שתף קטע נבחר
 

עובד מצטיין: זוהיר מרמאללה בונה את ישראל

זוהיר שוג'אעייה בן ה-60 מרמאללה, קיבל היום את אות העובד המצטיין על 37 שנות עבודתו בבניין. כמה מפריעים המחסומים? (פחות מפעם), האם בנה את ביתו? (במו ידיו), ולמה לא ימליץ לילדיו לעבוד בתחום? (זו עבודה קשה). ראיון מיוחד

זוהיר שוג'אעייה (60), תושב רמאללה, בנה ב-40 השנים האחרונות בישראל עשרות אלפי דירות, אם לא יותר. היום (ד') זוכה עבודתו המסורה להכרה: בטקס חגיגי שנערך הערב העניק לו שר השיכון אורי אריאל, את אות העובד המצטיין ופרס כספי של 2,500 שקל מטעם הסתדרות עובדי הבניין והעץ.

 

עוד על עובדי ענף הבנייה - בערוץ קריירה:

 

שוג'אעייה, אב לשישה ילדים וסב ל-13 נכדים, עובד מאז 1976 בחברת הבנייה מ. אביב. את דרכו בתחום החל כפועל בניין פשוט מיד עם סיום לימודיו בתיכון, אולם מאז התקדם בסולם התפקידים וכיום הוא משמש כראש צוות עבודות גמר, הכוללות את הצביעה, הריצוף ופנים המבנה. 

 

תחת שוג'אעייה עובדים כיום עשרות פועלים, בהם ישראלים, פלסטינים ועובדים זרים מסין. "פעם היו גם תורכים", הוא מעיד. עם השנים אף למד לדבר מעט מהשפות הזרות. "בכל שפה אני יודע כמה מילים, מה שצריך לעבודה".

 

ימשיך עד הפנסיה

שוג'אעייה מעיד כי מאז החל לעבוד, מכסת ימי העבודה שלו לא ירדה מ-22 יום בחודש, למעט חגים. הוא מספר כי בימים עברו, המעבר במחסומים בין הרשות הפלסטינית לישראל היה סיוט לא קטן, שכלל עיכובים ארוכים מאוד, אולם כיום הסדרי התעבורה הפכו לפשוטים יותר. "זה תלוי בחיילים שנמצאים שם", הוא אומר. "אנשים תמיד ממהרים לצאת ולעבור. פעם זה היה קשה והיו הרבה תלונות, אך היום זה בסדר".

 

שוג'אעייה בעבודה (מ.אביב מפעלי בנייה) (מ.אביב מפעלי בנייה)
שוג'אעייה בעבודה(מ.אביב מפעלי בנייה)

 

יום העבודה שלו מתחיל בשבע בבוקר באתר הבנייה, ונמשך כ-9 שעות. על אף שהעבודה כרוכה במאמץ פיזי לא קטן, שוג'אעייה מעיד כי בכוונתו להמשיך ולעבוד עד שייצא לפנסיה. "אני לא מרגיש שום בעיה", הוא אומר, "זו חברה מסודרת עם מנהלים טובים, שעוזרים בכל מה שנדרש".

 

בנה את ביתו במו ידיו

ניסיונו של שוג'אעייה בבנייה איפשר לו לבנות חלק ניכר מביתו ברמאללה. את הקומה הראשונה, הוא מספר, בנה במו ידיו בעוד שבבניית שתי הקומות שנוספו עם השנים הסתייע בקבלן. עבודות החשמל, האינסטלציה והריצוף נותרו בידיו.

 

לשאלה היכן הוא עדיף לדעתו לגור, בישראל או ברשות, הוא משיב כי הוא מעדיף את עיר מגוריו ללא עוררין. "הרבה אנשים ברמאללה נסעו לחו"ל ועשו הרבה כסף. זה עולם אחר היום".

 

בימים אלה עובד שוג'אעייה בפרויקט בנייה גדול של מאות יחידות דיור ברמלה. כששואלים אותו מה הוא חושב על מחירי הנדל"ן בישראל, הוא מתייצב לצד המעסיקים בתחום. "צריך להבין גם את הקבלנים", הוא אומר. לפני שנה וחצי קו"ב בטון עלה 100 שקל והיום הוא עולה 350 שקל".

 

לדבריו, העבודה בבניין משתלמת, בעיקר למי שמתמקצע בעבודות כמו ריצוף או טיוח, בהן משלמים משכורות גבוהות. עם זאת, מבין העובדים הישראליים, אפשר לפגוש רק אחד בצוות שלו, שמתמיד בעבודה כבר 8 שנים. "לא כולם יכולים לעמוד בעבודה הקשה בשמש", הוא אומר. לילדיו, שחלקם סיימו לימודים אקדמאים ואחד מהם עובד כרואה חשבון, לא היה ממליץ לעבוד בתחום. "זו עבודה קשה", הוא אומר, "אין טעם שמי שהשקיע הרבה כסף בלימודים אקדמאיים, יעבוד בבניין".

  

"מקובל על כל העובדים"

מוטק'ה אביב, מייסד חברת הבנייה מ.אביב מפעלי בנייה בע"מ, מעיד כי הוא מכיר את שוג'אעייה מצעירותו. "יש לו מסירות לעבודה, התמדה ורצון להתקדם, ללמוד ולהרחיב את ידיעותיו", הוא מספר עליו. "זה לא כל כך פשוט כי העבודה שלנו לא קלה. החברה מצליחה בזכותו ובזכות עובדים שכמותו". 

 

 (מ.אביב מפעלי בנייה) (מ.אביב מפעלי בנייה)
(מ.אביב מפעלי בנייה)

 

אביב מוסיף, כי שוג'אעייה מספק בהתנהגותו דוגמה אישית לכל שאר העובדים. "הוא יודע להפעיל את העובדים בלי לעורר תרעומת והוא מקובל על כולם. ללא דיבורים, הוא נותן דוגמה אישית שכולנו יכולים ללמוד ממנה. זה לא משהו שאפשר ללמוד, זה משהו שנולדים איתו ומקבלים מהאוניברסיטה של החיים".

 

אביב מציין, כי מאז ומעולם היוו הפלסטינים כשליש מכוח העבודה בחברה, וכיום אף יותר. "אנחנו מאוד מרוצים מהם ומעניקים להם את כל התנאים, כולל קביעות והסעות מהבית אל מקום העבודה". לדבריו, עובדים רבים אף הביאו את אחיהם וילדיהם לעבוד בחברה, עד כדי כך שאפשר למצוא גם משפחות שלמות. אלה שמתקשים להוציא היתרים לעבודה בישראל, מועסקים בפרויקטים של החברה בעטרות, שם יש הקלות.

 

גם אביב מציין, כי המעבר במחסומים פשוט יותר מבעבר, אולם הוא עדיין מהווים בעייה. "זה קשה מאוד, אנשים קמים בשלוש לפנות בוקר כדי לעבור ראשונים, מגיעים לאתר והבנייה ומנמנמים עד תחילת העבודה", הוא מספר. "היום המעבר קל הרבה יותר והיחס השתפר, אך עדין יש לעתים לחץ בלתי רגיל".

 

בתיאור הסיבות לזכייתו של שוג'אעייה נכתב: "העובדה כי זוהיר מועסק שנים כה רבות בחברה מעידה על נאמנות ומסירות יוצאת דופן ועל יחסי עבודה מיוחדים עם מנהליו. למעשה, זוהיר משמש כיד ימינו של מנהל האתר משלב השלד ועד למסירת הדירה לדייר. עבודתו מצריכה דייקנות ומקצועיות, והוא מצליח לחסוך בעלויות רבות לחברה. כמו כן, זוהיר מתאפיין באישיות נעימה ועדינה, ושומר על יחסי עבודה טובים עם הכפופים לו ועם קבלני המשנה הרבים העובדים באתר". 

 

בישראל מרוויחים פי 2

יו"ר הסתדרות עובדי העץ והבניין, יצחק מויאל, מספר כי זו השנה החמישית שהם מעניקים את אות העובד המצטיין לעובדים בענף והשנה השלישית שבה עובד זר או פלסטיני נמנה על המצטיינים. "זו זכות גדולה להוקיר ולהעריך את מי שעובדים קשה כל השנה ובונים את המדינה שלנו", הוא אומר, "זו תעודת כבוד גם למעסיקים ולענף".

 

מויאל מוסיף, כי העבודה בבניין בישראל משתלמת יותר מעבודה בשטחי הרשות, שם השכר היומי עומד על כ-100 שקלים ביום על פי הלמ"ס הפלסטיני. "בישראל מרוויחים 219 שקל ביום – פי שתיים לעומת מה שמרוויחים ברשות", הוא מספר. "שכר המינימום בענף הוא 5,000 בכפי שקובע צו ההרחבה האחרון בענף מפברואר 2013".

 

איציק גורביץ', המשנה למנכ"ל התאחדות הקבלנים, מספר כי ענף הבנייה בכללותו כולל כיום 200 אלף עובדים, מהם 160 אלף ישראלים ועוד 4,000 זרים. מספר הפלסטינים בענף, טיפס לדבריו ב-5 השנים האחרונות מכ-7,000 עובדים לכ-28 אלף. "זה קרה כתוצאה מהצמצום במכסות העובדים הזרים לעבודות הרטובות ובמקביל מרצון של ישראל לנקוט בצעדים שיתרמו ליציבות הכלכלית של הרשות הפלסטינית".

 

העלייה בכמות העובדים מצליחה לספק, לדבריו, רק תמיכה חלקית לצורך הבהול בעובדים בענף. "זה מפצה על חלק מהמחסור בעובדים ואין ספק שהמציאות היתה הרבה יותר קשה בלעדיי זה, אך מול מחסור של כ-100 אלף דירות, זה לא נותן מענה מספק וכולל".


פורסם לראשונה 24/07/2013 14:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יובל אולמן
זוהיר שוג'אעייה
יובל אולמן
מומלצים