לראשונה: צוות או"ם לחקר נשק כימי הגיע לסוריה
נציבת האו"ם לפירוק נשק ומדען מומחה לנשק כימי ישהו בדמשק יומיים. המטרה: להכין את הקרקע לחקירת מתקפה בכפר בצפון המדינה. הן המורדים והן המשטר טוענים לשימוש בנשק כימי שם
השיחות צפויות להתמקד בכתריסר מקרים שבהם נשמעו טענות לשימוש בנשק כימי. כל צד מאשים את הצד שמנגד בשימוש. ארה"ב הביעה תמיכה מסויגת בטענות המורדים שלפיהן המשטר תקף בנשק כימי, ואילו רוסיה גיבתה את טענות דמשק על שימוש בנשק כזה בידי המורדים.
דמשק ביקשה מהאו"ם לחקור את אחת התקיפות כביכול. מדובר בתקיפה שאירעה ב-19 במרס בכפר חאן אל-אסל שבצפון סוריה, שבה נהרגו 31 בני אדם. במקרה זה כל צד מאשים את הצד השני בשימוש בכימיקלים. משטרו של אסד סירב לאפשר חקירה של אתרים אחרים בחומס, בדמשק ובמקומות נוספים.
חאן אל-אסל היה בידי הממשלה במרס, אך נכבש בידי המורדים השבוע. גם אם צוות האו"ם יקבל גישה למקום משני הצדים, הזמן שעבר מאז התקיפה יקשה על מציאת ראיות בשטח.
ביוני הודיעה ארה"ב כי בידיה ראיות לכך שמשטרו של אסד השתמש בנשק כימי נגד כוחות האופוזיציה.
גם צרפת ובריטניה סבורות כך. הדבר הוביל להחלטה עקרונית של הממשל לסייע למורדים בנשק, מאחר שמדובר בחציית "קו אדום", על פי דבריו של הנשיא אובמה. להודעה האמריקנית קדמו התבטאויות של גורמים ישראלים שאמרו כי בידי ישראל מידע על שימוש בנשק כימי על ידי צבא אסד. רוסיה מצדה טוענת כי ההאשמות חסרות בסיס וכי מומחים מטעמה קבעו שהמורדים השתמשו בגז סארין בחאן אל-אסל.
Read this article in English