דג ים נא או שרימפסים שהסמיקו קלות במים רותחים. את כל החבילה כולה טובלים ברוטב חמוץ-חריף-מלוח-מתוק. אוכלים עוד ועוד, כי אי אפשר להפסיק, ונשארים קלילים וחטובים. ארוחת קיץ מושלמת בלי להדליק את הגז.
למעטפת:
חבילת דפי אורז (להשיג על מדפי האוכל האסייתי בסופרמרקטים, ברשתות הטבע או במעדניות ומכולות מתמחות)
קערה גדולה (שקוטרה גדול מקוטרם של דפי האורז) מלאה במי ברז
מגבת מטבח נקיה לחה או ריבועים לחים של נייר מטבח רב פעמי
למילוי:
עלי מיקרו של צנוניות, אמרנט (ורודים ויפים), בזיליקום, אפונה, רוקט או מה שאוהבים
נבטי שעועית (הלבנים)
1 גזר חתוך למקלות דקיקים (ג'וליין)
1 מלפפון חתוך למקלות דקיקים (ג'וליין)
1 פלפל אדום מתוק, חתוך למקלות דקיקים
גבעולי אספרגוס דקיקים, חלוטים ל-5 דקות במים רותחים
גבעולי כוסברה
עלי נענע
עלים של בצל ירוק
פטריות אנוקי לבנות, קטנות ודקיקות
פלחי אבוקדו
קוביות טונה אדומה טרייה או שרימפס טריים מקולפים וחלוטים במים רותחים, עד שמחליפים את צבעם ומאדימים
לרוטב:
מיץ סחוט טרי מ-2-3 ליים (או לימון אם אין, אבל שווה להתאמץ להשיג כי עכשיו העונה)
3 כפות רוטב דגים תאילנדי
1 צ'ילי אדום טרי קצוץ גס
1 שן שום קצוצה גס
1 ס"מ ג'ינג'ר טרי מקולף וקצוץ גס
1 כף סוכר דקלים או סוכר חום עדין
קמצוץ מלח ים
מכינים את המילוי:
קוצצים ומכינים את כל חומרי המילוי בקעריות או בערימות על גבי קרש גדול.
מכינים את הרוטב:
- בעלי ומכתש שמים מלח, צ'ילי, שום, ג'ינג'ר וסוכר. כותשים עד לקבלת משחה גסה (אפשר גם בפולסים במעבד מזון, או בקיצוץ ידני פצפון).
- מוסיפים רוטב דגים ומיץ ליים או לימון ומערבבים היטב. שומרים בצד.
מכינים את דפי האורז:
- על משטח העבודה מכינים מגבות מטבח או ריבועי נייר סופג רב פעמי שהורטבו במים ונסחטו כך שנותרו לחים.
- ממלאים מים בקערה שקוטרה גדול מקוטרם של דפי האורז.
- שולפים מחבילת דפי האורז דף אחד דק וקשה ומכניסים אותו בזהירות לתוך המים שבקערה כשכולו מכוסה.
- ממתינים חצי דקה - דקה עד שדף האורז הופך רך ושקוף, כמו מדוזה שטוחה שצפה בקערה.
- מוציאים את הדף הרך מהמים. שומרים אותו מתוח על מנת שלא יתגלגל ויידבק לעצמו.
- פורסים את הדף על פני מגבת או נייר לחים, כך שיהיה מתוח וללא קמטים. מכניסים למים דף נוסף וחוזר חלילה (אפשר ליצור ערימה קטנה של דפים וביניהם שכבות של מגבות או ניירות לחים על מנת שלא ידבקו ולא יתייבשו, או למלא את הדף הראשון ובינתיים לזרוק דף נוסף להתרככות במים).
ממלאים ומגלגלים את דפי האורז לרולים:
- באחד מצידיו של דף האורז המונח לפניכם על משטח העבודה (פרוס על גבי מגבת או ריבוע נייר) יוצרים ערימת מילוי שרוחבה 4-5 ס"מ וגובהה בערך 2 ס"מ. שומרים על רווח של 2-3 ס"מ משולי הדף בכל כיוון.
- מסדרים את חומרי המילוי האהובים עליכם עד שמתקבלת ערימה ראויה של ירקות וירוקים. בראש הערימה, לכל אורכה, מפזרים קוביות דג או מניחים שרימפסים חלוטים.
- מגלגלים את השוליים הצרים שמשמאל לערימת המילוי מעליה, מגלגלים גלגול נוסף ומהדקים בעדינות. מקפלים פנימה את השוליים הרוחביים של הדף מעל ומתחת לערימת המילוי.
- ממשיכים לגלגל את הרול לאורכו ימינה עד שנוצר גליל שמן ומהודק היטב.
- חותכים את הרול לרוחבו לחצי או משאירים אותו שלם.
- טובלים ברוטב ואוכלים מיד.
לבלוג האוכל של מיכל וקסמן, מחברת רבי המכר "ארוחת ילדים" ו"טעמים ראשונים"
לכל הטורים של מיכל וקסמן