רע לדיאטה: ממתיקים מלאכותיים גורמים להשמנה
הניסיון לשלב ממתיקים מלאכותיים ומשקאות דיאט בתפריט כדי לחסוך קלוריות ולרזות עלול להסתיים דווקא בהשמנה, כך גורס מאמר מדעי שפורסם לאחרונה בארצות הברית
האם ממתיקים מלאכותיים עוזרים לנו לשמור על הבריאות? אנשים רבים מאמינים שזה תורם להם בזכות ההימנעות מסוכר מיותר, אבל מחקרים מראים שההפך הוא הנכון.
ארגון האמריקני לשמירה על בריאות הלב ממליץ להימנע מתוספת סוכר במזון, הקשורה בהשמנה, סוכרת מסוג 2 והסינדרום המטבולי - כל אלה גורמי סיכון למחלות לב ולשבץ.
עוד על ממתיקים מלאכותיים:
- ממתיקים מלאכותיים בריאים או לא? כל התשובות
- בלי ממתיקים מלאכותיים: 10 כללי תזונה לסוכרתיים
- בדיאטה? למה עדיף סוכר בקפה מממתיק מלאכותי
ביולי בשנה שעברה הכריזו ארגוני הבריאות כי ממתיקים מלאכותיים עשויים להיות אמצעי עזר להפחתת סוכר בתפריט היומי, כל עוד לא מפצים כמובן על הקלוריות שהוחסרו בהמשך היום. עם זאת, מאמר שפורסם כעת בכתב העת Trends in Endocrinology and Metabolism חושף ממתיקים מלאכותיים כמו אספרטיים, סוכרלוז וסכרין עלולים להיות פחות בריאים משחשבו עד כה, ובכל מקרה ההוכחות לתרומה שלהם לדיאטה אינן מספקות.
כ-30% מהאוכלוסייה הבוגרת בארצות הברית ו-15% מהילדים משתמשים בממתיקים מלאכותיים, ורבים מהם שותים משקאות דיאט. שיעור הצורכים משקאות אלו הוכפל בחמש השנים האחרונות.
במאמר, שבדק כמה מחקרים קודמים בתחום, נאמר כי ממתיקים מלאכותיים הפכו קשורים בעצמם להשמנה, סוכרת מסוג 2, הסינדרום המטבולי ומחלות לב. נמצא שדי בשתייה של משקה דיאטטי אחד ביום כדי להעלות משמעותית את הסיכון לאחת המחלות האלה.
ממתיקים מלאכותיים מפעילים תבניות מסוימות במנגנון ההנאה במוח הקשורים בטעם המתוק. זאת אומרת, ייתכן שהמוצרים הללו אינם מספקים את הצורך שלנו במתוק כמו סוכר רגיל. מחקר אחד שנסקר במאמר מצא כי ממתיקים נטולי-קלוריות גרמו לבעלי חיים לאכול דווקא כמויות גדולות יותר של מזונות מתוקים כדי להשלים את החסר - והם השמינו.
גם ראיות אחרות מצביעות על כך שצריכת ממתיקים מלאכותיים מובילה לעתים קרובות להשמנה. מחברי המאמר מאמינים שמוצרים כאלה פוגעים ביכולתו של הגוף לווסת את הצריכה הקלורית על סמך הטעם.
גם מחקר אחר חשף קשר בין משקאות דיאט והשמנה לאורך זמן: כל צריכה של משקה כזה ביום העלתה את הסיכון להשמנה בחודשים הבאים ב-65%.
מחקרים אלו מראים כי ההמלצה לצרוך משקאות דיאטטיים במסגרת תפריט הרזיה עלולה דווקא לפגום בבריאות הציבור, ויש מקום לשקול להרחיב את ההגבלה על צריכת סוכרים וממתיקים שונים.