בעקבות בדיקת ynet: דורשים 'ועדת טירקל לרבנים'
רבנים, פוליטיקאים וחברים באסיפה הבוחרת את הרבנים הראשיים דורשים בדק בית יסודי וקביעת נהלים ברורים לקביעת המועמדים לרבנות הראשית: "נפוטיזם הוא שם המשחק, שרחוק מלהוסיף כבוד למוסד הרבנות"
בדיקת ynet אתמול (יום ב') העלתה שאלות רבות על הדרך שבה השיגו כמה מן המתמודדים את תעודת "הכושר" לרבנות, ועוררה סערה בקרב רבנים, פוליטיקאים וחברים באסיפה הבוחרת את הרבנים הראשיים. מבין תשעת המתמודדים על תפקיד הרב הראשי הבא, עלה כי רק ארבעה עברו את כל הבחינות בכתב בדרך לתואר "רב" ו"דיין", כמצופה ממי שעתידים לתפוס את המשרה הרמה, הכוללת גם את נשיאות בית הדין הרבני - תפקיד המקביל לזה של נשיא בית המשפט העליון.
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו >>
סגן השר לשירותי דת, ח"כ אלי בן דהאן, אמר כי המצב המתואר שבו מועמדים לתפקיד הרב הראשי הוסמכו לרבנות בתנאים מקלים יחסית, דורש "תיקון גדול", כהגדרתו. "המצב לא טוב, לא בריא ואני מקווה שהרבנים הראשיים הנבחרים יעשו לזה סוף".
לדבריו, יש לפרסם כללים ברורים: מי זכאי להסמכה, באילו תנאים, מה עושים כאשר ישנם ניגודי עניינים וקרבת משפחה, מי מאשר את התעודות ואיזה ניסיון נדרש למועמדים. בן דהאן הוסיף: "נשב עם הרבנים החדשים וננסה להגיע עמם לעקרונות. אני חסיד גדול של שקיפות. הכל צריך להיות גלוי וידוע וכלום לא מוסתר. שהכל יהיה מפורסם".
סעיפים ל"מקורבים לצלחת"
הרב והמשפטן משה קליין, הנמנה על 150 החברים הבוחרים את הרבנים הראשיים, אמר כי "מן הראוי שלקראת
הבחירות הבאות לרבנות תשב ועדה כדוגמת ועדת טירקל למינוי בכירים, שתעסוק במועמדותו של כל אחד מהמתמודדים, ותשקול פרמטרים נוספים שאינם תנאי סף בלבד". לדבריו, "בכך תמנע לזות שפתיים על מנת שהנבחרים לכס הרבנות הראשית לישראל יחלו את תפקידם נקיים וללא רבב, וכשאין מתגלגלות לפתחם שמועות מסוגים שונים ומשונים".
קליין, המשמש גם כרב המרכזים הרפואיים "הדסה" ורב שכונת כפר גנים בפתח תקווה, הדגיש כי אין בדבריו כדי להטיל דופי כלשהו במועמדים, "אלא הדברים נאמרים כעיקרון, על מנת שהמשרה הרמה של הרב הראשי תמומש עם מלוא טהרתה".
ח"כ ד"ר עליזה לביא ("יש עתיד"), החברה אף היא בגוף הבוחר, אמרה כי "הסעיף 'גדול בתורה' שמעניק פטור מבחינות, כבר הוכח ככזה שנועד בעיקר לאלה שמקורבים לצלחת ומשתייכים למפלגה הנכונה".
והיא הוסיפה: "מצער לראות שכמה מן המועמדים הבולטים לתפקיד הרב הראשי, שאמורים להוות דוגמה ומופת, השתמשו בסעיף זה, ולא עברו את בחינות ההסמכה כפי שנדרש מכולם. זוהי עוד דוגמה לשינוי היסודי שצריכה לעבור הרבנות הראשית והעומדים בראשה, בתקווה כי הרבנים שייבחרו ביום רביעי, יהיו כאלה שמבינים את גודל האתגר, ומסוגלים להוביל את השינוי המתבקש".
"נפוטיזם הוא שם המשחק"
סגנית שר התחבורה, ח"כ ציפי חוטובלי ("הליכוד ביתנו") הדגישה אף היא את הצורך "לבצע שינוי נהלים בכל הקשור למינויים, תפקידים ותארים", ואמרה כי "הממסד הרבני נמצא במשבר אמון ציבורי חריף. על הרבנות לבוא לקראת הציבור הכללי, ולקרבו לתרבות היהודית ולמורשת ישראל".
עו"ד ד"ר אביעד הכהן, בא כוחה של תנועת "נאמני תורה ועבודה", שעתרה נגד סמכות הרבנות לפטור מועמדים מבחינות, הבהיר כי "יש לאמץ מה שהצענו בעתירה: חובת בחינה אחידה לכולם, ללא יוצא מן הכלל, ושקיפות מלאה שתמנע שחיתות".
"נפוטיזם הוא שם המשחק שרחוק מלהוסיף כבוד למוסד הרבנות", אמר ח"כ איתן כבל ("העבודה"), והוסיף כי "אף שהעובדות העולות מן הכתבה אין בהן משום חשש לפלילים, לא ניתן להתעלם מהעובדה שמראית עין חשובה, וקל וחומר כשמדובר בבחירות לרב הראשי בישראל".
״התנועה לאיכות השלטון" מסרה בתגובה כי "דווקא אנשים שמקבלים תעודת רבנות, שמשמעותה היא כי ניתן להם הכוח להנהיג קהילה ולשפוט", צריכים לדאוג כי הדבר ייעשה "על פי נהלים ברורים, ובצורה שלא מעלה חשש למשוא פנים״
כל ארבעת ה"נסיכים" מבין המועמדים - בניהם של רבנים ראשיים לשעבר (הרב שמואל אליהו, הרב דוד לאו, הרב יצחק יוסף והרב יעקב שפירא) - קיבלו תעודת רב בתקופה שבה כיהנו אבותיהם בראשות המערכת המפקחת על ההסמכה, ורק אחד מהם עבר בחינה בכתב בדרך לרבנות. רב נוסף, רצון ערוסי, רבה של קריית אונו, הוכשר ב-1983 לכהן כרב עיר על בסיס פטור מבחינה, כגדול בתורה, והרב יהודה דרעי - רבה של באר שבע ואחיו של יו"ר ש"ס אריה דרעי - נבחן בשנת 1993, בעל-פה.
אתמול הודיע הרב אליעזר איגרא, חבר בית הדין הרבני הגדול, כי הוא פורש מהבחירות לתפקיד הרב הראשי האשכנזי. בכך ירד מספרם של המתמודדים שעברו את הבחינות בכתב לארבעה בלבד. הרב איגרא קיבל את ההחלטה לאחר ששוחח עם מקורביו והגיע למסקנה, שעל אף הכוח המשמעותי שצבר בגוף הבוחר, אין בו די כדי להכריע את הכף.