סוף המירוץ: נפתחה ההצבעה על הרבנות הראשית
150 חברי האסיפה הבוחרת מגיעים לבחור את הרבנים שיכהנו בעשור הבא בתפקיד הרב הראשי. הרב סתיו מקווה למעמד של "קידוש כבוד התורה", והרב דוד לאו מייחל שהיום "יסתיים בטוב". הרב אליהו: "בונים את הרבנות מחדש"
לקראת הכרעה: במלון ליאונרדו בירושלים החלה ההצבעה בבחירות לרבנות הראשית . 150 חברי האספה הבוחרת מגיעים לבחור את שני הרבנים הראשיים - הספרדי והאשכנזי - שיחליפו את הרב שלמה עמאר והרב יונה מצגר, ויכהנו בעשר השני הבאות בתפקיד.
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו >>
חצי שעה לפני סגירת הקלפי, עומד שיעור ההצבעה על כ-70%, כאשר 100 מתוך 150 חברי הגוף הבוחר כבר הצביעו. ראש עיריית ירושלים, ניר ברקת, וראש העיר תל אביב, רון חולדאי, היו מהראשונים להצביע. "אני בעד רב ציוני למדינת ישראל", אמר ברקת, ובכך רמז למועמדים דוד סתיו ושמואל אליהו. הוא הוסיף כי הוא מאחל הצלחה לכל מי שייבחר, בסופו של דבר. "אנחנו נחבק אותו, ונעבוד יחד". חולדאי, מצדו, ניצל את המעמד כדי לקרוא לביטול כפל התפקידים ברבנות הראשית, כפי המצב הקיים בעירו, תל אביב, שבה מכהן רב ראשי אחד - הרב ישראל מאיר לאו.
נעילת ההצבעה: בשש בערב
עד לשעה שש בערב, מועד נעילת הקלפי, צפויים להשתתף בהצבעה כאמור 150 חברי האספה הבוחרת: ראשי ורבני ראשויות מקומיות, יושבי ראש מועצות דתיות, חברי כנסת, שרים, נציגים של השר לשירותי דת ושל הרבנים הראשיים המכהנים ואחרים.
בשעה שש תחל ספירת הקולות, ובסיומה תוכרז זהות הרבנים הראשיים הבאים. בזמן הספירה יידרשו בעלי
זכות הבחירה להישאר במקום סמוך, כדי שיוכלו לחזור להצבעה נוספת במקרה של שוויון בין שני המועמדים המובילים.
מטות המועמדים שכרו חדרים במלון, ובהם מפעיל כל מטה מעין חמ"ל, בניסיונות אחרונים לשכנע את המצביעים לתת להם את קולם. כל אחד מהם הביע ביטחון בניצחונו. "היום התחיל בטוב, ואשמח אם יסתיים בטוב", אמר הרב דוד לאו, רב העיר מודיעין, ורמז בכך לברית של נכדו שהתקיימה הבוקר.
"בעזרת ה' נזכה שהיום יהיה מעמד משמעותי של קידוש כבוד התורה וכבוד שמים לעם ישראל ולמדינת ישראל", אמר הרב דוד סתיו, רבה של שהם ויו"ר רבני "צהר", אחד משני המתמודדים הבולטים על תפקיד הרב הראשי האשכנזי, לצד הרב לאו.
גם במטה הרב שמואל אליהו משדרים ביטחון לקראת ההכרזה על זהות הרבנים הראשיים. הרב עצמו אמר ל-ynet: "מדובר בבחירות מאוד חשובות לעם ישראל. בסופו של דבר, היום נבנה עולם של רבנות ודיינות שלם, וחשוב שהרבנות תלך לפי הראש שלה, ברוח טובה".
אחד מתומכיו של הרב אליהו, ח"כ לשעבר הרב חיים אמסלם, אמר כי העביר אליו את תמיכתו לאחר פרישת הרב אליהו אברג'ל מהמירוץ. "זה לא סוד שאנחנו לא מאותו הכפר, ואני לא מקבל את כל דעותיו ולא שייך לתפיסה הפוליטית שלו, אך מבין גלריית המועמדים הספרדים מצאתי אותו כמועמד הטוב ביותר". הרב אמסלם שאינו חבר בגוף הבוחר אמר כי יש לו השפעה על שמונה חברים שיצביעו על פי הוראתו.
מחוץ למלון: מפגינים
ח"כ גילה גמליאל ("הליכוד ביתנו"), אחת מחמשת נציגי הכנסת בגוף הבוחר, סירבה לאחר יציאתה מהקלפי לחשוף את הצבעתה - אך הבהירה כי לא הופעל עליה שום לחץ מצד ראש הממשלה לבחור במועמד כזה או אחר, ולמעשה דחתה בכך את הטענה כי נתניהו פועל לבחירת הרב דוד לאו באמצעות אנשיו בגוף הבוחר.
גמליאל אמרה כי אינה שלמה עם הצבעתה, משום ששיטת הבחירות נוגדת עקרונות חשובים עבורה. לדבריה, אין הצדקה לכפל תפקידים - והחלוקה העדתית שהייתה נכונה אולי בשנות החמישים, אינה רלוונטית היום. בנוסף, היא הביעה חוסר שביעות רצון מכך שאין מספיק נשים באספה הבוחרת, וקראה לקבוע כי בבחירות הבאות יהיו 50% מבעלי זכות הבחירה - נשים.
הקלפי נמצאת בקומת המרתף במלון - אך עיקר ההמולה והעניין נמצאים בקומת הלובי, כאשר המועמדים, מוקפים באנשי המטה שלהם, מסתובבים בין חברי האספה הבוחרת בניסיון לגרוף עוד ועוד קולות. כל המועמדים, למעט הרב יצחק יוסף, נמצאים במקום - מוקפים בתומכים, אוהדים ותלמידים, בשעה שהרב יוסף נמצא בבית אביו, הרב עובדיה, שם הוא נפגש עם בוחרים רבים שעוד לא הגיעו להצביע, ומשכנע אותם לבחור בו.
לקבלת פנים יוצאת דופן בלובי המלון זכה הרב שמואל אליהו, כאשר תומכיו יצרו סביבו מעגל ריקודים - ובמשך דקות ארוכות הריעו לו בשירה חסידית סוחפת.
מחוץ לבית המלון מפגינים כמה עשרות פעילים של תנועת "תג מאיר" נגד המועמד הרב שמואל אליהו, בשל ההתבטאויות השנויות במחלוקת, שבגינן מצא היועמ"ש, יהודה ויינשטיין, את מועמדות כ"בלתי ראויה". הרב לאו אמר כי ההפגנות מוכיחות כי הציבור המתעניין ברבנות, והיא רלוונטית למדינת ישראל.
"חייבים להרים את קרנה של הרבנות"
הרב ישראל מאיר לאו, לשעבר הרב הראשי, ואביו של המועמד הרב דוד לאו - אמר כי תחושותיו טובות, אך הן אינן נוגעות דווקא לסיכויי בחירתו של הבן, אלא לרבנות בכללה. לדבריו, "מעמדה נמצא בשפל בתקופה האחרונה, והיום אפשר להתחיל לעלות ולהרים את קרנה כך שתהיה גוף שמאחד את עם ישראל כולו. אני אשמח שגם בני יהיה שם כדי לתת את חלקו".
מאות אנשים גודשים את לובי המלון: המועמדים עצמם, בעלי זכות הבחירה, פעילי המטות, עיתונאים וסתם סקרנים. גם תיירים רבים השוהים במקום ובמלונות הסמוכים הגיעו, והם מצלמים את האירוע.
ההצבעה היום (ד') מהווה את השיא במערכת בחירות - מן הסוערות שידעה הרבנות הראשית מאז הקמתה. מעשרת המתמודדים שנרשמו למירוץ נותרו שישה סופיים, לאחר פרישתם של הרבנים אליהו אברג'ל, רצון ערוסי, אליעזר איגרא ויהודה דרעי. ההערכה היא כי ההתמודדות העיקרית היא בין שני מועמדים לתפקיד הרב האשכנזי: הרב דוד לאו ו הרב דוד סתיו, ובין שניים בצד הספרדי: הרב שמואל אליהו ו הרב יצחק יוסף.
הרב לאו נהנה בעיקר מתמיכת החרדים ומנהיגיהם - הרב עובדיה יוסף והרב אהרן לייב שטיינמן, ובדומה לאביו, הרב הראשי לשעבר ורבה של תל אביב כיום, ישראל מאיר לאו - הוא זוכה לאהדה גם בציבור החילוני, וצפוי לגרוף גם מקולות נציגיו באספה הבוחרת את הרבנים. רב העיר מודיעין-מכבים-רעות ב-17 השנים האחרונות, הוסמך לרבנות בבחינות בכתב בשנת 1994, והוא אף כיהן כרב הראשון של היישוב שוהם.
לעומתו, הרב סתיו נתמך על ידי רוב סיעות הקואליציה (כולן, למעט "הליכוד") - ונחשב למועמדף המועדף בקרב הפלג הליבראלי בציונות הדתית, וכמובן בציבוריות החילונית. רבה של שוהם ויו"ר ארגון רבני 'צהר'. הוא בוגר ישיבת 'מרכז הרב' והכולל לדיינות בפסגות, והוסמך לרבנות על ידי הרב הראשי לשעבר, הרב אברהם שפירא זצ"ל, ובעל כושר לדיינות.
בתווך נמצא הרב יעקב שפירא, רב ציוני-דתי הנחשב קרוב לחרדים, שזוכה לתמיכת האגף השמרני בציונות הדתית הנרתע מדרכו של הרב סתיו - אך מפצל בעיקר את קולות החרדים ועשוי לפגוע בעיקר בסיכוייו של הרב לאו להיבחר.
מירוץ צמוד על כתר ה"ראשון לציון"
במאבק על גלימת "הראשון לציון" - הרב הראשי הספרדי - נמצאים הרב שמואל אליהו, המועמד הדתי-לאומי היחיד, שבשבועות האחרונים נהנה גם מתמיכה "לא טבעית" של הן של חרדים והן של דתיים ליבראליים, שאף שאינם מסכימים עם דרכו, מתייצבים לצדו על רקע העימות עם היועמ"ש, הנתפס בעיניהם כהתנגשות בין החוק לתורה. רבה של צפת, בוגר ישיבת "מרכז הרב", למד רבנות ודיינות במכון אריאל בירושלים. כיהן בתחילת דרכו כרב בעיירת הפיתוח שלומי ביחד עם גרעין תורני, ועסק בחיזוק הגרעינים התורניים.
המועמד החרדי לתפקיד הרב הספרדי, הנהנה מהתמיכה המשמעותית ביותר - הוא הרב יצחק יוסף, ומנהיגי החרדים - אביו,
הרב עובדיה יוסף והרב אהרן לייב שטיינמן - הורו לאנשיהם להצביע עבורו. הרב יוסף הוא ראש ישיבת "חזון עובדיה" בירושלים ומחבר סדרת ספרי ההלכה "ילקוט יוסף" וספרים רבים נוספים. במקביל, העדיף למסור מספר שיעורי תורה מידי יום על פני התמודדות לתפקידים רבניים, המצריכים פעילות שאיננה קשורה לבית המדרש.
מועמד שלישי שצפוי לזנב בקולותיהם של שני אלה, ולזכות בתמיכה על חשבונם, הוא הרב ציון בוארון, שמלכתחילה הגיש מועמדות לתפקיד על רקע הסכסוך הפנימי בש"ס עם טרפוד "חוק עמאר" - ועמו האפשרות כי הרב הראשי היוצא, שלמה עמאר, ייבחר לקדנציה נוספת. הוא בוגר ישיבת חדרה, ולמד בישיבת 'תורה והוראה' בירושלים, ובהמשך בכולל 'תורה והוראה' בתל אביב. הוסמך לדיינות על ידי הרבנים הראשיים דאז, הרב עובדיה והרב הרב שלמה גורן. דיין מאז שנת 1984 - תחילה בטבריה, בהמשך בצפת ובנתניה, ולאחר מכן כאב בית-דין בבאר שבע ופתח תקווה. כיום מכהן כחבר בית הדין הגדול לערעורים בירושלים.
במהלך היום התכונן כל אחד מהתמודדים בדרכו לאירוע השיא של מערכת הבחירות הזו: בכותל, בקברי צדיקים ואפילו ב"יד ושם". לאחר מכן הגיעו כולם לבית המלון, והם צפויים לעזוב לפני ההכרזה על התוצאות. כל אחד - מחשש פן יפסיד בבחירות. המנצחים יקיימו מסיבות עיתונאים, ויעניקו הצהרות קצרות לתקשורת מאוחר יותר הערב.