תערוכות עם ערך חברתי מוסף
מה התוצאות של קורס בו מאבטח, קבלן שיפוצים ערבי, ציירת רומנייה ועולה מאתיופיה מצלמים עם אלכס ליבק את לוד? איך ניתן להפוך את גינת לוינסקי למקום מגורים נעים יותר למבקשי המקלט? מה מושך את עיניהם של בעלי מוגבלות שכלית התפתחותית? וגם - מה עובר על בני בנוער בשעות הלילה בבירה? ארבע תערוכות שעוד לא ראיתם. הכניסה חופשית
תערוכת צילומים לרגל 5 שנים לפעילות עמותת "מחשבה טובה" בלוד.
התערוכה כוללת עשרות צילומים של העיר לוד, דרך עיניהם של כעשרים מתושביה, שנרשמו לקורס הצילום שהפעילה העמותה בעיר, בשיתוף העירייה והמשרד לקליטת עליה ומוקד קליטה. את הקורס העביר חתן פרס ישראל אלכס ליבק.
עמותת "מחשבה טובה", שהוקמה ב-2004 כדי לצמצם פערים חברתיים באמצעים טכנולוגיים, בחרה לציין 5 שנים לפעילותה בעיר לוד עם תערוכת צילומים מיוחדת של תושבי לוד, בוגרי קורס צילום של העמותה.
בנוסף לקורס הצילום, העמותה מפעילה בלוד ובערי פריפריה חברתית נוספות מרכזי מחשבים שנועדו לתת הכשרה מקצועית לאוכלוסייה ולסייע לה במציאת תעסוקה במקצועות טכנולוגיים. בין משתתפי קורס הצילום ישנם מאבטח, קבלן שיפוצים ערבי, ציירת רומנייה, עולים מאתיופיה ותושבי לוד אחרים.
"כשמנהלת מרכז בעמותת מחשבה טובה בלוד הזמינה אותי להדרכה במסגרת הקורס לצילום לא ידעתי דבר על חבורת הצלמים המתלמדים", מספר הצלם זוכה פרס ישראל אלכס ליבק.
"במשך הסיור המצולם שוחחתי עם חלקם והתרשמתי מהיוזמה והתעוזה. הסבירו לי שבעזרת הקורס הקצר הזה הם מתכוונים להכשיר את המשתתפים כך שיוכלו לעבוד ולהתפרנס מצילום אירועים. נבהלתי וספקות החלו לכרסם בי. לשמחתי הגדולה, כשהגיעו אלי התצלומים, אבן נגולה מעל ליבי. התצלומים יפים! האנשים מוכשרים ואין לי ספק שחלקם גם ימצאו עבודה בתחום".
פליצי’ה לאחו נולדה ברומניה ב-1950 עלתה לישראל ב-1987. אלמנה עם בן המתגוררת בלוד. פליציה מציירת כבר 20 שנים. כיום היא מצלמת להנאתה כתחביב והיא מביאה לצילום את הפרספקטיבה וזוויות הצילום שמשמשים אותה גם בציוריה.
דור חגג נולד בלוד ב-1985 . נשוי טרי. לפני מספר שנים החל להתעניין בתחום הצילום כתוצאה מחשיפה לתחום העיצוב. כיום סטודנט למערכות מידע, נוהג ללכת לכל מקום עם מצלמה.
עמותת מחשבה טובה הוקמה ב-2004 כדי לצמצם פערים חברתיים באמצעים טכנולוגיים באמצעות הקמה והפעלה של מרכזי מחשבים בקהילות בפריפריה החברתית בישראל. מרכזי המחשבים הקהילתיים נועדו להעניק ידע ומיומנויות בשימושי מחשב באמצעות קורסים המיועדים עבור מגוון רחב של גילאים.
- התערוכה "על מחשבות וצילומים בלוד" פתוחה לקהל הרחב, בכיכר קומנדו 1, עיריית לוד. טלפונים: 1-800-100-947, או 08-9279777.
"האוכלוסייה השקופה - חפרפרות אורבניות"
החוג לעיצוב פנים של המסלול האקדמי במכללה למינהל, משיק תערוכה חדשה במסגרת פרוייקט "תערוכת הגמר" של בוגרי החוג. 14 סטודנטים מציגים את הפתרונות היצירתיים והחדשניים לעיצובו מחדש של מתחם גינת לוינקי תוך התמודדות עם מצבם הפיזי הקשה של הפליטים המתרכזים בגינה. בין הצעותיהם: מרכזי תעסוקה, גני שעשועים, גני ילדים, בתי תרבות ותפילה בעבור הפליטים השוהים דרך קבע במתחם.
כל הפתרונות במרחב התת קרקעי חייבו את הסטודנטים להתייחס להיבטים אקלימיים דוגמת ניצול נכון של אור, אוויר, טמפרטורה, לחות ועוד. השימוש בחלל התת קרקעי, אפשר להוסיף התרחשות ציבורית ופרטית, שאינה משפיעה על הנראות של הגינה בפרט והעיר בכלל.
בין העיצובים של גינת לוינסקי שהציעו הסטודנטים:
"עבודת נמלים" מאת נגה פרוסק:
חלל שינה לאיחסון לפליטים - בהשראת מחילות נמלים. הפרויקט מכיל פתחי אור רבים שמרצדים בחלל עם שינוי כיווני השמש. המבנה מעניק לפליטים מקום להתקלח, להתרענן, לאחסן את חפציהם ולישון. חלל השינה הציבורי מלא בערסלי קן סרוגים המדמים בצורתם מחילות.
הערסלים מאפשרים בו זמנית שינה קומונלית אך גם פרטיות. הרצפה של חלל השינה גמישה ומאפשרת חוויה ייחודית של קלילות מרחבית ושבירת מוסכמות. הפרויקט משלב בין גיאומטריה ישרה ומינימליסטית לבין צורות רכות ואמורפיות.
Wonderland - מרחב לילדי הפליטים מאת רינת קירשנבוים:
מטרת הפרויקט הייתה ליצור מרחב המיועד אך ורק לילדים בגילאי 3-10. הכניסה למתחם נעשית דרך מדרגות לולייניות שמכניסות לאווירה אחרת, קסומה ונסתרת. בחלל תוכננו מקומות שינה, חדר אוכל, משחק, מקום להכנת שיעורים, ספריה ועוד.
"אין אנשים ללא זכויות בסיסיות. כמו שבחוקה האמריקאית לכל אדם יש זכות לרדוף אחרי האושר שלו, כך גם לכל אדם יש זכויות בסיסיות למזון, מחסה והגנה, גם אם הוא פליט או מהגר לא חוקי" מסבירה האדריכלית היידי ארד. "מתוך עמדה זו יצאנו לסטודיו. הסטודנטים עבדו מתוך ההכרה במורכבות העניין והפתרונות שלהם מתייחסים למורכבות היחסים בין המהגרים לתושבים המקומיים".
- התערוכה מוצגת בסטודיו דן רייזנר ברחוב ניצנה 11 יפו, עד ה-31/7. ללא תשלום.
צילום יום א'
תערוכת צילומים של חניכים מאגודת עמי בעלי מוגבלות שכלית התפתחותית ב- SCE המכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון בה מוצגים כ-60 תמונות, אוסף תצלומים של העיר באר שבע, שצילמו דיירי האגודה במהלך השנה האחרונה.
במסגרת החוג למדו הדיירים את עולם הצילום החל ממושגים טכניים בסיסיים וכלה ממיקוד ובחירת זוויות צילום מתאימות. במהלך החוג טיילו החניכים ברחבי העיר באר שבע וצילמו במבחר מוסדות ואתרים מרכזיים בעיר.
"התמונות המוצגות בתערוכה משקפות את המציאות האחרת ממנה מתבוננים החניכים", אומרת מאיה לבקוביץ', צלמת ומדריכת החוג. "מציאות הבאה מתוך רצון עז להתחבר לקהילה ולהיות חלק. במקומות בהם ביקרו חברי החוג, הם התקבלו בהרבה אהבה דבר הבא לידי ביטוי בצילומים עצמם".
במהלך לימודי הכרת המצלמה והבנה מה זה "זום אין" ו"זום אווט" - התבקשו החניכים לתפוס רגע מסוים מקרוב:
נתי -"הים של באר שבע".
ביום השואה הגיעה הקבוצה לבית הקברות כדי מהי מלחמה ומה גודלה. מילנה הצליחה להעביר בתמונה גודל של אסון שאומנם הוא נראה רחוק אך עדיין קרוב:
מילנה - "בית הקברות הבריטי".
- תערוכת "צילום יום א'" מוצגת בגלריית ג'ון שב-SCE המכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון, רחוב ביאליק פינת בזל בבאר שבע. פתוחה לקהל הרחב במהלך חודשי הקיץ, ללא תשלום.
"ובלילה"
פרויקט הגמר של בוגרת המחלקה לתקשורת חזותית בבצלאל, מיה יחזקאל. כשהייתה נערה, הסתובבה בכיכר ציון בירושלים בלילה, פגשה בניידות של עמותת על"ם ובמתנדבים המהווים אוזן קשבת לבני
נוער שנמצאים במרכז העיר בלילות.
בתהליך הקמת הפרויקט היא יצאה לכיכר ציון עם מחברת ודיברה עם מי שרצה לדבר. "הופתעתי מכמות הנערים והנערות שניגשו ורצו לספר את הסיפור שלהם", היא מספרת. "אחרי כמה חודשים בכיכר, הבנתי שרבים מבני הנוער איתם דיברתי חושבים שהם לבד בעולם, שאף אחד לא רואה אותם, ושכל מה שמתרחש בלילה נעלם, לדעתם, באור היום".
מטרת הפרויקט היא להעלות מודעות ולהציף את הנושא, ולכן החליטה יחזקאל "לצלק את הרחובות" ולהשאיר עקבות של לילה באור היום.
מרכז העיר ירושלים הוצף בכתובת גרפיטי של X ושם הפרויקט: ובלילה. בשלושה אתרים מרכזיים בעיר רוססו בכתובות גרפיטי עדויות של בני נוער. "המילים פוזרו על הקירות ועל המדרכות כך שבשעות היום אתה ממש דורך על מה שקורה בלילה".
ובלילה. מאיה יחזקאל
במקביל, הוקרנו סרטונים עם סיפורם של בני הנוער כשהם משוחקים ע"י שחקנים. הסרטונים הוקרנו ללא סאונד. עוברי האורח יכלו להתעלם מעדויות בני הנוער המוקרנות ברחוב, או לעצור, לשים אוזניות ולהקשיב.
- התערוכה "בלילה" מוצגת בקמפוס הר הצופים בצלאל, ירושלים תוצג עד 2.8.13 . שעות פתיחה:ימים א'-ה' 21:00-10:00, ו' 16:00-10:00.