הרב אסר על משפחה - תרומת האיברים בוטלה
צעיר בשנות ה-30 לחייו מת בעקבות הפרעת קצב פתאומית. בבית החולים הדסה ביקשו מרעייתו לתרום את איבריו - ולדבריהם היא הביעה את הסכמתה. אך בעיצומן של ההכנות להשתלה הודיעה המשפחה: הרב אסר עלינו לתרום - ההשתלה מבוטלת. המשפחה: בית החולים הפעיל עלינו לחץ פסול
כפי שפורסם אתמול (ג') בערוץ 2, בשעות הצהריים הגיע לבית החולים הדסה אדם בשנות ה-30 לחייו במצב קשה שככל הנראה סבל מהפרעת קצב פתאומית בלב. צוות בית החולים נלחם במשך זמן רב על חייו,
אך לבסוף נאלץ לקבוע את מותו. בבית החולים קיוו שניתן יהיה לתרום את איבריו לחולים וביקשו את הסכמת המשפחה - שאישרה את ביצוע ההליך.
אחד מהרופאים המעורבים במקרה סיפר ל-ynet כי אחד הרופאים סיפר ל-ynet כי אשתו של הצעיר הסכימה לתרום את איבריו. "למרות הרצון שלה הם בכל זאת החליטו להתייעץ עם אחד הרבנים של העדה החרדית, וזה סירב לאשר את התרומה", הסביר הרופא את שהתרחש באותן דקות קריטיות.
הרופא מציין כי בשיחה שערכו עם המשפחה הם הדגישו כי הם עדיין מעוניינים לתרום את האיברים - אך למרות זאת יפעלו לפי הוראת הרב. כאמור, בשלב זה כבר החל צוות בית החולים בהכנות להשתלות ואף קראו למושתלים הפוטנציאליים, אך לאור התשובה נאלצו לבטל את התהליך.
גורמים בהדסה מדגישים שלא ברור מה פשר סירובו של הרב, מכיוון שהאדם מת מוות לבבי ולא מוות מוחי. כלומר, בעוד שקיימת הסתייגות מסויימת בקרב רבי העדה החרדית בעניין תקפות המוות המוחי, הרי שלא אמור להיות ספק שמוות לבבי הוא מוות מוחלט.
לאחרונה החל מרכז ההשתלות בפיילוט, שבי החולים הדסה נכלל בו, להשתמש באיברים של אנשים שמתו מוות לבבי. בשלב ראשון הכוונה היא להשתיל את הכליות של הנפטרים הללו, ובהמשך גם כבד וריאות. מגבלת הזמן במקרים כאלה היא קצרה מאוד, ועומד על כחצי שעה בלבד.
מהמרכז הלאומי להשתלות נמסר: "תרומות מנפטרים לאחר דום לב מקובלות בעולם כולו ואין לגביהן חילוקי דעות באשר לקביעת המוות. ניתן לתרום בעיקר כליות במצבים אלה, וזו הזדמנות לתרום ולהציל חיים של הרבה אנשים. חשוב שהציבור על מגזריו ייענה לפניות לתרום איברים".
המקרה בבית החולים הדסה דומה מאוד לזה של כדורגלן העבר אבי כהן, שמת בתאונת אופנוע לפני כשנתיים וחצי. כהן, שהיה חתום על כרטיס אדי, מת מוות מוחי ומשפחתו הסכימה לתרום את איבריו. לאחר התערבות רבנים הודיעה המשפחה שהיא חוזרת בה.
עו"ד שמעון גרוס, המייצג את משפחתו של הצעיר, מסר בתגובה: "לצערה של המשפחה מנסה בית החולים לקדם אינטרסים בלתי מובנים תוך סילוף העובדות. דקות לאחר מותו של המנוח ז"ל, שנפטר בפתאומיות באמצע יום עבודה, החלו נציגים להפעיל לחץ על האלמנה הטרייה על מנת שזו תסכים לתרומת איבריו. אותם נציגים העבירו את האלמנה הטרייה שטיפת מוח תוך כדי שחרב עליה עולמה.
"אשת המנוח הודיעה כי היא תשקול בחיוב את הבקשה ולאחר התייעצות עם בני משפחה הוחלט לעסוק בסידורי הקבורה וקבלת ייעוץ כיצד לבשר ליתומים הקטנים על פטירת אביהם, ובשל הלחץ והפתאומיות - לא לדון בסוגיית תרומת האיברים. למרות זאת, ובעת האבל הטרי, ניסו נציגים להמשיך ולהפעיל לחץ עד שהובהר להם חד משמעית שהמשפחה אינה מסוגלת נפשית לדון בסוגיית תרומת האיברים.
"כל הפעולות שנעשו על ידי בית החולים ו/או מטעמו נעשו תוך הפעלת לחץ פסול וללא הסכמה מדעת של הרשאים להחליט על איבריו של המנוח. למען הסר ספק ולמרות ניסיונות ההכפשה בעניין ויחסי הציבור שבאזכור שם של 'חרדים' ו'העדה החרדית, לא נעשה הדבר ממניע דתי ולא ראוי לעשות 'מטעמים' ממקרה טראגי ולדון את המשפחה בשעת אבלה הפתאומי.
"המשפחה מצטרפת לקריאת המרכז הלאומי להשתלות אך מזכירה כי יש לבחון כל מקרה מוות ומצבה הנפשי של המשפחה לגופו. על אף הניסיון הנלאה להשוות את העניין למקרה אבי כהן ז"ל, אזי שאין מדובר במקרה דומה ויש לבחון כל דבר לגופו. כאמור, הדבר לא נעשה ממניעים דתיים".
מהדסה נמסר בתגובה: "המרכז הרפואי הדסה מקפיד על שמירת הפרטיות של המטופלים והמאושפזים ככלל ולא עמד מאחורי הפרסומים מאתמול בפרשה זו בתקשורת. המרכז הרפואי הדסה עושה כל אשר לעיל ידו על מנת לתת מענה רפואי ברמה המקצועית הגבוהה ביותר לצד חיבור וראייה מערכתית לשאלות הנוגעות לרפואה והלכה וזאת בהובלתו של הרב משה קליין, רב המרכז הרפואי הדסה.
"המרכז הרפואי הדסה ימשיך להוביל ולקדם את נושא ההשתלות והצלת חיים ויחד עם זאת יפעל ברגישות הראויה והנדרשת על מנת לכבד את רצון המשפחות".