מיהם האסירים שישוחררו? הרשימה המלאה
לקראת חידוש המו"מ מפרסם ynet את שמות האסירים שהרשות הפלסטינית תדרוש מישראל לכלול במחווה. בגין מה הם הורשעו? וכמה מהם ישראלים? בין השמות נמצאים גם משליך בקבוק התבערה על משפחת מוזס, משתתפי ליל הקלשונים ומפקד החולייה שרצחה את נסים טולדנו. נתניהו: "ההחלטה כואבת לי"
הם רצחו קשישים, נשים וגברים והורשעו בשנים שלפני הסכם אוסלו או בשנה שאחריו. כעת, במסגרת חידוש המשא-ומתן המדיני בין ישראל והרשות, צפויים כמאה מחבלים להשתחרר מהכלא – לאחר שריצו בין 19 ל-30 שנות מאסר. ynet מביא את רשימת האסירים שהרשות תבקש לשחרר, ואת הרשימה הארוכה של הישראלים שאותם רצחו. ברשימה הפלסטינית גם ערבים ישראלים ותושבים במזרח ירושלים. להלן הרשימה המלאה:
גורם מדיני רשמי אישר ל-ynet שהצעת המחליטים שתובא היום (א') לממשלה תכלול שחרור של כמאה אסירים. הגורם אמר כי בהמשך תקבע ועדת השרים, בראשות ראש הממשלה בנימין נתניהו, את זהות המשתחררים ואת מועד השחרור שלהם.
סוגיית האסירים - כתבות אחרונות ב-ynet:
- אבו מאזן: צפו לחדשות טובות מחר בעניין האסירים
- גורם: 'כבר שחררנו ערבים-ישראלים, מה הסיפור?'
- משפחות אסירים ישראלים: "נפגין נגד אבו מאזן"
- הפלסטינים: מו"מ רק אם ישוחררו גם ערביי ישראל
- האסירים הוותיקים: אם יהיו מניפולציות לא נשתחרר
נתניהו פרסם אמש הודעה והתייחס לאפשרות של שחרור אסירים: "זוהי החלטה קשה מאין כמוה. היא מכאיבה למשפחות השכולות, היא מכאיבה לעם ישראל כולו והיא מכאיבה לי מאוד. היא מתנגשת עם ערך חשוב מאין כמוהו, ערך הצדק. זהו אי צדק ברור שבני עוולה, גם אם רובם המוחלט ישבו בכלא למעלה מ-20 שנה, ישתחררו לפני שסיימו לרצות את מלוא תקופת מאסרם. ראשי ממשלה נדרשים מעת לעת לקבל החלטות בניגוד לדעת הקהל - כשהדבר חשוב למדינה. התשובה הטובה ביותר שאנו נותנים לאותם רוצחים שפלים היא שבעשרות השנים שבהן ישבו בכלא, בנינו מדינה לתפארת".
האסירים הישראלים ברשימה
שני האסירים הוותיקים ברשימה הם מאהר וכרים יונס, שני אזרחים ישראלים מוואדי ערה, שהורשעו ברצח החייל אברהםברשימה נמצאים ערבים ישראלים נוספים, בהם ארבעה תושבי אום אל-פחם שרצחו שלושה חיילים בליל הקילשונים ליד קיבוץ גלעד. ארבעה נוספים הם אלה שרצחו ב-1984 את החייל משה תמם ז"ל. גם עונשם נקצב על-ידי הנשיא פרס לפני כשנה והם אמורים היו להשתחרר בתחילת העשור הבא.
סמיר סרסוואי מאיבטין הורשע ב-1988 בזריקת רימון ברחוב נורדאו בחיפה. הוא הורשע בעבירות של הנחת חומרי חבלה בכוונה לגרום מוות, ייצור נשק או חומר נפץ וחברות בהתאגדות בלתי חוקית. גם עונשו נקצב ל-30 שנות מאסר. ישראלי נוסף הנמצא בכלא הוא אחמד אבו-ג'אבר, שהורשע ברצח החייל עקיבא שאלתיאל ב-1985, יחד עם שני פלסטינים.
בקבוק תבערה ערב הבחירות ב-1988
בין המחבלים הפלסטינים, שהרשות הפלסטינית טוענת שהם ברשימה, נמצא עיסא עבד רבו, שהורשע ברצח רויטל סרי ורון לוי ליד מנזר כרמיזן מדרום לירושלים, באוקטובר 1984. בנוסף נמצאים ברשימה גם מוצטפא וזיאת גנימאת, שהורשע ברצח מאיר בן יאיר ומיכל כהן, ביער משואה בשנת 1985. מי שעוד צפוי להשתחרר הם הזעט סעדי ועותמן חסין, שהורשעו ברצח שני המורים מעפולה, לאה אלמקייס ויוסף אליהו, שגופותיהם נמצאו ביער בגלבוע.
כמו כן נכלל שמו של מוחמד דאוד מקלקיליה, שרצח בדצמבר 1987 את עופרה וטל מוזס, כשזרק לעבר מכוניתם בקבוק תבערה. רוצחים נוספים הם ג'ומעה אדם ומחמוד חרביש, שערב הבחירות ב-1988 זרקו בקבוק תבערה לעבר אוטובוס בבקעת הירדן. הבקבוק פגע באוטובוס והתלקח. רחל וייס ושלושת ילדיה, יחד עם החייל דוד דלורזה, שניסה להציל את הארבעה, נספו בפיגוע.
הרשימה כוללת כמה רוצחים שטרם מלאו להם 18 כשדקרו למוות ישראלים. מדובר בשני פלסטינים מרצועת עזה שרצחו את הקבלן זלמן שליין בגן יבנה ובשני פלסטינים מאזור שכם, שרצחו את ברוך הייזלר, שנסע באוטובוס דן בקו 66 בדצמבר 1990.
וישנם מחבלים שרצחו גם קשישים ומועמדים לשחרור. אחד מהם הוא ג'מאל מוחסן מאזור ג'נין, שרצח לפני כ-22 שנה את שלמה יחיא, בן 76 במותו, בקדימה שבשרון. הוא דקר למוות את הקשיש בזמן שזה סגר ברז השקייה. מי שעוד ברשימה הפלסטינית הוא מחמוד מועמד, שרצח את חתן פרס ישראל, פרופ' מנחם שטרן, בעמק המצלבה בירושלים בשנת 1989.
המחבל שניצל מלינץ'
פלסטיני נוסף שכנראה ישוחרר הוא עדאנן אפנדי, שדקר ופצע שני נערים כבני 13 במאי 1992 בירושלים. המקרה זכור בזכות בלה פרוינד, אישה חרדית שנשכבה על המחבל ומנעה מאזרחים זועמים לבצע בו לינץ'.ברשימה נכללים גם הפלסטינים שרצחו את מוטי ביטון, בזמן שרכש מוצרים בכפר ליד ג'נין באוקטובר 1992. אשתו של הנרצח ירתה לעבר המחבלים ופגעה באחד מהם. גם עטאף שעת, שהתחפש לאישה פלסטינית ורצח את שמחה לוי, שאספה פועלות במכוניתה ברצועת עזה, נמצא ברשימה יחד עם כמה אסירים ממזרח ירושלים שהשתתפו ברצח שרה שרון מחולון.
אסיר נוסף הוא מחמוד עיסא, שהיה מפקד החוליה שחטפה ורצחה את שוטר מג"ב ניסים טולדנו ביוני 1993 בלוד. בעקבות הרצח גירש ראש הממשלה דאז, יצחק רבין, את מנהיגי חמאס ללבנון. והיו גם רוצחים שנתפסו אחרי הסכמי אוסלו – שניים מהם הם תושבי רצועת עזה – שרצחו את ניצול השואה אייזיק רוטנברג, בן 70 במותו מבת-ים, בזמן שעבד באתר בנייה בפתח-תקווה.
Read this article in English