גורם: 'כבר שחררנו ערבים-ישראלים, מה הסיפור?'
בישראל לא מאשרים עדיין שייענו לדרישת הפלסטינים לשחרר את כל 104 האסירים הפלסטינים, כולל הערבים-ישראלים, שנכלאו לפני אוסלו. אבל גורם המעורה במו"מ אמר: "גם בעבר שחררנו ערבים-ישראלים, העיסוק בזה יוצא מפרופורציות"
לקראת כינוס ישיבת הממשלה ביום ראשון, שבה צפויים השרים לאשר את חידוש המשא ומתן המדיני עם הפלסטינים ואת הקמתה של ועדת שרים מיוחדת לשחרור אסירים בראשות ראש הממשלה, בנימין נתניהו, עולה שוב במערכת הפוליטית והמדינית שאלת שחרורם של אסירים ערבים ישראלים. בישראל היו שהבהירו כי ערבים ישראלים לא ישוחררו, אולם אמש (יום ו') טוענים גורמים המעורים במגעים עם הפלסטינים כי שאלת שחרורם יצאה מפרופורציה: "גם בעבר שוחררו ערבים ישראלים, ולכן אין להפוך את הנושא הזה למרכזי. השרים יידעו על מה הם מצביעים ביום ראשון".
נכון לשעת כתיבת הידיעה, בלשכת ראש הממשלה אומרים כי הצעת המחליטים בסוגיית האסירים שהפלסטינים דורשים לשחרר עדיין לא גובשה באופן סופי, ועל כן לא ברור אם היא תכלול את המספר המדויק של האסירים שישוחררו במהלך המשא ומתן ואת שמותיהם. כמו כן, לא ברור לגמרי מה תהיינה סמכויות ועדת השרים, שתכלול מלבד את ראש הממשלה גם את השרים ציפי לבני, משה (בוגי) יעלון ויצחק אהרונוביץ'. גורם המעורב בנושא ציין כי "הוועדה תוסמך לאשר את זהותם של המשתחררים לאורך המשא ומתן, והם ידונו מי ישוחרר, מתי ובאיזה שלב של המשא ומתן".
הפלסטינים דורשים את שחרורם של כ-104 אסירים, בהם גם ערבים ישראלים, אך מאז שהודיע מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, על חידוש השיחות, בישראל היו שאמרו כי "אסירים ישראלים לא ישוחררו". ואולם, בשעה שברשות המשיכו לדרוש את שחרור האסירים הערבים-ישראלים, אף גורם רשמי המעורב במשא ומתן העתידי בין ישראל לפלסטינים, ובראשם ראש הממשלה, לא התייחס באופן רשמי לנושא שחרורם של האסירים. "אנחנו לא רוצים להתערב במשחקים הפנימיים ברשות", מסביר גורם ישראלי. "יכולנו להרוג את הנושא הזה בחמש דקות, אבל בחרנו שלא לעשות כן. להם יש אינטרסים פנימיים ורצון להראות שהם משיגים הישגים. לנו אין אינטרס להתערב בעניינים הפנימיים שם".
לפי שעה, ואף שמספר האסירים שעליהם מדברים עומד על כ-104, בישראל אומרים כי הפלסטינים לא העבירו רשימה שמית חדשה לקראת ישיבת הממשלה. "המספר הסופי עוד לא לגמרי ברור, אם כי אנחנו יודעים מי הם אותם אסירים שכלואים עוד מלפני הסכמי אוסלו", אומרים בישראל. גורם ישראלי הבקיא בנושא האסירים אמר כי "העיסוק בסוגיית האסירים הישראלים מופרז ויצא מפרופורציות. אסירים ישראלים כבר
שוחררו בעבר בכמה מקרים בעבר, וגם אם ישוחררו אסירים כאלה לא צריך לקחת את זה מעבר לפרופורציות. הנושא הזה הפך לנושא מרכזי, אך מדובר בנושא שכבר עסקו בו בעבר, וכך צריך להתייחס אליו".
ח"כ אחמד טיבי, המקורב לראשי הרשות הפלסטינית, התייחס השבוע בראיון לאולפן ynet לסוגיית האסירים, והזהיר כי אם לא ישוחררו, ספק אם השיחות בוושינגטון יתחדשו. "על פי ההחלטה שתתקבל יתקיים המפגש או לא יתקיים בוושינגטון", אמר טיבי. "העיקרון שצריך להיות מונח בפני הממשלה הוא שחרור כל האסירים מלפני אוסלו - 104 במספר - בלי לפרק את הקבוצה הזאת, בלי וטו על אף תת-קבוצה. כלומר: יש 14 שהם אזרחי מדינת ישראל. יש עוד פחות מ-10 שהם מירושלים המזרחית והשאר הם מהשטחים שנכבשו ב-67', מהגדה המערבית".